A bitcoin LED sign diplayed in a shop window offers service.

Bitcoin: tényleg megéri 2021-ben kriptodevizákba fektetni?

2021. április 11. 15:01

A közelmúltban két tényező is a sajtóba került a kriptotőzsdével kapcsolatban Magyarországon: a Bitcoin piaci kapitalizációja meghaladta az 1000 milliárd dollárt;  valamint – nem erre válaszul, de időben majdnem egybeesve – az MNB ismét figyelmeztetést adott ki a kriptovaluták kockázatairól. Szakértőt kérdeztünk a kriptidevizákról. 

"A kriptotőzsdén az elmúlt hónapok arról szóltak, hogy a legnagyobb intézményi befektetők, mint a Goldman Sachs, a JP Morgan és társaik is befektetésre alkalmasnak tartják, új eszközosztálynak tekintik a kriptovalutákat, élükön a Bitcoinnal. Ez egy teljesen új fejlemény, mert a valós és a kripotőzsdei árfolyamok 2020 végéig korrelálatlanok voltak, a két tőzsdén különböző szemléletű befektetők voltak jelen. Ezzel a lépéssel kvázi létrejött az átfedés a két kereskedelemben. Ez igazi áttörés, mert a kriptotőzsde ez idáig leginkább a kisbefektetők játéktere volt. Most „bika piac” van, minden szárnyal, természetesen a bitcoinnal az élen" - árulta el Bence Balázs, a Portfolio Trader vezetője.

A kriptovaluták értéke mindig annyi, amennyit belelátnak, amit gondolnak”.  A bitcoin is érhet 300 000 dollárt is, és 5.000-et is. A második legerősebb az Ethereum, aminek az   összpiaci értéke most negyede a Bitcoinnak. Ez utóbbi sosem lesz helyettesítő eszköz, mindig is „digitális arany”-ként fog viselkedni, amit a széfbe teszünk értékörző védelemként az inflációs időkre. Ezét az Ethereum elvileg közelebb áll ahhoz, hogy valaha világpénz legyen, bár valószínűleg egyik sem lesz az

– tette hozzá Bence Balázs.

Mennyire rizikós a kriptotőzsde?

A Magyar Nemzeti Bank a közelmúltban adott ki egy sajtóközleményt a kriptovaluták kockázatairól. Mint írják ezek használata rizikósabb, mint a - felhasználók által már jól ismert - elektronikus fizetési megoldások. Az MNB alapvetően azzal érvel, amit az elemzők egy része éppen a kriptopénzek  pozitívumának tart: nincs kibocsátójuk, nem tartoznak egyetlen ország hatóságának, jegybankjának felügyelete alá.  Az alapvető igény a kriptovaluták létrejöttére ugyanis pont az volt, hogy legyen egy olyan „pénz”, amire nincs ráhatása semmilyen központi döntéshozónak, például a jegybankoknak. 

Az új kor lelkes támogatói szerint ugyanis a fedezet nélküli, államilag kibocsátott (fiat) pénzekkel kapcsolatban az a történelmi tapasztalat, hogy hosszú távon biztosan elértéktelenednek. Vagyis az infláció be van kódolva a rendszerbe. A 2008-2009-es pénzügyi és gazdasági válság következtében a jegybankok elkezdtek iszonyú mértékben friss pénzt nyomtatni, most pedig - a pandémia következtében - a pénznyomtatásnak új fokozatába léptünk, a felpörgetett jegybanki állampapírvásárlás során létrejövő pénz már közvetlenül a polgárok zsebébe kerül.  Gondoljunk csak arra, hogy az amerikai kormány 1900 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot terjesztett elő, amelyet a Kongresszus alsóháza el is fogadott. Ennek minden bizonnyal erőteljes inflációs hatása lesz.

Ugyanakkor – folytatódik az MNB érvelése – emiatt nincsenek megfelelő felelősségi, garanciális, kárviselési szabályok. Mivel a kriptotőzsdékre semmilyen szabályozás nem vonatkozik, a felhasználók számára nincs garancia, hogy befizetett fizetőeszközükért cserében valóban meg is fogják kapni a virtuális eszközt. Szintén komoly aggodalomra adhat okot, – az MNB szerint – hogy a   virtuális pénztárcánkat ellophatják és ekkor semmilyen szabályozás sem védi az ügyfeleket. Vagy ha a tranzakciók során bármilyen – véletlen, vagy szándékosan előidézett – probléma lép fel, nincsen olyan hatóság, akihez a fogyasztók fordulni tudnak. Nincs intézmény, amelyik felelősséget vállal a felhasználók pénzéért.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amiben teljesen egyetért az MNB és az elemző, a kriptopénzek nagyon instabilak, amely nagymértékben nehezíti a kereskedői, szolgáltatói elfogadást, és növeli a fizetés, vásárlás kockázatát.

Bence Balázs nem lenne meglepve, ha az ilyen és hasonló félelmek miatt a jegybankok idővel szigorítanák a Bitcoin elfogadását. Ez viszont teljesen lenullázná az árfolyamot. Szerinte komoly környezetvédelmi aggályaink is lehetnek a kriptovalutákkal kapcsolatban, hiszen a bányászok irtózatosan sok áramot fogyasztanak. Vagyis – bármilyen meglepő – nem környezetbarát eszközökről beszélünk.

A kriptovilág durva kihívás elé állítja, reagálásra készteti a pénzügyi szektor és a reálgazdaság szereplőit. Részben ez kényszerítette ki például Magyarországon is az azonnali fizetési rendszert a forintutalásnál.  Szintén erre a kihívásra adott válasz – a kriptovilág számára pedig újabb kockázat - hogy az elkövetkező években valószínűleg piacra lépnek a jegybanki digitális pénzek. A nagyobb jegybankok már elkezdték kidolgozni a saját central bank digital curency-jét (CBDC). Ez is egyfajta kriptopénz, amit bárki birtokolhat.

Ez egy felemás, de mégiscsak lépés a jó irányba. Igaz, hogy a központi kontroll továbbra is megmarad, viszont megvédi az állampolgárt a kereskedelmi bankok kockázatától. E téren a kínai központi bank tart legelőbbre. Náluk ez az infrastrukturális beruházások mellett a harmadik világ felé való gazdasági nyomulás újabb terepe. A feltörekvő országok nagy részében az embereknek nincs bankszámlája, de van mobilja és internet kapcsolata. Tehát digitálisan tudnak majd dollárt, jüant tartani. Ez is egy forradalmi változás lehet ez elkövetkező években.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?