2 °C Budapest

Segítség a gyógyszerekhez

Pénzcentrum
2006. december 5. 12:00

Manapság csak kapkodjuk a fejünket a különböző elnevezésű pénztárak között. Pedig érdemes megérteni, hogy melyik mire is szolgál. Az önkéntes egészségpénztárak akár az általunk vásárolt gyógyszerekhez is nyújthatnak segítséget. Nézd meg, hogyan lehet csatlakozni, váltani és milyen szolgáltatásokat vehetsz igénybe, és kérd akár a főnököd hozzájárulását is!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az egészségpénztárakról

Az önkéntes egészségpénztárak által nyújtható szolgáltatásokat a tagdíjbefizetésekből finanszírozza. A tagdíjat alapesetben az előtakarékoskodni kívánó fizeti, azonban a munkáltató ezt a befizetést részben, vagy egészben átvállalhatja munkáltatói hozzájárulás címén. Az egységes tagdíjak minimális értékéről az egyes pénztárak közgyűlése dönt, a vállalt tagdíjról és a díjfizetés gyakoriságáról maguk a tagok határoznak. A tagdíjakon felül lehetőség nyílik eseti befizetésre is.

A befizetések 3 tartalék között oszlanak meg, erről az alapszabályban határoz. A fedezeti tartalék az egészségügyi szolgáltatások finanszírozását szolgálja, ezen belül külön kell kezelni az egyéni egészségügyi és szolgáltatási számlákat (mikor pénztárat választunk, az erre a számlára eső tagdíj-rész figyelembe vétele a legfontosabb). A működési tartalék, mint azt a neve is mutatja hivatott a pénztár működési költségeit fedezni. A likviditási tartalék neve szintén sejteti képzésének célját, az időlegesen fel nem használt pénzeszközök gyűjtésére, illetve a másik két tartalék általános tartaléka, a pénztár fizetőképességének biztosítására szolgál.

A szolgáltatásokat csupán a tagoknak lehet nyújtani, de amennyiben az alapszabály rendelkezik róla, akkor közeli hozzátartozó, illetve a kedvezményezett (melyet az előtakarékoskodó jelölhet meg) is részesülhet benne. A számlákon elhelyezett pénzhez bármikor hozzá lehet férni, és a számlán lévő összeget le is lehet kötni. A számlán tartott teljes összeg örökölhető, ha a számlatulajdonos nem jelölt meg kedvezményezettet.

Adózási szempontból előnye a konstrukciónak, hogy az egyéni befizetések, a minimálbért meghaladó munkáltatói hozzájárulás és az egyéni számlán jóváírt támogatói adományok után 30 százalék, a legalább két évre lekötött betét és a prevenciós szolgáltatásokra fordított összeg után 10 százalék kedvezmény vehető igénybe. Ezen kedvezmények összértéke, amely összevontan értendő nem haladhatja meg a 100 ezer forintot (a 2020 előtt nyugdíjba vonulóknál a 130 ezer forintot), kombinált pénztári tagság esetén a 120 ezer forintot (150 ezer forintot). Amennyiben több intézményben is tart számlát az előtakarékoskodó, akkor csak egy után vehetők igénybe a kedvezmények.

Az egészségpénztárból bármikor szabadon ki lehet lépni, illetve pénztárat lehet váltani. Az egyéni számlán található összeget legkésőbb 50 napon belül köteles a pénztár kifizetni. Az átlépéssel kapcsolatos költségekre a pénztár 2 havi egységes tagdíjat vonhat le, de maximum 4 ezer forintot.

A legnagyobbak

Jelenleg 59 egészségpénztár működik, a mindenkori felügyelt intézmények listája megtalálható a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján. A PSZÁf-nak szolgáltatott adatok szerint pénztári vagyon alapján az 5 legnagyobb pénztárat a következő táblázat tartalmazza.

Ezen pénztárak a befizetett tagdíjakat különböző arányban osztják fel a 3 tartalék között.

Mit és hogyan vehetünk igénybe?

A pénztár maga is szervezhet szolgáltatásokat, de szolgáltatásszervező intézményeket is igénybe vehet, illetve köthet együttműködési szerződést is a helyi önkormányzattal vagy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP). A pénztár csak a szolgáltató által kibocsátott számla ellenében teljesíthet kifizetést, melyen fel kell tüntetni az igénybe vevő tag nevét vagy azonosítóját.

Több pénztár egészségkártya kibocsátása mellett, döntött, melyeket a szerződött partnereknél lehet felhasználni. A fenti listában felsorolt pénztárak közül az OTP, a Tempo, az MKB és a Vasutas bocsát ki kártyát.

Az igénybe vehető főbb szolgáltatási csoportok a következők:
· Orvosi javaslat alapján igénybe vehető szolgáltatások (pl. gyógytorna, gyógyfürdő);
· Hatósági igazolással igénybe vehető szolgáltatások (pl. vakvezető kutya);
· Egyéb szolgáltatások (pl. természetgyógyászat);
· Egészségügyi célú önsegélyező feladatok (pl. gyógyszer, segédeszközök);
· Megelőző szolgáltatás (prevenció).

Azonban az ezek igénybevételére vonatkozó szabályok 2006 során szigorodtak, melyekről már egy korábbi cikkünkben szót ejtettünk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?