7 °C Budapest

Kiderül a nagy nyugdíjtitok: ezt kereste eddig a fél ország?

2015. október 27. 15:01

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden a Portfolio Öngondoskodás 2015 konferencián beszélt arról, hogy léteznek a sokak által hiányolt egyéni nyugdíjszámlák, sőt, 30-40 ezer ember már most is el tudja érni őket. A Pénzcentrum mutatja, hol kell keresned pontosan.

Egyéni TB-s nyugdíjszámlák most is léteznek, és elérhetőek azoknak, akik rendelkeznek ügyfélkapus azonosítóval - mondta a Portfolio Öngondoskodás 2015 konferencián kedden Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter.

A tárcavezető hozzátette, hogy a jövőben szeretnék kiterjeszteni ennek elérhetőségét (jelenleg 30-40 ezer ember látja), emellett elérni azt, hogy a visszatekintő adatokat is látni lehessen, azonban ezek jelentős adatfeldolgozást igényelnek.

Lázár két hete még nem tudott róla?

Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert két hete kérdezték a nyugdíjszámlákról. Akkor azt válaszolta, hogy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben az egyéni számla teljesen mást jelent, mint a magánnyugdíjpénztárak esetében. Kiemeli, hogy a tb-rendszerben a keresetarányos nyugdíj megállapítására alkalmas a számla, ami a törvény szerinti kötelező megtakarításokat gyűjti össze, illetve segít a nyugdíj kiszámításában. Nincs szükség a befizetéseket nyilvántartani, ezt nem is lehet elvárni ebben a rendszerben - hangsúlyozza a miniszter.

Tényleg ott van!

A listák tényleg léteznek, azt láthatjuk rajtuk, hogy mennyi nyugdíjjárulékot fizettünk be az állami rendszerbe. A társadalombiztosítási egyéni számla tartalmát a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény határozza meg. Az adatok a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) származnak. A nyilvántartásból hitelesített másolatot vagy kivonatot kérhetünk.

Hogy regisztrálhatok az Ügyfélkapura?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ügyfélkapu regisztrációnkhoz személyazonosságunkat kell igazolni. Ehhez személyesen be kell mennünk egy okmányirodába.

Ha a táblázatokban szereplő adatokkal nem értünk egyet, a lakóhelyünk szerint illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságát kell felkeresni, illetve érdemes rákérdezni a számokra munkaadónknál is.

Galériánkban végigvezetünk a folyamaton, kattints a képre!

Az egyéni nyugdíjszámlák adatai 2013-tól érhetőek el. Nem olyan könnyű azonban rábukkanni a táblázatokra: az országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) honlapján keresztül kell belépni az Ügyfélkapura, ott meg kell adni az azonosítónkat és jelszavunkat. Az oldal visszairányít az ONYF oldalára, ahol TAJ-számunk megadásával láthatjuk az adatokat.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm