17 °C Budapest

Új régiós ETF-fel rukkol elő az OTP

Pénzcentrum
2007. április 24. 08:43

Új, az egész közép-európai régiót lefedő ETF-fel állhat elő az OTP Alapkezelő akár már idén - nyilatkozta Szalai Sándor. Az OTP Alapkezelő vezérigazgatója az új ETF mellett a garantált alapok sorozatszerű kibocsátását említette, mint fontos tényezőt a hazai piac jövőjét illetően, és kiemelte: a magánnyugdíjpénztárak választható portfóliós rendszerének komoly hatása lehet a hazai részvénypiacra és az ezen tevékenykedő részvényalapokra, köztük a BUX ETF-re is.

"Még ebben az évben tervezzük a második ETF-alap elindítását" - jelentette ki Szalai Sándor, az OTP Alapkezelő vezérigazgatója egy a Napi Gazdaságnak adott interjúban. Az új ETF a meglévő BUX ETF-nél is szélesebb piacot, várhatóan az egész régiót fedi majd le, miután az alapkezelő úgy látja, nagy lenne a kereslet egy ilyen tágabb piacot leképező termékre.

A további termékfejlesztéseket illetően a szakember kiemelte, hogy már júniusban elindulhat a társaság új globális feltörekvő piaci alapja, ami egy külföldi alapkezelővel való stratégiai együttműködés gyümölcse lesz majd. A garantált alapok fontosságára rámutatva Szalai Sándor jelezte, az OTP Alapkezelő is a piacon egyre elterjedtebb "sorozatgyártásra áll rá", de a szakember úgy véli, a tőkevédett termékek népszerűségének további felfutása mellett sem lehet már gyökeresen újat kitalálni, és a zártvégű garantált alapok dominanciája valószínűsíthető a jövőben is.

A hazai befektetési alapok piacát Szalai Sándor szerint meghatározhatja majd a magánnyugdíjpénztárak választható portfóliós rendszerének bevezetése, miáltal a szakember becslései szerint a pénztárak átlagos részvényaránya elérheti az 50 %-ot is. A pótlólagos részvénypiaci kereslet kedvezhet a decemberben elindított BUX ETF-nek, ami a teljes hazai piac lefedésének egyik leginkább költséghatékony módja. Szalai úgy véli emellett, hogy a nyugdíjpénztári szabályozás a vagyonkezelői költségek csökkentését vonja maga után majd.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?