17 °C Budapest
Close-up shot of a woman using contactless payment via credit card to pay for her shopping at self-checkout counter in a store

Megszületett a döntés: emelkedni fognak a bérek 2023 januárjától, erről mindenkinek tudnia kell

2022. december 23. 11:01

A héten kiderült, hogy a minimálbér 16 százalékkal fog emelkedni 2023-ban, ami azt jelenti, hogy 232 ezer forint lesz, míg a bérminimum 296 ezer forintra fog emelkedni. A K&H felméréséből kiderült, hogy a dolgozó 19-29 év közötti fiatalok többsége (69 százaléka) azzal számol, hogy ezzel párhuzamosan az ő fizetése is emelkedni fog a jövőév során. A felmérésben résztvevők mindössze 6 százaléka számol azzal, hogy csökkenni fog jövőre a keresete.

Eldőlt, hogy 2023-ban a minimálbér 16 százalékkal 232 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 14 százalékkal 296 ezer forint fölé emelkedik, ez pedig mindenkinek a fizetésére, így a dolgozó fiatalokéra is hatással lehet. Ők egyébként derűlátóak a fizetésük alakulását tekintve a K&H ifjúsági index eredményei szerint.

Tízből heten várnak vastagabb “borítékot”

A negyedik negyedévben ugyanis a 19-29 éves, állással rendelkező fiatalok 69 százaléka számol azzal, hogy növekedni fog a nettó fizetése a következő időszakban. Ez az arány ugyan elmarad a harmadik negyedévben mért 76 százaléktól, de 2015 vége óta minden negyedévben a dolgozó fiatalok több mint fele számított béremelésre. Mindössze 6 százalékos a pesszimisták aránya, vagyis azoké, akik alacsonyabb fizetéssel kalkulálnak.

A hivatalos KSH-adatok szerint egyébként 2022 első háromnegyed évében a 20-29 éves fiatalok kedvezmények nélkül számolt nettó fizetése közel 287 ezer forintot tett ki, szemben az egy és két évvel korábbi 245 ezer és 227 ezer forinttal. Azaz éves összevetésben 17 százalékkal, kétéves távlatban pedig több mint 26 százalékkal emelkedett ez az összeg.

Kérdés a megbecsültség

Bár a többség tehát fizetésemelést vár, kisebbségben vannak azok, akik úgy érzik, összességében valóban megbecsülik őket a munkahelyükön.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kutatás szerint az érintett fiatalok 38 százaléka, azaz tízből kevesebb mint négyen mondták ezt. A felmérés korábbi eredményei passzolnak ehhez, az elmúlt negyedévekben is hasonló arányban voltak azok a fiatalok, akik megbecsültnek tartották magukat. Ugyanakkor 25 százalékuk nem érzi ezt, 37 százalékuk pedig semleges választ adott.

Arra a kérdésre, hogy mennyire érzik stabilnak az állásukat a dolgozó fiataloknak csak a 49 százaléka válaszolt igennel, az elmúlt negyedévekben hasonlóan alacsony eredmények születtek. 2017 végétől 2020 elejéig kedvezőbb volt a helyzet, akkor a fiatalok majdnem 70 százaléka mondta stabilnak az állását. A mostani alacsony arány feltehetően magyarázható azzal, hogy bizonytalanabbá vált a gazdasági környezet részben az emelkedő árak és a visszafogottabb gazdasági növekedés miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm