2020. november 29. vasárnap Taksony

A feltörhetetlen PIN-kód titka: profi trükk a csalók ellen


Egyes becslések szerint áltagosan 30 különböző jelszót kell megjegyeznünk. Így nem csoda, hogy a legtöbben borzasztóan gyenge jelszavakat használnak, és ráadásul ezeket váltogatják a különböző felületeken. Ez persze rendkívül veszélyes, hiszen bűnözők szinte pillantok alatt kitalálhatják jelszavainkat. Szerencsére van azonban néhány egyszerű módszer, amivel könnyen megjegyezhető és biztonságos jelszavakat gyárthatunk. Mutatjuk a részleteket.


A modern világ egyik legnagyobb kihívása az, hogy biztonságos jelszavakat találjunk ki és ezeket fejben is tudjuk tartani. Egyes becslések szerint átlagosan 30 különböző jelszót és kódot kell megjegyeznie egy embernek. Gondoljunk csak bele, ott van a bankkártyánk (jobb esetben csak egy), annak van PIN kódja, aztán a számlacsomagunkhoz tartozik egy netbankos belépési jelszó, és akár egy mobilbankos jelszó is.

De jelszavakat és kódokat használunk a mobiltelefonunkba való belépéshez is, az e-mail fiókunkhoz, a közösségi oldalainkhoz, a különböző közmű szolgáltatóknál lévő számláink kezeléséhez és akkor még az edzőtermben lévő szekrény kódjáról vagy a számítógép elindításához szükséges jelszóról még nem is beszéltünk.

Nem igazán törődünk a biztonsággal

Nem meglepő, hogy sokaknak okoz nehézséget a megfelelő, erős jelszavak kitalálása. Egy nemzetközi felmérés szerint a válaszadók egyharmada beismerte, hogy az egyszerűség kedvért csupán néhány jelszót váltogat, a megkérdezetteknek pedig az 54 százaléka készít írásos feljegyzéseket, hogy meg tudja jegyezni a jelszavait.
 
Pedig van néhány egyszerű módszer, amelynek segítségével könnyen megjegyezhető, de ugyanakkor biztonságos jelszavakat hozhatunk létre.

Csak semmi személyeskedés

Amikor jelszavakat találunk ki, akkor a legtöbben valamilyen személyes adatot használnak. Ilyenek például a születési dátumok, a családtagok vagy háziállatok nevei, vagy esetleg a lakcímünk. Ez azonban korántsem olyan biztonságos megoldás, mint gondolnánk. A szélhámosok ugyanis ismerik ezt a módszert, ezért csupán néhány egyszerű információból - amit akár a közösségi oldalunkról is megtudhatnak - könnyen kitalálhatják a jelszavainkat.

De jól tesszük ha elfeleltjük a legnépszerűbb számsorokat és kombinációkat is, mint az 123 456, 111 111, vagy a qwerty.

Gondolkozz képekben

A szakemberek szerint, ha képesek vagyunk megjegyezni a saját nevünket, akkor a jelszavak, kódok megjegyzése sem lesz nehéz feladat, csupán a fantáziánkra van szükségünk.

Ha megjegyzünk egy egyszerű mondatot, mint például: "A kutyám neve Morzsi" - akkor ehhez kötve már egyszerűen készíthetünk belőle PIN-kódot, mégpedig úgy, hogy a számokat a szavak betűinek darabszáma adja ki:

 • A - 1
 • kutyám - 5
 • neve - 4
 • Morzsi - 5
 • Már meg is van a PIN-kód: 1545.

A másik megoldás, ha képeket kapcsolunk a jelszavainkhoz, de úgy, hogy közben szabadon engedjük a fantáziánkat is. Például az iskolai vagy munkahelyi informatikai rendszerbe való belépési jelszavunkat megjegyezhetjük úgy, hogy felidézünk egy reggelt, amikor épp a munkahelyre vagy az iskolába tartottunk.

Ha kocsival mentünk, akkor annak a márkáját vagy a rendszámának egy részét is betehetjük a jelszavunkba. Ha pedig a rádióban a kedvenc előadónk száma szólt, akkor ennek az együttesnek a nevét - vagy akár a rádió frekvenciájának számait is felhasználhatjuk.

Például, ha egy Suzukival mentünk és a rendszámunk 91 re végződik és épp egy Punnany Massif szám szólt a Petőfi rádióban (Budapesten 94,8) , akkor ebből már összetehetjük például a: Su91Pu94 - es jelszót, de az már csak a mi képzelőerőnkön múlik, hogy ezekből mit rakunk össze.

Hogyan védekezhetünk a csalók ellen?

Ha nem szeretnénk, hogy a szélhámosok pillanatok alatt feltörjék a jelszavainkat, akkor:

 • Egyáltalán ne használjunk olyan jelszavakat és kódokat, ami a személyes adatainkból áll - ha van ilyen, gyorsan változtassuk meg.
 • Hozzunk létre erős jelszavakat - használjunk kis és nagybetűket, számokat és speciális karaktereket - akár véletlenszerű sorrendben.
 • A legjobb az lenne, ha nem írnánk le sehova a jelszavainkat, de ha már túl sok van belőlük, akkor ehhez használjunk biztonságos tárolókat - mint például egy jelszókezelő alkalmazás.
 • Ha a telefonunkhoz vagy mobilbankunkhoz van már ujjlenyomatos azonosítás, akkor azt használjunk és legalább ennyivel kevesebb jelszót kell megjegyeznünk.
 • Rendszeresen ellenőrizzük bankszámlánk egyenlegét.
 • Kezeljük óvatosan a szokatlan e-maileket.
 • Ne használjunk azonos jelszavakat különböző felületekhez.
 • Legalább évente egyszer változtassuk meg a jelszavainkat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Indul a karácsonyi roham: tömegek rohanták meg ezekért a Tescót, Lidlt, Spart
Mutatjuk a vásárlók kedvenc termékeit boltláncoként!


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS