6 °C Budapest
Manometer on pipe connecting in a natural gas distribution station

Sarokba szorulhat Magyarország? Ezért fájna annyira hazánknak, ha elapadna az orosz gáz

2022. április 20. 17:04

Az orosz-ukrán háború és az azt követő szankciók régóta nem tapasztalt bizonytalanságot idéztek el az európai energiaellátással kapcsolatban. A világ legnagyobb fölgáz-exportőrének számító Oroszország kegyétől ugyanis a kontinens számos országának energiaellátása függ drasztikus mértékben. Magyarország kitettsége ebből a szempontból európai uniós szinten is kiemelkedően nagynak számít. Az Eurostat frissen publikált statisztikái szerint, bár a gázimporttól való függőségünk a tavalyi évben csökkent, hazánk energiaellátásának diverzifikálatlansága miatt az energiaellátás közel harmada áll, vagy bukik a gázcsapok állásán.

Európa energiaellátása igen nagy mértékben függ a főként Oroszország által szállított földgáztól. Az Eurostat által a héten publikált 2021-es statisztikák szerint az Európai Unió földgázellátása 83 százalékban importból érkezett. Ez 2020-hoz képest mindössze egy százalékpontos javulás.

Az energiafüggőség minimális csökkenése annak köszönhető, hogy az EU tagállamai a korábbi években importált gaztartalékaikat is nagy mértékben elkezdték felélni. A földgáztartalék mennyiségének esése 2008 óta tavaly volt a legnagyobb mértékű.

Ez azért is probléma, mert a jelenlegi az orosz-ukrán háború által generált geopolitikai krízishelyzet könnyen vezethet ahhoz, hogy az EU-ban elapadnak az orosz gázcsapok. Márpedig tavaly nagyjából az EU földgáz-felhasználásának 40 százaléka – mely elengedhetetlen a fűtéshez, az áramellátáshoz és az ipar működéséhez – Oroszországból érkezett.

 Európában - és egyébként hazánkban, nemzeti szinten is - születtek már tervek az oroszoktól való energiafüggés csökkentésére, a háború pedig nagy lökést adhat ezek mielőbbi kidolgozására és megvalósítására. Persze az sem mindegy, hogy az átállás milyen formában valósul meg. A megújuló energiára, például szél-és napenergia-termelésre való átállássál például biztosan jól járna a kontinens, az amerikai palagázra való átállással viszont jó eséllyel csak az energia költségei drágulnának. Annyi biztos, hogy a helyzet jelenleg koránt sem rózsás, és bár hazánk tartalékai elég jók, nem árt több faktort is szemügyre venni a gáztól való függőségünkkel kapcsolatban.

Az európai energia negyede, a magyar harmada import gáz

A gázimporttól leginkább függő EU-s tagállam a tavalyi adatok szerint Málta volt (104%), amit Svédország (102%) és Litvánia (101%) követett. Ezek az országok azonban tartalékaikat is növelni tudták. A legalacsonyabb arányt gázimportfüggőség tekintetében Románia (24%), Dánia (26%) és Hollandia (33%) mutatták.

Hazánk ebben a tekintetben egyébként nem áll rosszul. A 67 százalékos importgáz-függőségi mutatónk jobb mint akár Németországé (89%), Franciaországé, vagy más nagy nyugat-európai gazdaságoké.

Az importgáz-függőség mértékében a legnagyobb éves növekedést 2020 és 2021 között Málta produkálta (8 százalékponttal), de Írország és Románia energiafüggősége is drasztikus mértékben (7 százalékponttal) nőtt.

A számok ráadásul hazánkban javuló tendenciát mutattak. Míg 2021-ben az említett 67 százalékos mértékű, egy évvel korábban még 76 százalékos volt a gázimport-függőségünk mértéke.

Az import mennyiségből és a belföldi energiaigényből kiszámolt mutató azonban természetesen nem az egyetlen faktor, ami rámutathat egy ország energiafüggőségének mértékére. Egy esetleges ellátási probléma potenciális hatásainak felméréséhez ugyanis azt is figyelembe kell vennünk, mennyire tölt be központi szerepet a földgáz az adott ország energiamixében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Energiamixnek az energiatermelésben a különböző forrásokból származó összesen felhasznált (vagy megtermelt) energia forrásainak az összegét nevezzük. Magyarország villamosenergia termelése elsősorban az atomenergiára támaszkodik, ezt követi a földgáz, a szén és a legkisebb szeletet a megújuló energiák szakítják ki.

A két mutatót összevetve pedig rögtön árnyaltabb a kép. Míg ugyanis Svédország, Finnország és Észtország gázellátása is 100 százalékban import energián alapszik (ami miatt sokkal kitettebbnek gondolhatnánk őket akár hazánknál), fontos figyelembe venne, hogy a földgáz ezekben az államokban csak az energiamix elenyésző (3, 7, illetve 8 százalékos) részét teszi ki.

Az igazán kitett országok ezek az olyanok, mint Olaszország, ahol az energiamix 40 százalékát a földgáz teszi ki, ezen kívül a gázuk 94 százaléka import. Az energiamix hasonlóan nagy részét teszi ki a földgáz Hollandiában is. A nagy különbség, hogy a Benelux állam gázellátása mindössze 33 százalékban függ az importtól.

Magyarországon Uniós szinten az előbbi országoktól alig elmaradva a harmadik legnagyobb nagyságú szeletet birtokolja a földgáz az országos energiamixben. Az igazán problémás viszont nem is ez, hanem az, hogy az energia nagy része importból származik. Hazánkban pozitív tendencia viszont, hogy 2021-ben 9 százalékponttal csökkent a földgázimport-függőségünk az előző évhez képest.

Importfüggőség tekintetében így már jobban állunk, mint a régiónk jelentős része. Szlovákiában, Szlovéniában és Lengyelországban is magasabb ugyanis az importtól való függőség. Az energiamix diverzifikáltságának tekintetében viszont az összes környező ország jobban áll hazánknál. Szlovákiában az összes felhasznált energia 25, Romániában 30, Ausztriában 23, Lengyelországban 17, míg Szlovéniában mindössze 11 százaléka származik földgázból. A jövőben tehát ezen a területen még bőven van hova fejlődnünk.

A beszerzési láncok kiterjesztése pedig hazánkat tekintve nem csak az energiatermelés módját, de annak forrását tekintve is sürgető. Az elmúlt 20 évben ugyanis hazánk importgáz-ellátása szinte teljes egészében az oroszokra támaszkodik. Míg 2000-ben még fontos partnerünk volt hazánk ellátását tekintve például Németország, Franciaország és Türkmenisztán is, 2012 óta az ellátás 95 százalékát Oroszországból kapjuk. Ennek következményeképpen pedig Magyarországot borzasztóan érzékenyen érintené bármilyen, az agresszort sújtó európai uniós szintű energia-szankció. Az átállás pedig, történjen az megújuló energiára, vagy akár csak másmilyen beszerzési láncokra, hazánkban lehet az egyik legnehezebben kivitelezhető az egész kontinensen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm