Üdülési jog eladása = többmilliós gigaátverés?

Pénzcentrum
2008. április 11. 16:00

A millió dolláros hotel A timeshare-cégek szerint jó befektetés, a csalódott ügyfelek szerint átverés, a Gazdasági Versenyhivatal szerint megtévesztés. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) összesen 7 millió forintra büntetett két cserélhető üdülési jogokat kínáló timeshare céget a fogyasztók megtévesztése miatt. A hatalmas összegekért ugyanis valójában nem ingatlanokat, hanem csak egy-két hét üdülési jogot árulnak - írja az ingatlanmagazin.com.

Patinás rendszer, kidolgozott módszer

A timeshare-koncepció a hatvanas években, Európában alakult ki. Napjainkban 6,7 millió timeshare-tulajdonos él a világon, közülük 1,4 millió Európában található. Az öreg kontinensen évi 1,5 milliárd dollárért értékesítenek a timeshare-cégek. Ezek a számadatok kétségkívül a rendszer népszerűségét mutatják - vagy inkább a timeshare-ügynökök talpraesettségét?

Az általuk kínált nyaralási lehetőség első pillantásra valóban vonzónak tűnik, második pillantásra pedig nincs idő; a timeshare-cég által tartott prezentáció után azonnal dönteni kell a vásárlásról. A hazánkban működő nyolc timeshare-cég a két legnagyobb csereüdülés-szolgáltató globális vállalat, az R.C.I. és az Interval International termékeit, azaz csaknem 100 ország mintegy 5000 cserélhető ingatlanát kínálja. A magyar ügyfelek számára azonban nagyjából ugyanabba a 4-5 prémiumkategóriás magyar hotelbe szóló évi 1-2 hetes üdülési jogot értékesítenek.

Ez a jog - mely csak a szállást tartalmazza, az utazást, az ellátást, vagy az uszodahasználatot nem - több millió forintba kerül, attól függően, hogy az ügyfél melyik szezonra és hány évre szeretné megvásárolni. Leggyakrabban 30 évre kínálják, de előfordul, hogy 99 évre is értékesítik; ebből következik, hogy a jog örökíthető. E kedvezőnek tűnő lehetőség inkább kötelesség, hiszen az örökösöknek tovább kell fizetni a költségeket. Az egyszeri vételár mellett ugyanis a szállásért cserébe éves fenntartási díjat, egy hét esetén nagyjából 100.000 forintot kell fizetni.

A reklámszöveg szerint ugyan épp ettől szabadulhatnánk meg, hiszen ha saját nyaralónk lenne a timeshare helyett, az bizony közüzemi és karbantartási kiadásokkal járna. A timeshare-üzletkötő ilyenkor természetesen a rendszer rugalmasságát hangsúlyozza: nem muszáj 30 éven keresztül ugyanott nyaralni, hiszen a hazai üdülési jogot egy külföldire is cserélhetjük. A kínálat csalogató, hiszen a timeshare tagok között található például a Hyatt, a Marriott, a Four Seasons, a Disney illetve a Starwood szállodalánc is.

Számold magad!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az üdülési jog megvásárlása a legolcsóbb, azaz a téli szezonra nagyjából 1 millió forintba kerül 30 évre; így egy szezonra kb. 35.000 forintnyi költség jut. Emellett egy általában 6.000 forintra rúgó éves tagsági díjat is felszámolnak. Tenerifén december közepén 150.000 forintért lehet üdülési jogot, azaz szállást kapni négy fő részére. A magyar tulajdonos a saját egyhetes jogát jó esetben ennek a feléért tudja bérbe adni, mely már egy 75.000 forintos költséget generál. Ha ehhez hozzáadjuk a kb. 100.000 forintos éves fenntartási, és 15.000 forintos lebonyolítási valamint a 35.000 forintos cseredíjat, a következő eredményre jutunk: a tenerifei szállás egy téli hétre 266.000 forintba kerül a négytagú családnak.

Rövid internetes keresgélés után egy szabadon, és nem a timeshare-cég által választott decemberi hétre egy tenerifei ötcsillagos hotelben 4 fő részére 80.000 forintért találhatunk szállást. Az árkülönbség tetemesnek mondható, melyhez még további költségek is járulhatnak; ha ugyanis külföldön üdülünk, de a magyar jogot nem sikerül bérbe adni, mindkét üdülőhely fenntartási költségét mi fizetjük.

Nem ritka, hogy a tulajdonosok inkább saját költségen, újságban is meghirdetik a bérbe adandó jogot. "Ha egy szálloda szolgáltatása mellett dönt... a szállásdíj kidobott pénzzé válik, hiszen a hotel nem az Öné... nálunk olyanok számára is elérhetővé válnak a minőségi üdülőlétesítmények, akik azokat teljes tulajdonként nem tudnák megvásárolni" - olvashatjuk az egyik timeshare-cég reklámanyagában. Ez pedig nem mást sugall, minthogy résztulajdonosai lehetünk egy hotelszobának vagy apartmannak.

Tovább a teljes cikkre...

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 21. 19:51
Izgalmas időket élünk. Tönkrement egy amerikai nagybank, amelyikkel igazából semmi probléma nem volt...
MEDIA1  |  2023. március 21. 17:53
Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciás chatrobot népszerűsége, a mé...
Bankmonitor  |  2023. március 21. 17:23
A digitalizációs folyamatok terjedésével aktívan nő a bankkártyás, illetve a mobiltárcás és okoseszk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 21. 15:07
Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?