17 °C Budapest
Pillanatok alatt kifosztják a kártyád: az idei nyár legdurvább trükkjei

Pillanatok alatt kifosztják a kártyád: az idei nyár legdurvább trükkjei

Pénzcentrum
2017. május 31. 11:33

A nyári szezonban jelentősen megugrik a bankkártyás visszaélések száma. A nyaralás alatt ugyanis jobban elengedhetjük magunkat, és külföldön is egyre többször vesszük elő a plasztikokat. De milyen veszélyeket rejt magában a külföldi kártyahasználat? Mire kell ilyenkor igazán figyelnünk?

Holnap beköszönt a nyár, ebben az időszakban pedig jellemzően megnő a bankkártyás visszaélések száma. Ennek vélhetően az egyik magyarázata az, hogy a nyaralás és kikapcsolódás során a napi rutint hátra hagyva, értékeink biztonságára is kevesebb figyelmet szentelünk. Ezért most összegyűjtöttük, mire kell különösen figyelni a nyaralás, külföldi utak során.

Mindig résen kell lenni

Alapvetően nem szabad elfelejtenünk, hogy amikor külföldön használjunk a bankkártyánkat vagy a hitelkártyánkat, akkor ugyanazokat a biztonsági szabályokat kell betartanunk, mintha itthon fizetnénk a plasztikokkal. Fontos tehát, hogy a pénztárcánkat soha ne hagyjuk őrizetlenül. Éttermekben vagy szórakozóhelyen történő fizetés esetén ne engedjük, hogy a kártyát elvigyék a szemünk elől, zsúfolt városokban sétálva pedig ügyeljünk arra, hogy a kártyánkat biztonságos helyen tartsuk.

A leggyakoribb átverések közé tartozik, amikor az étteremben fizetésnél a pincér elviszi a kártyánkat, vagy a boltban fizetésnél egy kisebb kamera megjegyzi kártyaadatainkat. Nem érdemes nyilvános internetkávézóban sem használni az internetet, hiszen akkor könnyedén hozzáférhetnek az adatainkhoz, de akár az is előfordulhat, hogy egy ATM-nél másolják le bankkártyánkat.

A biztonsági megfontolásokon túl manapság már alapvető szolgáltatásnak számít a tranzakciókról SMS értesítés kérése a banktól, ami nem csak a költéseink nyomon követésében, hanem az esetleges visszaélés gyors észlelésében is segít

- mondta el a Pénzcentrumnak a Budapest Bank.

A biztonságos kártyahasználat aranyszabályai
  • Vásárlásnál ne engedjük, hogy a bankkártyánk kikerüljön látókörünkből.
  • Az adott tranzakció összegét mindig ellenőrizzük le, mielőtt azt jóváhagynánk PIN kódunkkal, illetve ellenőrizzük le a bizonylaton szereplő összeget az aláírás előtt.
  • Fizetésnél figyeljünk arra, hogy ne felejtsük ott kártyánkat a kereskedőnél.
  • Senkinek ne adjuk meg a PIN kódunkat.
  • Soha ne tartsuk egy helyen PIN kódunkat a kártyánkkal.
  • Indulás előtt ellenőrizzük a bankkártyához tartozó napi darabszám és összeglimiteket.
  • Használjunk SMS értesítést.

A bankok is figyelnek

Érdemes tudunk, hogy több bank a nap 24 órájában figyeli a kártyás tranzakcióinkat és amennyiben a szokásainktól eltérő vásárlást és készpénzfelvételt, vagy visszaélés gyanús forgalmazást tapasztal, a lehető legrövidebb időn belül értesít minket a tranzakciók valódiságának megerősítése érdekében. Ez megtörténhet  telefonon, de akár e-mailben is.

Javasolt azt is jelezni az utazás előtt a banknak, hogy mit tervezünk és melyik térségben, így kiemelt figyelmet fordíthatnak a bankok a gyanús tranzakciók monitorozására

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a CIB Bank.

Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

A kártya elvesztése esetén fontos, hogy mihamarabb jelezzük a problémát bankunk felé, hogy ne lehessen visszaélni kártyánkkal.

Ha kártyaadatainkat vagy a PIN kódot megszerezték, a kártyát rögtön le kell tiltani.

Az ehhez szükséges értesítendő telefonszámot ezért mindenképpen vigyünk magunkkal. Fontos azt is tudnunk, előfordulhat, hogy a bank ügyfélszolgálata külföldről más telefonszámról érhető el, mint belföldről.

A már megtörtént jogosulatlan tranzakcióról egy reklamációs nyomtatványt kell kitöltenünk (ez a legtöbb banknál elküldhető e-mailben, vagy kérhető/leadható személyesen bankfiókban), amely alapján a bank kivizsgálást indít az elfogadóhely felé, ahol a reklamált tranzakció történt. A kivizsgálás kártyatársasági előírások alapján maximum 120 nap, az eredmény határideje az elfogadóhely bankjának válaszától függ.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Lopott kártyákkal történő visszaéléseket - más panaszokhoz hasonlóan - egyedileg, amennyiben szükséges, a hatóság bevonásával vizsgálunk ki. Annak lehetősége, hogy az ügyfél visszakapja-e a pénzét, a vizsgálat eredményétől függ. A felelősség viselési szabályok figyelembe vétele mellet minden esetben a tranzakció körülményei is kivizsgálásra kerülnek

- válaszolta megkeresésünkre az OTP Bank.

Vagyis a banknak jelentett reklamáció kivizsgálása alapján dől el, hogy a felelősség minket vagy a bankot terheli.

Hitelkártyával biztonságosabb?

A hitelkártya és a betéti kártya ilyen szempontból ugyanúgy működik, a visszaélésre vonatkozóan reklamációs nyomtatvány kitöltése és a kártya letiltása is szükséges a további visszaélések elkerüléséhez. A reklamáció kivizsgálása pedig ugyanazzal a határidővel történik, amelyet kártyatársasági előírás szabályoz.

A befizetéstől nem tud a bank eltekinteni, amíg a reklamáció jogosnak nem bizonyul. Ekkor természetesen visszakapja a kártyabirtokos az összeget.

Melyiket válasszam?

A nyári utazások előtt sokan elgondolkozhatnak azon, hogy most váltsanak ki egy hitelkártyát, amivel könnyen áthidalhatják az aktuálisan megnövekedett költségeket. Ráadásul a kártya tudatos használatával éves szinten akár több tízezer forintot is megspórolhatunk.

KATTINTS! Valóban tízezreket spórolhatunk a hitelkártyával? Vagy kamu az egész?

APénzcentrum kalkulátor oldalán egyszerűen összehasonlíthatjuk a bankok különböző hitelkártya ajánlatait, amelyek közül így könnyedén kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót, attól függően, hogy mi éppen mire szeretnénk majd használni a hitelkártyánkat. A CIB Café Hitelkártyánakpéldául most 0 forint az első éves díja, és ennek költsége később is csak 2 800 forintra rúg, mellé a THM pedig 37, 15 százalék. De a Cetelem Klubkártyának is alacsonynak mondható az első éves díja, mindössze 2 990 forint, a THM pedig 38,01 százalék. Ezek mellett említést érdemel azOTP Bank American Express Blue Hitelkártyája, aminek 3 358 forintira tehető az első éves díja, a THM mellé azonban 37, 12 százalék.

Ha számunkra azonban az elérhető kedvezményeken van inkább a hangsúly a hitelkártyáknál, akkor érdemes fontolóra vennünk a Budapest Bank Go! Hitelkártyáját, amivel például 3 százalékkal olcsóbban tankolhatunk és a vásárlásaink után 1 százalékos visszatérítés jár. Ennek a konstrukciónak 5 100 forint az első éves díja és mellé 39,88 százalék a THM. Az OTP Bank MasterCrad Multipont érintő hitelkártyájávalpéldául tranzakciós díjak nélkül vásárolhatunk belföldön, külföldön és az interneten egyaránt. Ezen felül négyszeres pontgyűjtési lehetőség is van, amit akár azonnal be is válthatunk a kijelölt partnereknél. A kártya első éves díja ebben az esetben 5 661 forint, míg a THM 34,04 százalék. Az Erste Bank Wizz Air hitelkártyájával levásárolhatjuka főkártya és a társkártya kibocsátási díját, a vásárlásaink után gyűjtött pontokat pedig Wizz Air szolgáltatásokra válthatjuk be. Ennél a kártyánál az első éves díj 5 490 forint, a THM pedig 39, 40 százalék.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
MEDIA1  |  2022. május 24. 18:23
Korábban a Media1 beszámolt arról, hogy a PestiSrácok anyavállalata, a GerillaPress Lapkiadó Kft. 50...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?