7 °C Budapest

Tucat ékszer az arany: vegyél platinát karácsonyra!

Pénzcentrum
2007. december 21. 05:55

A karácsony egyre csak közeledik, és sokan vagyunk tanácstalanok, hogy mit is kéne ajándékozni a szeretteinknek. Az ékszer egy kitűnő választás lehet, feltéve hogy nem azt kapott tavaly is a kiszemelt családtag. Viszont az arany és ezüst mellett több lehetőségünk is van ékszerrel örömet szerezni, és mivel még csak keveseknek van ilyen, különleges, és egyedi ajándék lehet...

Az utóbbi 12 hónapban az arany árfolyama közel 30 százalékkal megnőtt. Bár a legnagyobb probléma az itthoni piacon mégsem ez, hanem az, hogy az emberek egyre kevesebb összeget szánnak a vásárlásra a megszorítások következtében.

Az arany ékszereknek egy sokkal olcsóbb alternatívája lehet az ezüst, bár sokan inkább az aranyat preferálják, pont az értéke miatt. Ettől függetlenül ha egyedi, az ezüst ékszer is ugyanolyan különleges ajándék lehet szeretteinknek.


A fenti két fémből készült ékszerek vezetik manapság a piacot. De az utóbbi néhány évben feltörőben van egy új vetélytárs, a platina is. Az 1800-as években Johannesburg még az arany városa volt, az elmúlt négy évben a platina átvette a vezető helyet a kitermelésben.

Bár az ára már jelenleg is kétszer annyi, mint az aranyé, úgy tűnik egyre nagyobb a kereslet rá. Az ipari mennyiségi igények ugyanis jelentősek, ezzel az árak folyamatos emelkedését okozva. Bár a vevők egyelőre még csak kis körben fedezték fel az ékszerek terén, egyre több ékszerész foglalkozik vele már itthon is.

A legnagyobb kereslet Ázsiában van rá egyelőre a gazdagabbak körében. Ez részben azért is lehet, mert az ottani piac számára olyan állami támogatásokat juttatnak, aminek segítségével sokkal könnyebb egy külön műhelyet kialakítani platina ékszerek készítésére.


Néhány ékszerészt kérdeztünk meg arról, hogy hogyan is alakult az elmúlt évben az ékszerforgalom a nyersanyagár-emelkedések hatására, ezen belül milyen a karácsonyi forgalom az év többi hónapjához képest, és hogy milyen jövőt jósolnak a platinából készült ékszereknek...

A platina előfordulása sokkal ritkább, mint az aranyé vagy az ezüsté, ezért ez a legdrágább. Ráadásul a megmunkálása is lényegesen nehezebb az anyag természete miatt, és különleges szerszámokat valamint kezelési módot is igényel, ami tovább drágítja az elkészült ékszert. Emiatt itthon nem túl valószínű, hogy tucat termékké válik.

A megkérdezett ékszerészek egyöntetűen nyilatkozták a platina ékszerekről, hogy a magyar piacon leginkább a különlegességeket keresik a vásárlók. Az értéke, és a nehéz megmunkálás miatt szinte csak egyedi darabok készülnek, és az üzletek igyekeznek a vevők személyre szabott igényeit teljes mértékben kielégíteni.

Több helyen a vevőnek lehetősége van arra, hogy a megrendelés előtt az igényeinek megfelelő ékszert találjon ki, az üzlet munkatársai tanácsaikkal, és a tapasztalataikkal segítenek kialakítani az akár egy életen keresztül hordott darab egyedi tulajdonságait, mint például a Splendor Ékszernél is.

A vevők számának alakulása nem volt túlságosan kedvező az elmúlt időszakban. A tavalyi évhez képest egy közel 10 százalékos csökkenés volt az eladások terén, ami leginkább az arany ékszereket érinti. A platina az ára miatt eddig is leginkább a felsőbb rétegek, vagy a legkülönlegesebb alkalmak


Splendor Ékszer
ékszere volt, mint például egy esküvő, és ez várhatóan a továbbiakban is meg fog maradni. Vagyis nem az ár a meghatározó, hanem az egyediség, amit az ékszer képvisel.

A karácsonyi forgalom természetesen itthon is érezteti a hatását, bár Bartha Lajos ékszerész szerint az igazi hajrá a karácsony előtti napokban van. Ilyenkor nagyjából kétszer akkora a forgalom, mint az év más hónapjaiban, ami nem meglepő, mivel sokan vásárolnak a műszaki cikkek mellett ékszert karácsonyra.

Varga Miklós ékszerész szerint az ékszerárak emelkedése az igazi ékszerkedvelőket nem fogja elijeszteni egy-egy szebb darabtól, mivel mind a mai napig az ékszer egy különleges kategóriát képvisel az ajándékok között, és ezt a helyét várhatóan meg is fogja tartani...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 10:44
December 7-én, ma, szerdán este 19.00-kor visszatér a képernyőkre Péterfi Judit egykori televíziós m...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 6. 14:36
A decemberi Top 10-es listám egyik cége. Az osztalékhozama még soha nem volt ilyen magas, 10% körül...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?