2020. április 5. vasárnap Vince

Gyülekeznek a felhők a nyugdíjpénztárak fölött is: meddig tarthat a lendület?


Tavaly az önkéntes nyugdíjpénztárak mindegyike pozitív hozamot ért el a nemzetközi tőzsdék és a BÉT jó szereplése, illetve a hazai kötvénybefektetések felértékelődése nyomán. Az átlagos nettó hozam 9,84 százalék lett. Üröm az örömben, hogy az idei év első hónapjaiban borús piaci hangulat uralja a nemzetközi és a hazai tőzsdét, s a pénzpiacokat is. Újdonság, hogy az MNB ajánlása, számítási módszertana alapján a nyugdíjpénztárak teljes költségmutatója (TKMNYP) révén nem csak a hozamokat, de költségeket is össze lehet hasonlítani a szektoron belül és más nyugdíjcélú megtakarításokkal is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette az önkéntes nyugdíjpénztárak 2019. évi hozamait, valamint a 10 és a 15 éves hozamrátáit. Mint az adatokból kiderül, tavaly jó évet zárt a szektor: az önkéntes nyugdíjpénztárak 9,84 százalékos záró vagyonnal súlyozott átlagos nettó hozamot értek el. Ez 5,62 százalékos infláció feletti reálhozamnak felel meg és természetesen az előző esztendei mínusz 1,80 százalékhoz képest is kimagasló hozameredménynek tekinthető.

A jó teljesítmény hátterében elsősorban a nemzetközi és a hazai tőkepiacok kétszámjegyű növekedése áll, ami elsősorban a magasabb kockázati besorolású, hosszabb távú portfóliókra gyakorolt hatást. Fontos megjegyezni azonban, hogy az idei év első fele ennél már borúsabb képet mutat, tekintettel a pénzügyi- és tőkepiacok növekvő volatilitására. Mindez 2020 első hónapjaiban jelentős gyengülést okozott a hozamszámokat illetően - írja közleményében az MNB.

Az önkéntes nyugdíjpénztári termékek alapvetően hosszú távú megtakarítások, ezért érdemes a nagyobb időtávot felölelő hozamszámokra fókuszálni. A szektor 10 éves és a 15 éves nettó hozama záró vagyonnal súlyozott értéke 6,68 százalék és 6,45 százalék volt tavaly, amelyek 4,11 százalék, illetve 2,97 százalék reálhozamot jelentenek a tagok számára. Összességében elmondható, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások 3-4 százalékos infláció fölötti hozamot értek el hosszú távon.

Újdonság, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak teljes költségmutatójának (TKMNYP) bevezetésével 2020. február 28-tól az MNB honlapján keresztül bárki számára összehasonlíthatóvá váltak az élet- és nyugdíjbiztosítók, illetve az önkéntes nyugdíjpénztárak költségei. A TKMNYP értékek 0,19-2,52 százalék között mozognak, átlagosan 1,1 százaléknyi átlagértéket jelez ez a mutatószám. Az egyes pénztárakra és az egyedi portfoliókra jellemző részletes adatok a http://tkm.mnb.hu oldalon találhatók meg.

Ha a fent említett 6-7 százalékos nagyságrendű hozamokat összevetjük az 1-2 százalékos költségszinttel, akkor jól látszik, hogy a pénztárak képesek hosszútávon infláció feletti megtérülést biztosítani a tagok számára.

Az MNB az alacsony költségszintnek és a hosszú távú befektetési eredménynek köszönhetően arra számít, hogy élesedik a költségverseny a pénztári és a biztosítási szektorban. Ez középtávon a mainál még kedvezőbb nyugdíjcélú megtakarítási termékeket jelenthet az ügyfeleknek.

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk