29 °C Budapest
Kiderül a nagy nyugdíjtitok: ezt kereste eddig a fél ország?

Kiderül a nagy nyugdíjtitok: ezt kereste eddig a fél ország?

2015. október 27. 15:01

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden a Portfolio Öngondoskodás 2015 konferencián beszélt arról, hogy léteznek a sokak által hiányolt egyéni nyugdíjszámlák, sőt, 30-40 ezer ember már most is el tudja érni őket. A Pénzcentrum mutatja, hol kell keresned pontosan.

Egyéni TB-s nyugdíjszámlák most is léteznek, és elérhetőek azoknak, akik rendelkeznek ügyfélkapus azonosítóval - mondta a Portfolio Öngondoskodás 2015 konferencián kedden Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter.

A tárcavezető hozzátette, hogy a jövőben szeretnék kiterjeszteni ennek elérhetőségét (jelenleg 30-40 ezer ember látja), emellett elérni azt, hogy a visszatekintő adatokat is látni lehessen, azonban ezek jelentős adatfeldolgozást igényelnek.

Lázár két hete még nem tudott róla?

Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert két hete kérdezték a nyugdíjszámlákról. Akkor azt válaszolta, hogy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben az egyéni számla teljesen mást jelent, mint a magánnyugdíjpénztárak esetében. Kiemeli, hogy a tb-rendszerben a keresetarányos nyugdíj megállapítására alkalmas a számla, ami a törvény szerinti kötelező megtakarításokat gyűjti össze, illetve segít a nyugdíj kiszámításában. Nincs szükség a befizetéseket nyilvántartani, ezt nem is lehet elvárni ebben a rendszerben - hangsúlyozza a miniszter.

Tényleg ott van!

A listák tényleg léteznek, azt láthatjuk rajtuk, hogy mennyi nyugdíjjárulékot fizettünk be az állami rendszerbe. A társadalombiztosítási egyéni számla tartalmát a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény határozza meg. Az adatok a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) származnak. A nyilvántartásból hitelesített másolatot vagy kivonatot kérhetünk.

Hogy regisztrálhatok az Ügyfélkapura?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ügyfélkapu regisztrációnkhoz személyazonosságunkat kell igazolni. Ehhez személyesen be kell mennünk egy okmányirodába.

Ha a táblázatokban szereplő adatokkal nem értünk egyet, a lakóhelyünk szerint illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságát kell felkeresni, illetve érdemes rákérdezni a számokra munkaadónknál is.

Galériánkban végigvezetünk a folyamaton, kattints a képre!

Az egyéni nyugdíjszámlák adatai 2013-tól érhetőek el. Nem olyan könnyű azonban rábukkanni a táblázatokra: az országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) honlapján keresztül kell belépni az Ügyfélkapura, ott meg kell adni az azonosítónkat és jelszavunkat. Az oldal visszairányít az ONYF oldalára, ahol TAJ-számunk megadásával láthatjuk az adatokat.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?