14 °C Budapest

Segítség a gyógyszerekhez

Pénzcentrum
2006. december 5. 12:00

Manapság csak kapkodjuk a fejünket a különböző elnevezésű pénztárak között. Pedig érdemes megérteni, hogy melyik mire is szolgál. Az önkéntes egészségpénztárak akár az általunk vásárolt gyógyszerekhez is nyújthatnak segítséget. Nézd meg, hogyan lehet csatlakozni, váltani és milyen szolgáltatásokat vehetsz igénybe, és kérd akár a főnököd hozzájárulását is!

Az egészségpénztárakról

Az önkéntes egészségpénztárak által nyújtható szolgáltatásokat a tagdíjbefizetésekből finanszírozza. A tagdíjat alapesetben az előtakarékoskodni kívánó fizeti, azonban a munkáltató ezt a befizetést részben, vagy egészben átvállalhatja munkáltatói hozzájárulás címén. Az egységes tagdíjak minimális értékéről az egyes pénztárak közgyűlése dönt, a vállalt tagdíjról és a díjfizetés gyakoriságáról maguk a tagok határoznak. A tagdíjakon felül lehetőség nyílik eseti befizetésre is.

A befizetések 3 tartalék között oszlanak meg, erről az alapszabályban határoz. A fedezeti tartalék az egészségügyi szolgáltatások finanszírozását szolgálja, ezen belül külön kell kezelni az egyéni egészségügyi és szolgáltatási számlákat (mikor pénztárat választunk, az erre a számlára eső tagdíj-rész figyelembe vétele a legfontosabb). A működési tartalék, mint azt a neve is mutatja hivatott a pénztár működési költségeit fedezni. A likviditási tartalék neve szintén sejteti képzésének célját, az időlegesen fel nem használt pénzeszközök gyűjtésére, illetve a másik két tartalék általános tartaléka, a pénztár fizetőképességének biztosítására szolgál.

A szolgáltatásokat csupán a tagoknak lehet nyújtani, de amennyiben az alapszabály rendelkezik róla, akkor közeli hozzátartozó, illetve a kedvezményezett (melyet az előtakarékoskodó jelölhet meg) is részesülhet benne. A számlákon elhelyezett pénzhez bármikor hozzá lehet férni, és a számlán lévő összeget le is lehet kötni. A számlán tartott teljes összeg örökölhető, ha a számlatulajdonos nem jelölt meg kedvezményezettet.

Adózási szempontból előnye a konstrukciónak, hogy az egyéni befizetések, a minimálbért meghaladó munkáltatói hozzájárulás és az egyéni számlán jóváírt támogatói adományok után 30 százalék, a legalább két évre lekötött betét és a prevenciós szolgáltatásokra fordított összeg után 10 százalék kedvezmény vehető igénybe. Ezen kedvezmények összértéke, amely összevontan értendő nem haladhatja meg a 100 ezer forintot (a 2020 előtt nyugdíjba vonulóknál a 130 ezer forintot), kombinált pénztári tagság esetén a 120 ezer forintot (150 ezer forintot). Amennyiben több intézményben is tart számlát az előtakarékoskodó, akkor csak egy után vehetők igénybe a kedvezmények.

Az egészségpénztárból bármikor szabadon ki lehet lépni, illetve pénztárat lehet váltani. Az egyéni számlán található összeget legkésőbb 50 napon belül köteles a pénztár kifizetni. Az átlépéssel kapcsolatos költségekre a pénztár 2 havi egységes tagdíjat vonhat le, de maximum 4 ezer forintot.

A legnagyobbak

Jelenleg 59 egészségpénztár működik, a mindenkori felügyelt intézmények listája megtalálható a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján. A PSZÁf-nak szolgáltatott adatok szerint pénztári vagyon alapján az 5 legnagyobb pénztárat a következő táblázat tartalmazza.

Ezen pénztárak a befizetett tagdíjakat különböző arányban osztják fel a 3 tartalék között.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mit és hogyan vehetünk igénybe?

A pénztár maga is szervezhet szolgáltatásokat, de szolgáltatásszervező intézményeket is igénybe vehet, illetve köthet együttműködési szerződést is a helyi önkormányzattal vagy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP). A pénztár csak a szolgáltató által kibocsátott számla ellenében teljesíthet kifizetést, melyen fel kell tüntetni az igénybe vevő tag nevét vagy azonosítóját.

Több pénztár egészségkártya kibocsátása mellett, döntött, melyeket a szerződött partnereknél lehet felhasználni. A fenti listában felsorolt pénztárak közül az OTP, a Tempo, az MKB és a Vasutas bocsát ki kártyát.

Az igénybe vehető főbb szolgáltatási csoportok a következők:
· Orvosi javaslat alapján igénybe vehető szolgáltatások (pl. gyógytorna, gyógyfürdő);
· Hatósági igazolással igénybe vehető szolgáltatások (pl. vakvezető kutya);
· Egyéb szolgáltatások (pl. természetgyógyászat);
· Egészségügyi célú önsegélyező feladatok (pl. gyógyszer, segédeszközök);
· Megelőző szolgáltatás (prevenció).

Azonban az ezek igénybevételére vonatkozó szabályok 2006 során szigorodtak, melyekről már egy korábbi cikkünkben szót ejtettünk.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem