Üdülési jog eladása = többmilliós gigaátverés?

Pénzcentrum
2008. április 11. 16:00

A millió dolláros hotel A timeshare-cégek szerint jó befektetés, a csalódott ügyfelek szerint átverés, a Gazdasági Versenyhivatal szerint megtévesztés. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) összesen 7 millió forintra büntetett két cserélhető üdülési jogokat kínáló timeshare céget a fogyasztók megtévesztése miatt. A hatalmas összegekért ugyanis valójában nem ingatlanokat, hanem csak egy-két hét üdülési jogot árulnak - írja az ingatlanmagazin.com.

Patinás rendszer, kidolgozott módszer

A timeshare-koncepció a hatvanas években, Európában alakult ki. Napjainkban 6,7 millió timeshare-tulajdonos él a világon, közülük 1,4 millió Európában található. Az öreg kontinensen évi 1,5 milliárd dollárért értékesítenek a timeshare-cégek. Ezek a számadatok kétségkívül a rendszer népszerűségét mutatják - vagy inkább a timeshare-ügynökök talpraesettségét?

Az általuk kínált nyaralási lehetőség első pillantásra valóban vonzónak tűnik, második pillantásra pedig nincs idő; a timeshare-cég által tartott prezentáció után azonnal dönteni kell a vásárlásról. A hazánkban működő nyolc timeshare-cég a két legnagyobb csereüdülés-szolgáltató globális vállalat, az R.C.I. és az Interval International termékeit, azaz csaknem 100 ország mintegy 5000 cserélhető ingatlanát kínálja. A magyar ügyfelek számára azonban nagyjából ugyanabba a 4-5 prémiumkategóriás magyar hotelbe szóló évi 1-2 hetes üdülési jogot értékesítenek.

Ez a jog - mely csak a szállást tartalmazza, az utazást, az ellátást, vagy az uszodahasználatot nem - több millió forintba kerül, attól függően, hogy az ügyfél melyik szezonra és hány évre szeretné megvásárolni. Leggyakrabban 30 évre kínálják, de előfordul, hogy 99 évre is értékesítik; ebből következik, hogy a jog örökíthető. E kedvezőnek tűnő lehetőség inkább kötelesség, hiszen az örökösöknek tovább kell fizetni a költségeket. Az egyszeri vételár mellett ugyanis a szállásért cserébe éves fenntartási díjat, egy hét esetén nagyjából 100.000 forintot kell fizetni.

A reklámszöveg szerint ugyan épp ettől szabadulhatnánk meg, hiszen ha saját nyaralónk lenne a timeshare helyett, az bizony közüzemi és karbantartási kiadásokkal járna. A timeshare-üzletkötő ilyenkor természetesen a rendszer rugalmasságát hangsúlyozza: nem muszáj 30 éven keresztül ugyanott nyaralni, hiszen a hazai üdülési jogot egy külföldire is cserélhetjük. A kínálat csalogató, hiszen a timeshare tagok között található például a Hyatt, a Marriott, a Four Seasons, a Disney illetve a Starwood szállodalánc is.

Számold magad!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az üdülési jog megvásárlása a legolcsóbb, azaz a téli szezonra nagyjából 1 millió forintba kerül 30 évre; így egy szezonra kb. 35.000 forintnyi költség jut. Emellett egy általában 6.000 forintra rúgó éves tagsági díjat is felszámolnak. Tenerifén december közepén 150.000 forintért lehet üdülési jogot, azaz szállást kapni négy fő részére. A magyar tulajdonos a saját egyhetes jogát jó esetben ennek a feléért tudja bérbe adni, mely már egy 75.000 forintos költséget generál. Ha ehhez hozzáadjuk a kb. 100.000 forintos éves fenntartási, és 15.000 forintos lebonyolítási valamint a 35.000 forintos cseredíjat, a következő eredményre jutunk: a tenerifei szállás egy téli hétre 266.000 forintba kerül a négytagú családnak.

Rövid internetes keresgélés után egy szabadon, és nem a timeshare-cég által választott decemberi hétre egy tenerifei ötcsillagos hotelben 4 fő részére 80.000 forintért találhatunk szállást. Az árkülönbség tetemesnek mondható, melyhez még további költségek is járulhatnak; ha ugyanis külföldön üdülünk, de a magyar jogot nem sikerül bérbe adni, mindkét üdülőhely fenntartási költségét mi fizetjük.

Nem ritka, hogy a tulajdonosok inkább saját költségen, újságban is meghirdetik a bérbe adandó jogot. "Ha egy szálloda szolgáltatása mellett dönt... a szállásdíj kidobott pénzzé válik, hiszen a hotel nem az Öné... nálunk olyanok számára is elérhetővé válnak a minőségi üdülőlétesítmények, akik azokat teljes tulajdonként nem tudnák megvásárolni" - olvashatjuk az egyik timeshare-cég reklámanyagában. Ez pedig nem mást sugall, minthogy résztulajdonosai lehetünk egy hotelszobának vagy apartmannak.

Tovább a teljes cikkre...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem