27 °C Budapest

Neked is lehet luxusnyugdíjad: 5 ezer forint kell az induláshoz

2016. december 1. 05:30

Friss felmérések szerint a magyarok közel háromnegyede pénzügyileg kiszámíthatatlannak tartja a jövőjét. Bár a legtöbben már sejtik, hogy nem lesz elég az állami nyugdíj, mégis sokan ebből szeretnének majd megélni. Mutatjuk a riasztó számokat, és azt is, hogyan készülhetünk fel a nyugdíjas évekre.


Szépen lassan talán kezd beleivódni a mindennapjainkba az öngondoskodás fontossága, ami az emberek körülbelül negyedének rendszeres beszédtémája - világít rá az OTP Öngondoskodási Indexe, amely 2012 óta folyamatosan nő. Bár már sokan tudják, mennyire fontos lenne gondoskodni a jövőről, más kutatások azt mutatják, hogy

a magyarok 36 százalékának még mindig nincsen semmilyen nyugdíjcélú megtakarítása.

Az emberek egyszerűen arra számítanak, majd az állam megoldja helyettük. A folyamatosan öregedő társadalmunkban pedig szinte törvényszerű az állami nyugdíjak csökkenése, hiszen a magyar nyugdíjrendszerben a gazdaságilag aktívak tartják el az idősebbeket. Az Eurostat számításai szerint pedig 2060-ban hazánkban a 65 éves kor feletti népesség aránya eléri a 29 százalékot, vagyis egyre kevesebb fitalanak kell majd eltartania a folyamatosan gyarapodó idősebb korosztályt. Arról nem is beszélve, hogy a fiatalok tömegesen vándorolnak külföldre, akik így nem fizetnek itthon nyugdíjjárulékot.

Hogyan készülhetünk fel?

Hazánkban három különböző nyugdíjcélú megtakarítást is támogat az állam (NYESZ, ÖNYP, Nyugdíjbiztosítás). Természetesen mind a három konstrukciónak vannak előnyei és hátrányai, és az is eltérő, kinek melyik lehet a legjobb megoldás, ebben a cikkünkben azonban a nyugdíj-előtakarékossági számlát, vagyis a NYESZT-t vesszük górcső alá.

A nyugdíj-előtakarékossági számlának egyik nagy előnye, hogy - az adó- és EHO-mentességen felül -20 százalékos személyi jövedelemadó jóváírásban részesülhetünk befizetéseink után.

A NYESZ nyitása jó megoldás lehet, ha a saját kezünkben szeretnénk tartani a pénzügyeinket, hiszen a befektetés kezelése teljes mértékben a mi dolgunk. A számlára szinte bármilyen forint alapú, Európában kibocsátott értékpapír közül vásárolhatunk. Kockázatvállalási hajlandóságunktól függően például az alábbiak közül választhatunk:

  • befektetési alapok,
  • állampapírok és
  • részvények.

Alapvető szabályként elmondható, hogy magasabb hozamot, csak magasabb kockázat vállalása mellett tudunk elérni, ezért a bátrabbak nyugodtan kipróbálhatnak akár részvénybefektetéseket is. Ha valaki azonban nem biztos magában, akkor nyugodtan kérheti a bankfiókokban a szakértők segítségét, és összeállíthat egy portfóliót különböző befektetési alapokból vagy vásárolhat akár állampapírokat is.

A NYESZ esetében az évente igénybe vehető adókedvezmény mértéke 100 ezer forintig terjedhet (a 2020-ig nyugdíjkorhatárt elérők esetében 130 ezerig). Az adójóváírás teljes összegét úgy kaphatjuk meg, ha minden évben 500 ezer forintot helyezünk el a számlánkon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogyan vágjunk bele?

Jelenleg több banknál és brókercégnél is lehetőségünk van NYESZ-t nyitni. A számlanyitás szempontjából egy egyszerű termékkel van dolgunk, ez ugyanis körülbelül annyi időnket emészti fel, mintha nyitnánk egy bankszámlát. A számlát személyesen nyithatjuk meg és 5000 ezer forintos kezdőbefizetéstől már él a szerződésünk.

Miért éppen a NYESZ?

A NYESZ számlának az egyik nagy előnye, hogy az adójóváírás akkor is jár, ha a NYESZ számlánkon található pénzt átvezetjük Tartós Befektetési Számlára (TBSZ), azonban, ha ezzel a lehetőséggel élünk, akkor az utolsó két év adójóváírását vissza kell fizetnünk, ráadásul 20 százalékkal növelten kell visszafizetnünk.

Mi az a TBSZ?

A TBSZ egy szabadon felhasználható középtávú megtakarítási forma. Célja, hogy a tartós megtakarításért cserébe kamatadó és egészségügyi hozzájárulási kedvezményt, illetve mentességet biztosítson.

Akkor is érdemes a NYESZ-t választatnunk, ha egy nagyobb összeghez jutottunk, amit kifejezetten a nyugdíjas éveinkre szeretnék félretenni. A NYESZ számlán (szemben a TBSZ-szel) rugalmasan bármikor növelhetjük a megtakarításainkat, akkor fizethetünk be pénzt, amikor épp alkalmunk van rá és a kezdeti 5000 forinton kívül mennyiségi megkötés sincsen.

Nem szabad elfejtenünk, hogy ha ezt a nyugdíj megtakarítási formát választjuk, akkor hosszú távra kötelezzük el magunkat. A pénzhez jutás legkézenfekvőbb módja a nyugdíjba vonulás időpontja, hiszen ilyenkor a számlán lévő megtakarítást kamatadó és egészségügyi hozzájárulás (EHO) mentesen kaphatjuk meg, ha letelt legalább tíz év a számla nyitása óta (2013 előtt nyitott számlák esetén 3 év).

Azt azonban mindenképpen érdemes szem előtt tartanunk, hogy ha korábban vennénk fel a pénzünket (vagy ha letelt a 10 év, de még nem vagyunk nyugdíjasok), akkor rosszul járunk, mert az adójóváírás (előtakarékossági támogatás) 20 százalékosan megemelt visszafizetésén és az SZJA-n (egyéb jövedelemként adózik 15%-kal) felül még az EHO-t (27%!) is meg kell fizetnünk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 28. 12:48
Idén is ugyanazt a céget bízták meg a közvélemény-kutatásokkal, amelyik az elmúlt két évben már több...
Holdblog  |  2023. szeptember 28. 11:49
Az elmúlt hónapok legnépszerűbb és egyben legfájdalmasabb befektetése a nemzetközi tőkepiacokon a ho...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 28. 11:05
A professzionális előrejelzők predikciói sem minden esetben racionálisak ugyanakkor ezt az eltérést...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM