6 °C Budapest

Pénzszórás a népszerű mesekönyvben: most komolyan, erre tanítják a gyerekeket?

2019. április 4. 09:30

Egy mesekönyv története alapján szemléltették, hogy milyen sokba kerülhet egy öttagú családnak egy egyszerű budapesti városnézés. Bartos Erika könyvében a főszereplők elég kemény összegeket csengetnek ki a Budai Várban, és még hátra van a város többi része, ahol szintén nem olcsók az attrakciók. A szerző bizonyos köteteit egyébént elég súlyos pénzekért adják-veszik a neten.

Érdekes számolgatásba fogott az Index, miután az egyik szerkesztőnek szemet szúrt, hogy gyerekei kedvenc mesekönyvében a főszereplők vélhetően rengeteg pénzt vertek el a budapesti városnézésre. Bartos Erika 2017-ben megjelent Brúnó Budapesten című képeskönyve zanzásítva arról szól, hogy a címszereplő kisfiú a fővárosba költözik szüleivel, akik a lakásfelújítás idejére, három napra a keresztapjára bízzák a gyereket. A keresztapa Brúnóval és három saját fiával nekivág Budapestnek, és annak nevezetességeinek. Az Index csak az első kötet költségeit számolta ki (amúgy a sorozat 6 kötetből áll), de már a cselekmény szerinti első nap is elég súlyos összegbe fájt a keresztapának. Hiába, három gyerekkel várost nézni nem olcsó buli.

Brúnóék a Halászbástyánál kezdtek, ahol ugyan nem mentek fel a felső szinti kilátóba, de megnézték a 3D vetítést a Szent Mihály kápolnában. Itt 1500 forint a belépő: mivel gyerekjegy nincs, így kapásból 7500 forintba fájt ez a keresztapának. Ezt követően a Hilton Hotelnél fagyiztak, itt ugyan nem derül ki, hogy hány gombócot kaptak a gyerekek, de az illusztráción három volt Brúnó tölcsérében. Ha igazságos volt a keresztapa, a többi gyerek sem kapott kevesebbet, így alsó hangon 3600 forintot hagytak a fagyisnál - ahol 300 forint körül van egy gombóc.

A fagyi után a Mátyás-templom következett, ahol a toronyba is felmentek, ami 6000-be fájt a társaságnak. Emellett a keresztapa egy utcai árustól egy rajzott is vett a feleségének, hogy ő se maradjon szuvenír nélkül. Erről nem tudni, mennyibe kerül, de a vár-béli árak alapján 5000 forint alatt nem úszta meg.

Ezt követően a Balta közbe mentek rétesezni, és egy nagy adag pogácsát is elmajszoltak. Itt egy rétes 400 forintba kerül, a nagy adag pogácsára pedig legalább ezer forintot mondott az Index, és a keresztapa nem jött ki 2600 forint alatt a kalandból. A rétesezés után a Budavári Labirintus következett, ahová összesen 7000 a belépő, azaz, ha a keresztapa a pénztárnál kisírja, hogy a 2 felnőtt plusz két gyerekes családi jeggyel engedjék be, akkor csak hatezer.

Hazafelé megnézték az őrségváltást a Sándor-palotánál, majd pedig kürtőskalácsozni mentek, négyet vettek, ami hozzávetőleg 10 ezer forint. Lefelé a siklóval ereszkedtek le a Clark Ádám térre, ami újabb négyezer forint.

Összességében tehát Brúnóék egy napi városnézése 44 700 forintba került a keresztapának, aki a cselekmény szerint még csak nem is evett semmit.

És még hátra van a történetből két nap, úgyhogy ha így folytatják, akkor Brúnó keresztapja lassan egy havi fizetést elkölt csak arra, hogy a kisfiú megismerje Budapestet.

Kemény pénzeket kereshetsz a szerző könyveivel

Ha te is szeretnéd elvinni a családod egy Brúnóék-féle napra a Várnegyedbe, de nincs olyan vastag pénztárcád, mint a keresztapának volt, akkor jó megoldás lehet, ha piacra dobod Bartos Erika könyveit. A Pénzcentrum korábban megírta, hogy a szerző Anna, Peti és Gergő sorozatának részei ma már nem kaphatóak a kereskedésekben, maximum antikváriumokban, vagy a neten lehet hozzájutni a gyerekkönyvekhez.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem is csekély összegekért. A sorozat köteteinek eredeti ára 2990 forint volt, most Jófogáson 6500 forintért vehetjük meg használtan a Kistestvér érkezik című első részt. Lehetőségünk van megvenni az egész sorozatot, ehhez jelenleg a Jófogáson 75000 forintért, a Vaterán99000 forintos fix áron juthatunk hozzá. Természetesen az eladási ár a könyvek állapotától is függ.

A második kötet, az Irány az óvoda! közvetlenül az eladótól megvásárolva a moly.hu szerint 6900 forint, de 12890-től 15990 forintos összegekért is árulják a Vonnegut és a Bodoni Antikváriumokban. A Nagycsalád lettünk! kötet fix és licites ára is a Vaterán 10000 forint, az Irány az iskola! című részt pedig Jófogáson 6000-8000 forintért, Vatrerán 10000 forintért szerezhetjük be.

A Játsszunk együtt! árai 6500-tól 9900-ig terjednek az apróhirdetési oldalakon, míg a Családi fészek akár 3990 forintért is a miénk lehet. Így is 1000 forinttal drágábban, mint újonnan volt, de még mindig kedvezőbb ajánlat, mint a 8000 forintos hasonló állapotú példány. A Megmondalak!-ért 5990 forintot kérnek Jófogáson, és 10000 forintot Vaterán. Míg a Süss fel, Nap!-ra 5000 forinttól licitálhatunk.

Az Annakönyv - A kezdetek szintén olcsóbb jófogáson: 6000-9000 forint, míg vaterán 10000-től kezdődő licit ajánlatot is találhatunk. A Petikönyv - Gézengúzok könyve is jófogáson már felbukkan 3000 forintért, Vaterán 10000-ről indul a licit. Az utolsó kötet, a Gergőkönyv - A legkisebbek könyve 4000, 6000 és 10000 forintba is kerülhet az apróhirdetési oldalakon.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm