Segítség a gyógyszerekhez

Pénzcentrum
2006. december 5. 12:00

Manapság csak kapkodjuk a fejünket a különböző elnevezésű pénztárak között. Pedig érdemes megérteni, hogy melyik mire is szolgál. Az önkéntes egészségpénztárak akár az általunk vásárolt gyógyszerekhez is nyújthatnak segítséget. Nézd meg, hogyan lehet csatlakozni, váltani és milyen szolgáltatásokat vehetsz igénybe, és kérd akár a főnököd hozzájárulását is!

Az egészségpénztárakról

Az önkéntes egészségpénztárak által nyújtható szolgáltatásokat a tagdíjbefizetésekből finanszírozza. A tagdíjat alapesetben az előtakarékoskodni kívánó fizeti, azonban a munkáltató ezt a befizetést részben, vagy egészben átvállalhatja munkáltatói hozzájárulás címén. Az egységes tagdíjak minimális értékéről az egyes pénztárak közgyűlése dönt, a vállalt tagdíjról és a díjfizetés gyakoriságáról maguk a tagok határoznak. A tagdíjakon felül lehetőség nyílik eseti befizetésre is.

A befizetések 3 tartalék között oszlanak meg, erről az alapszabályban határoz. A fedezeti tartalék az egészségügyi szolgáltatások finanszírozását szolgálja, ezen belül külön kell kezelni az egyéni egészségügyi és szolgáltatási számlákat (mikor pénztárat választunk, az erre a számlára eső tagdíj-rész figyelembe vétele a legfontosabb). A működési tartalék, mint azt a neve is mutatja hivatott a pénztár működési költségeit fedezni. A likviditási tartalék neve szintén sejteti képzésének célját, az időlegesen fel nem használt pénzeszközök gyűjtésére, illetve a másik két tartalék általános tartaléka, a pénztár fizetőképességének biztosítására szolgál.

A szolgáltatásokat csupán a tagoknak lehet nyújtani, de amennyiben az alapszabály rendelkezik róla, akkor közeli hozzátartozó, illetve a kedvezményezett (melyet az előtakarékoskodó jelölhet meg) is részesülhet benne. A számlákon elhelyezett pénzhez bármikor hozzá lehet férni, és a számlán lévő összeget le is lehet kötni. A számlán tartott teljes összeg örökölhető, ha a számlatulajdonos nem jelölt meg kedvezményezettet.

Adózási szempontból előnye a konstrukciónak, hogy az egyéni befizetések, a minimálbért meghaladó munkáltatói hozzájárulás és az egyéni számlán jóváírt támogatói adományok után 30 százalék, a legalább két évre lekötött betét és a prevenciós szolgáltatásokra fordított összeg után 10 százalék kedvezmény vehető igénybe. Ezen kedvezmények összértéke, amely összevontan értendő nem haladhatja meg a 100 ezer forintot (a 2020 előtt nyugdíjba vonulóknál a 130 ezer forintot), kombinált pénztári tagság esetén a 120 ezer forintot (150 ezer forintot). Amennyiben több intézményben is tart számlát az előtakarékoskodó, akkor csak egy után vehetők igénybe a kedvezmények.

Az egészségpénztárból bármikor szabadon ki lehet lépni, illetve pénztárat lehet váltani. Az egyéni számlán található összeget legkésőbb 50 napon belül köteles a pénztár kifizetni. Az átlépéssel kapcsolatos költségekre a pénztár 2 havi egységes tagdíjat vonhat le, de maximum 4 ezer forintot.

A legnagyobbak

Jelenleg 59 egészségpénztár működik, a mindenkori felügyelt intézmények listája megtalálható a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján. A PSZÁf-nak szolgáltatott adatok szerint pénztári vagyon alapján az 5 legnagyobb pénztárat a következő táblázat tartalmazza.

Ezen pénztárak a befizetett tagdíjakat különböző arányban osztják fel a 3 tartalék között.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mit és hogyan vehetünk igénybe?

A pénztár maga is szervezhet szolgáltatásokat, de szolgáltatásszervező intézményeket is igénybe vehet, illetve köthet együttműködési szerződést is a helyi önkormányzattal vagy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP). A pénztár csak a szolgáltató által kibocsátott számla ellenében teljesíthet kifizetést, melyen fel kell tüntetni az igénybe vevő tag nevét vagy azonosítóját.

Több pénztár egészségkártya kibocsátása mellett, döntött, melyeket a szerződött partnereknél lehet felhasználni. A fenti listában felsorolt pénztárak közül az OTP, a Tempo, az MKB és a Vasutas bocsát ki kártyát.

Az igénybe vehető főbb szolgáltatási csoportok a következők:
· Orvosi javaslat alapján igénybe vehető szolgáltatások (pl. gyógytorna, gyógyfürdő);
· Hatósági igazolással igénybe vehető szolgáltatások (pl. vakvezető kutya);
· Egyéb szolgáltatások (pl. természetgyógyászat);
· Egészségügyi célú önsegélyező feladatok (pl. gyógyszer, segédeszközök);
· Megelőző szolgáltatás (prevenció).

Azonban az ezek igénybevételére vonatkozó szabályok 2006 során szigorodtak, melyekről már egy korábbi cikkünkben szót ejtettünk.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 3. 16:18
Sokat sejtető bejegyzést tett közzé Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a közösségi...
Holdblog  |  2023. június 3. 06:55
Nem? Pedig ez a dán gyógyszergyártó a második legértékesebb cég Európában a maga 376 milliárd dollár...
Összkép  |  2023. június 2. 18:33
A 10-es években folytatódott a korábbi évtized népességfogyása, az elmúlt 20 évben összességében 594...
Bankmonitor  |  2023. június 2. 17:46
Jobban figyelsz a vagyontárgyaid biztonságára mint a saját testi épséged megőrzésére? Miért? Amit ed...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04