16 °C Budapest
aerial view of a lithium mine

Felejtsd el az aranyat, gyémántot: íme 5 ásványkincs, amivel rommá keresheted magad

2022. április 22. 14:04

Most lehet jó befektetéseket keresni az energiapiacon, mivel komoly átalakuláson megy át a szektor. A zöld átmenet már önmagában felér egy gyökeres változással, ehhez jött most még Európa függetlenedési törekvése az orosz földgáztól és olajtól. Az új helyzetnek biztosan lesznek nagy nyertesei és vesztesei, de érdemes óvatosan és körültekintően nézelődni a piacon.

"Már az orosz-ukrán háború előtt komoly átalakulás indult el az energiapiacon, hiszen a világ országai felismerték, hogy sokkal többet fogyasztanak, mint amennyi a rendelkezésükre áll természeti erőforrásból. Miközben a világ népessége a kétszeresére nőtt a múlt század második felében, a gabonatermelés több mint háromszorosára, az energiafogyasztás négyszeresére, a globális GDP pedig ötszörösére emelkedett ugyanebben az időszakban" – mondta Pálfi György, az Aegon Alapkezelő részvény üzletágvezetője.

A fenntarthatóságra törekvés pedig elindított egy zöld átmenetet az energiaszektorban, egyre nagyobb hangsúlyt helyeztek az országok a megújuló energiára. Ennek a folyamatnak a része a befektetéseknél kialakult ESG-szemlélet is, ami szerint a befektetők egyre fontosabbnak tartják a környezeti-társadalmi tényezőket is.

Jó példa erre az elektromos autózásba történő gyors és erőltetett átmenet, ami komoly szűkösséget eredményezett néhány nyersanyag piacán. És ez a folyamat még messze nem ért véget; becslések szerint az elektromos autózáshoz és a megújuló energiatermeléshez szükséges kulcsfontosságú ásványok kereslete a következő harminc évben a hatszorosára emelkedhet.

Ilyen ásvány a lítium, a kobalt, a nikkel, a réz, vagy a ritkaföldfémek (a lantanoidák 15 elemből álló csoportját a szkandiummal és az ittriummal kiegészítve együtt nevezik ritkaföldfémeknek). Miközben egy hagyományos autóhoz nagyjából 40 kilogrammra van szükség ezekből az ásványokból, az elektromos autóknál ez eléri a 200 kilogrammot. De ezt a keresletet növelik a nap- és szélerőművek, valamint az atomenergiai beruházások is.

A háború csak felgyorsíthatja az átmenetet

Ezt az egyébként is létező trendet gyorsíthatja fel az orosz-ukrán háború, bár annak hatásai egyelőre nehezen megbecsülhetők. Egyelőre az látszik egyértelműen, hogy a konfliktus következtében Nyugat-Európa minél gyorsabban igyekszik függetlenedni az orosz földgáztól és kőolajtól, bár ez a folyamat biztosan évekig-évtizedekig fog tartani.

Ennek nyertesei pedig Európában is a megújuló energiára koncentráló vállalkozások lehetnek, illetve részben a háború következtében a piac a korábbinál megengedőbb lehet az atomenergiával szemben. Már most látszik elmozdulás affelé, hogy a nukleáris energia egyre inkább beleillik az ESG-szemléletbe is. Ezen túl lehetnek más nyertesei a folyamatnak, például a hajózási társaságok vagy LNG-terminálok majdani építői, de ez egyelőre sokkal kevésbé tisztult le.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A nagy átalakulás kellős közepén most lehet jó befektetéseket találni az energiaszektorban, de érdemes körültekintően és óvatosan szelektálni

– mondta el Pálfi György. MNint felidézte, ők már tavaly is azt gondolták, hogy jó évük lehet a megújuló energia cégeknek, azonban menetközben a marzsuk szép lassan elolvadt, így nem tudták hozni ezeket a várakozásokat. A befektetési szakember szerint viszont egyre inkább egyértelmű, hogy a már említett nyersanyagkitermelő és feldolgozó vállalatok tartósan nyertesei lehetnek az átmenetnek a megemelkedett kereslet miatt.

A tavalyi vártnál gyengébb év után a megújuló energiával foglalkozó vállalatok ismét vonzó árazási szinten vannak

- zárta gondolatait Pálfi György.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Bankmonitor  |  2022. szeptember 27. 07:54
Megjelentek a részletek az új Bónusz Magyar Állampapírral kapcsolatban (BMÁP), az induló éves kamats...
Holdblog  |  2022. szeptember 27. 06:03
Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval...
MEDIA1  |  2022. szeptember 26. 16:35
A cél, hogy 1 millió ember imádkozzon három napon át az esti órákban a békéért.
Kiszámoló  |  2022. szeptember 26. 15:28
Megjelent a tájékoztató az új prémium állampapírokról. Az ötéves 0.75 százalékos prémiumot fizet, de...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?