2020. október 1. csütörtök Malvin

Bővülhetnek az azonnali fizetés szolgáltatásai: itt az ütemterv


Ötéves projekt zárult le azzal, hogy ma éjjel elindult az azonnali fizetési rendszer. Az indulás körül voltak zökkenők, lassulások, mostanra azonban stabilizálódott a rendszer. Hamarosan elindul a kötegelt tranzakciók tesztje, és jönnek az azonnali rendszerre épülő új szolgáltatások is.

Az átállás után kisebb zökkenők akadtak, de reggelre minimalizálódott a hibák száma. 48 órán keresztül folyamatosan, rendszeresen vizsgálja az MNB, hogyan működik a rendszer, tapasztalatuk szerint mostanra nagyon stabilan működik

- mondta el Bartha Lajos, az MNB Pénzügyi infrastruktúrák igazgatóságának ügyvezető igazgatója az azonnali fizetési rendszer indulása kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

A 14 órás adat szerint több mint 230 ezer tranzakciót számoltak el az azonnali átutalási rendszerben. Ezen 230 ezer tranzakció mind sikeres volt, de voltak olyan tranzakciók elenyésző számban, melyek egy része a hálózatban elakadt, lassulások miatt nem teljesült vagy az értesítés a tranzakcióról később érkezett meg - mondta Selmeczi-Kovács Zsolt, a Giro Zrt vezérigazgatója a Portfolio tudósítása szerint.

Jön a kötegelt tranzakciók tesztje

Magyarország rögtön az első napon a forgalom durván fele az azonnali rendszerbe került, ezzel az élezmezőnybe kerültünk - hanzott el. A kötegelt tranzakciók tesztelése hamarosan elkezdődik, néhány hét stabilizálási időszak után ez is elindul.

Az elmúlt napokban szó szerint éjt nappallá téve dolgoztak az MNB-nél és a bankszektorban a rendszer elindulásán. A másodlagos azonosítók már működnek, szeptember elején a kötegelt átutalások is ide kerülnek, és hosszabb távon arra számít az MNB, hogy a bankok sok applikációt fejlesztenek az alaprendszerre. Ez meg fogja változtatni a pénz forgási sebességét, amely dinamizálja a gazdaságot, ami az egész gazdaságra pozitívan hat

- mondta el Patai Mihály, az MNB alelnöke.

Becsei András, a Bankszövetség elnöke elmondta, ez a bankszektor eddigi legnagyobb egyszeri beruházása, amelybe 40 milliárd forintot invesztált a szektor az elmúlt 3 évben. Az eddigi szolgáltatáshoz képest dimenzióváltás történt, közel 40 pénzintézet dolgozott ezen. A szolgáltatás nem drágult, szemben sok külföldi példával. Hosszabb távon az átutalások 97 százaléka belefér a 10 milliós határ alá, a bankok az azonnali átutalással fintech-képességekre tettek szert.

Jöhet a bolti azonnali fizetés?

Az MNB is több jelentős szereplővel tárgyal arról, hogyan lehet megoldani az azonnali fizetés bevezetését a boltokban, de látni kell, hogy 30 év után több mint 145 ezer POS-terminál működik ma a bankokban, de nem 30 év lesz, amíg az azonnali fizetést bevezetik a boltokban - mondta Bartha Lajos.

A bankszektor is vizsgálja, hogyan lehet a kereskedőket bevonni a rendszerbe, az egyik lehetséges megoldásként Becsei András a QR-kódos fizetést is említette.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó