33 °C Budapest
Mi lesz a tavalyi év sláger-befektetésével: 2021-ben is kaszálni lehet majd vele?

Mi lesz a tavalyi év sláger-befektetésével: 2021-ben is kaszálni lehet majd vele?

2021. július 9. 14:05

Tavaly könnyű volt jó hozamot elérni az ESG-típusú befektetésekkel, mivel komoly emelkedést láttunk a jó ESG minősítéssel rendelkező technológiai szektorokban. Most azonban a nyersanyagárak emelkedésével a szennyezőbb iparágak előtörését tapasztalhattuk, ezért ESG téren sokan elbizonytalanodtak. Nem kellene, hiszen 2021-ben is lehet jó befektetési lehetőségeket találni, ha valaki komolyan gondolja a tudatosságot.

Egyre nagyobb szeletet hasítottak ki a befektetési palettából az úgynevezett ESG-típusú befektetések, melyeknél tudatosan vállalják, hogy nem csak a hozamot, hanem pénzügyi kockázatokat is figyelembe vesznek. A betűszó a környezet (Environment), a társadalom (Society) és a cégvezetés (Governance) szavakból alakult ki, már ez is jelzi, milyen kockázati szempontokat veszünk figyelembe.

2020-ban kiemelkedően jó éve volt ennek a befektetéstípusnak, hiszen szárnyalt a megújuló energia és a technológia szektor, így könnyű volt ezekkel pénzt keresni és hozzá még pozitív színben is feltűnni az ESG-elvek hangoztatásával. Most azonban elindult egy nyersanyag-szuperciklus, így sok nemzetközi nagybefektető nem teheti meg, hogy ne fektessen nyersanyagba, hiszen hozamot kell produkálniuk. Fontos lesz, hogy ezt az ellentmondást hogyan oldják majd fel

– véli Dr. Naffa Helena, az Aegon Alapkezelő portfóliómenedzsere és ESG szakértője.

A jó hír, hogy az alapkezelők egy részének elbizonytalanodása és visszatáncolása mellett egyre több helyről hallani olyan megközelítést, hogy már nem csak a hozam maximálása az egyetlen cél, más szempontok is számítanak.

Változó befektetési politika

Mi alapvetően fundamentális alapon keresünk befektetéseket, ezzel párhuzamosan megvizsgáljuk az ESG-teljesítményt is. Ha a kettő között ellentmondás van, akkor keresünk másik alternatívát

– emeli ki Naffa Helena. Jó példa erre a közelmúltból a brazil piac, mely sokáig vonzónak tűnt a makrogazdasági kép alapján, viszont gyenge az ottani cégek ESG-mutatója, ezért inkább kerestek más hasonlóan vonzó befektetést.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A befektetői politikában egyébként többféle megközelítés létezik, vannak olyanok, akik eleve kizárnak bizonyos szektorokat, vállalatokat, melyek nem férnek bele egy ESG-alapba, azt transzparensen közzéteszik, mely iparágak tartoznak ide. Mások az úgynevezett “best-in-class” megközelítést követik, melynek lényege, hogy valamennyi iparágon belül igyekeznek a jobban teljesítő szereplőket kiválasztani. Ebben a folyamatban azt nézik, hogy az egyes cégeknek mekkora az ESG kockázati kitettsége, illetve miként kezelik ezeket a kockázatokat.

Várhatóan 2022-ben lép életbe egy friss uniós szabályozás az ESG-befektetésekről. Az Európai Uniós fenntarthatósági szabályozói csomag részeként megjelenő rendelet megköveteli a befektetőktől, hogy ne csak a vállalat működése során keletkezett környezeti terhelést vegyék figyelembe, hanem a teljes értéklánc mentén térképezzék fel az adott cég ökolábnyomát, így vizsgálják a beszállítókat, illetve a termékek utóéletét is.

Itthon még gyerekcipőben járnak az ESG-befektetések, de az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában ezek már mindennaposak. Ma is folyamatosan áramlik be a pénz ezekbe az alapokba, illetve vannak más ESG-benchmarkok is, melyek az egyes befektetések teljesítményének összevetésében segítenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 16. 15:57
Mintha nem is annyira burkoltan az RTL-esek az RTL Híradó új kampányában a TV2 Tények című műsorának...
Bankmonitor  |  2024. július 16. 12:20
Július elsejétől lehet pályázni az új otthonfelújítási támogatásra, a kedvezményből a családi házak...
Holdblog  |  2024. július 16. 08:04
Új tulaj, új menedzsment, új játékosok alapjaiban változik meg a világ egyik legértékesebb sportmárk...
Kasza Elliott-tal  |  2024. július 15. 20:27
Eladtam ma mindet 24 dolláron. 06.11-én vettem, 23-dollár volt az eredetileg tervezett kiszállóm, de...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 16. kedd
Valter
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem