16 °C Budapest

Volatilitás, volatilitás, volatilitás - 64%-os ugrás

Pénzcentrum
2007. február 28. 09:49

Történelmi minimum körül mozgott a tőkepiaci változékonyságra vonatkozó VIX index a chicagoi tőzsdén, ugyanakkor a tegnapi napon 60%-ot meghaladó ugrás következett be, melyre az index számítása óta nem volt példa. Az átmeneti pánik egyértelmű a piacon, a volatilitás növekedésére számító befektetők száma jelentősen megnőtt.

Soha nem emelkedett még ekkorát a VIX index a mutató számításának kezdete óta. A volatilitás index, melyet a “félelem index"-e néven is emlegetnek 64%-kal növekedett tegnap az USA-ban. Érdemes megemlíteni, hogy ez duplája az ázsiai válság idején történt változásnak (igaz akkor az emelkedés lényegesen magasabb szintről történt), és a 2001 szeptemberi terrortámadás idején mért relatív változás is csak a fele ennek.


A mutató hosszú ideje meglehetősen alacsony szinten mozgott, a piacok megnyugodni látszottak az erősnek vélt fundamentumok mellett. A kedvező vállalati profitabilitás mellett a rekordszintre emelkedett árfolyamok sem tűntek túlzónak, ugyanakkor a rendszerben keringő jelentős likviditás mellett a piac érzékenysége is jelentősen nőtt az utóbbi időszakban, amire a tavaly május-júnusi események is jó például szolgálnak. Ami a mostani adatokból látszik, hogy a szemlélet változóban van.


A VIX a Chicago Board Options Exchange (CBOE) által számított mutató. Az index a piac azon várakozását fejezi ki, hogy az árfolyamok ingadozása a következő 30 napban milyen intenzív lehet. A számításnál az S&P 500 indexre vonatkozó vételi és eladási opciókat használják fel, ezek árfolyamából és egyéb paramétereiből (lejárat, kötési árfolyam, kamat stb.) számítják vissza az ún. implicit volatilitást.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A VIX indexet százalékos formában értelmezik. A mutató alakulásánál ún. kritikus szinteket is megkülönböztethetünk. Egy hüvelykujj-szabály szerint a 30% feletti érték jellemzően azt jelzi, hogy a piac jelentősebb elmozdulásokra számít, míg a 20% alatti szintek viszonylag nyugodt időszakot jelentenek. Most a mutató 20% alatt van, ugyanakkor a nagy változás miatt inkább a nyugtalanság tükröződik az értékében.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?