Segítség a gyógyszerekhez

Pénzcentrum
2006. december 5. 12:00

Manapság csak kapkodjuk a fejünket a különböző elnevezésű pénztárak között. Pedig érdemes megérteni, hogy melyik mire is szolgál. Az önkéntes egészségpénztárak akár az általunk vásárolt gyógyszerekhez is nyújthatnak segítséget. Nézd meg, hogyan lehet csatlakozni, váltani és milyen szolgáltatásokat vehetsz igénybe, és kérd akár a főnököd hozzájárulását is!

Az egészségpénztárakról

Az önkéntes egészségpénztárak által nyújtható szolgáltatásokat a tagdíjbefizetésekből finanszírozza. A tagdíjat alapesetben az előtakarékoskodni kívánó fizeti, azonban a munkáltató ezt a befizetést részben, vagy egészben átvállalhatja munkáltatói hozzájárulás címén. Az egységes tagdíjak minimális értékéről az egyes pénztárak közgyűlése dönt, a vállalt tagdíjról és a díjfizetés gyakoriságáról maguk a tagok határoznak. A tagdíjakon felül lehetőség nyílik eseti befizetésre is.

A befizetések 3 tartalék között oszlanak meg, erről az alapszabályban határoz. A fedezeti tartalék az egészségügyi szolgáltatások finanszírozását szolgálja, ezen belül külön kell kezelni az egyéni egészségügyi és szolgáltatási számlákat (mikor pénztárat választunk, az erre a számlára eső tagdíj-rész figyelembe vétele a legfontosabb). A működési tartalék, mint azt a neve is mutatja hivatott a pénztár működési költségeit fedezni. A likviditási tartalék neve szintén sejteti képzésének célját, az időlegesen fel nem használt pénzeszközök gyűjtésére, illetve a másik két tartalék általános tartaléka, a pénztár fizetőképességének biztosítására szolgál.

A szolgáltatásokat csupán a tagoknak lehet nyújtani, de amennyiben az alapszabály rendelkezik róla, akkor közeli hozzátartozó, illetve a kedvezményezett (melyet az előtakarékoskodó jelölhet meg) is részesülhet benne. A számlákon elhelyezett pénzhez bármikor hozzá lehet férni, és a számlán lévő összeget le is lehet kötni. A számlán tartott teljes összeg örökölhető, ha a számlatulajdonos nem jelölt meg kedvezményezettet.

Adózási szempontból előnye a konstrukciónak, hogy az egyéni befizetések, a minimálbért meghaladó munkáltatói hozzájárulás és az egyéni számlán jóváírt támogatói adományok után 30 százalék, a legalább két évre lekötött betét és a prevenciós szolgáltatásokra fordított összeg után 10 százalék kedvezmény vehető igénybe. Ezen kedvezmények összértéke, amely összevontan értendő nem haladhatja meg a 100 ezer forintot (a 2020 előtt nyugdíjba vonulóknál a 130 ezer forintot), kombinált pénztári tagság esetén a 120 ezer forintot (150 ezer forintot). Amennyiben több intézményben is tart számlát az előtakarékoskodó, akkor csak egy után vehetők igénybe a kedvezmények.

Az egészségpénztárból bármikor szabadon ki lehet lépni, illetve pénztárat lehet váltani. Az egyéni számlán található összeget legkésőbb 50 napon belül köteles a pénztár kifizetni. Az átlépéssel kapcsolatos költségekre a pénztár 2 havi egységes tagdíjat vonhat le, de maximum 4 ezer forintot.

A legnagyobbak

Jelenleg 59 egészségpénztár működik, a mindenkori felügyelt intézmények listája megtalálható a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján. A PSZÁf-nak szolgáltatott adatok szerint pénztári vagyon alapján az 5 legnagyobb pénztárat a következő táblázat tartalmazza.

Ezen pénztárak a befizetett tagdíjakat különböző arányban osztják fel a 3 tartalék között.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mit és hogyan vehetünk igénybe?

A pénztár maga is szervezhet szolgáltatásokat, de szolgáltatásszervező intézményeket is igénybe vehet, illetve köthet együttműködési szerződést is a helyi önkormányzattal vagy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP). A pénztár csak a szolgáltató által kibocsátott számla ellenében teljesíthet kifizetést, melyen fel kell tüntetni az igénybe vevő tag nevét vagy azonosítóját.

Több pénztár egészségkártya kibocsátása mellett, döntött, melyeket a szerződött partnereknél lehet felhasználni. A fenti listában felsorolt pénztárak közül az OTP, a Tempo, az MKB és a Vasutas bocsát ki kártyát.

Az igénybe vehető főbb szolgáltatási csoportok a következők:
· Orvosi javaslat alapján igénybe vehető szolgáltatások (pl. gyógytorna, gyógyfürdő);
· Hatósági igazolással igénybe vehető szolgáltatások (pl. vakvezető kutya);
· Egyéb szolgáltatások (pl. természetgyógyászat);
· Egészségügyi célú önsegélyező feladatok (pl. gyógyszer, segédeszközök);
· Megelőző szolgáltatás (prevenció).

Azonban az ezek igénybevételére vonatkozó szabályok 2006 során szigorodtak, melyekről már egy korábbi cikkünkben szót ejtettünk.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. június 23. 21:06
Az Otthonfelújítási Program részletei, feltételei az elmút hetekben többször módosultak. De végre me...
MEDIA1  |  2024. június 23. 18:02
A Media1 podcastjának vendége volt M. Lengyel László, a Sajtószakszervezet ügyvezető elnöke. A beszé...
Kiszámoló  |  2024. június 23. 13:56
A magas kamatok dacára az Egyesült Államokban 5,8%-kal 419 ezer dollárra nőtt a használt ingatlanok...
Holdblog  |  2024. június 23. 07:28
Még mindig a legtrendibb papír az Nvidia, de az adatok szerint a hedge fundok inkább csökkentik rész...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 23. vasárnap
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem