15 °C Budapest

Volatilitás, volatilitás, volatilitás - 64%-os ugrás

Pénzcentrum
2007. február 28. 09:49

Történelmi minimum körül mozgott a tőkepiaci változékonyságra vonatkozó VIX index a chicagoi tőzsdén, ugyanakkor a tegnapi napon 60%-ot meghaladó ugrás következett be, melyre az index számítása óta nem volt példa. Az átmeneti pánik egyértelmű a piacon, a volatilitás növekedésére számító befektetők száma jelentősen megnőtt.

Soha nem emelkedett még ekkorát a VIX index a mutató számításának kezdete óta. A volatilitás index, melyet a “félelem index"-e néven is emlegetnek 64%-kal növekedett tegnap az USA-ban. Érdemes megemlíteni, hogy ez duplája az ázsiai válság idején történt változásnak (igaz akkor az emelkedés lényegesen magasabb szintről történt), és a 2001 szeptemberi terrortámadás idején mért relatív változás is csak a fele ennek.


A mutató hosszú ideje meglehetősen alacsony szinten mozgott, a piacok megnyugodni látszottak az erősnek vélt fundamentumok mellett. A kedvező vállalati profitabilitás mellett a rekordszintre emelkedett árfolyamok sem tűntek túlzónak, ugyanakkor a rendszerben keringő jelentős likviditás mellett a piac érzékenysége is jelentősen nőtt az utóbbi időszakban, amire a tavaly május-júnusi események is jó például szolgálnak. Ami a mostani adatokból látszik, hogy a szemlélet változóban van.


A VIX a Chicago Board Options Exchange (CBOE) által számított mutató. Az index a piac azon várakozását fejezi ki, hogy az árfolyamok ingadozása a következő 30 napban milyen intenzív lehet. A számításnál az S&P 500 indexre vonatkozó vételi és eladási opciókat használják fel, ezek árfolyamából és egyéb paramétereiből (lejárat, kötési árfolyam, kamat stb.) számítják vissza az ún. implicit volatilitást.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A VIX indexet százalékos formában értelmezik. A mutató alakulásánál ún. kritikus szinteket is megkülönböztethetünk. Egy hüvelykujj-szabály szerint a 30% feletti érték jellemzően azt jelzi, hogy a piac jelentősebb elmozdulásokra számít, míg a 20% alatti szintek viszonylag nyugodt időszakot jelentenek. Most a mutató 20% alatt van, ugyanakkor a nagy változás miatt inkább a nyugtalanság tükröződik az értékében.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?