2019. október 16. szerda Gál
HR Centrum

Tízezreket húztak ki a magyar szülők zsebéből: ennek a támogatásnak is lőttek


2019-től jelentős változáson ment át a cafeteria rendszer, amely nagyban érintette az iskolakezdési támogatást is. Az augusztus végi, szeptember eleji időszak nagy kiadást jelent a szülőknek, attól függően, hogy elsőosztályos, alsós, felsős, vagy középiskolás gyermekről van-e szó, 20 ezer forinttól akár 100 ezer forintra is rúghatnak a költségek. Ehhez jelentett minden évben nagy segítséget a cafeteria rendszerben igényelhető iskolakezdési támogatás. Azonban a jogszabályváltozás miatt sok munkavállaló tapasztalja, hogy a munkáltatója már nem ad ilyen támogatást, vagy más formában biztosítja azt. A Pénzcentrum annak járt most utána, hogy hogyan érintik az idei változások az iskolakezdési támogatást, mit és milyen összegben igényelhetnek jelenleg is a szülők.

Szeptember másodikán veszi kezdetét a 2019/2020-as tanév, amely sok családra ró jelentős anyagi terhet. A legtöbben nem hagyják az utolsó pillanatra a bevásárlást, és sokan élnek a nagy iskolakezdési akciókkal is, viszont még így sem lehet megúszni a több tízezer forintos kiadásokat. Ehhez nagy segítséget jelentett a korábbi években az iskolakezdési támogatás, azonban a cafeteria-rendszer jelentős átalakításon ment keresztül. Vannak, akiknek a munkáltatója a munkabérbe építve továbbra is biztosítja ezt az elemet a kedvezőtlenebb adózás és bonyolultabb elszámolás ellenére is, viszont a legtöbb munkavállaló nem ilyen szerencsés.

A MAZARS adatai szerint a 2019-es adóévben a következő formákban támogathatja az iskolakezdést a munkáltató: vagy csekély értékű ajándék címén (maximum bruttó 14900 forint értékben), vagy tetszőleges értékű utalvány formájában, vagy egyszeri pénzbeli "bónuszt" építhet be a juttatási rendszerbe. Esetleg megtehetí, hogy arányosan emeli a munkavállaló bérét. Viszont azok a szülőknek, akiknek a munkáltatója már nem biztosítja tovább a jóval kedvezőtlenebb feltételek mellett ezt a támogatási összeget, más módot kell találniuk az iskolakezdés finanszírozására. Arról, hogy mit tehetnek ebben a helyzetben a családok és a munkáltatók lapunknak Fata László, cafeteria szakértő, a Cafeteria TREND magazin szerkesztője nyilatkozott.

Pénzcentrum: Hogyan érintette a cafeteria idei változása az iskolakezdési támogatást?

Fata László: Az iskolakezdési támogatás, mint juttatás 2018-ban egyes meghatározott juttatásként adózott, így a munkáltatónak összesen 40,71% közterhet kellett fizetnie a juttatás értéke után.

Emellett azonban összeghatár nélkül adhatta ezt a támogatást a jogosult munkavállalóinak.

2019-re a személyi jövedelemadóról szóló törvény nem rendel külön kedvezményt ehhez a juttatáshoz, így jövedelemként kell megfizetni az adót az iskolakezdési támogatás után.

PC: A munkáltatókra jelentős terhet ró, hogy az iskolakezdési támogatáson tavaly még 40,71 százalékos adóteher volt, idén a többi juttatáshoz hasonlóan 78,95 százalékos adó terheli. Mit éreznek a változásból a munkavállalók?

F. L.: A munkavállalók egy része bizony azt érzékeli, hogy munkáltatója nem ad már ilyen támogatást, vagy éppen más formában, értékben biztosítja ezt. Ha valaki cafeteria rendszer menüjéből választotta 2018-ban ezt a juttatási elemet, 2019-ben már ilyen formában nem talált rá erre a kínálatban.

Helyette kérhetett például jövedelemként adózó pénz kifizetést.

Ahol a dolgozói választásra épülő rendszertől függetlenül kínálta ezt tavaly a juttató, ott különböző alternatív megoldásokkal találkozunk 2019-ben.

PC: Mit tehetnek a cégek, munkáltatók?

F. L.: Pontos kutatásunk nincs a témában, de több munkáltatói gyakorlat is előfordul az iskolaévet kezdő gyermekkel rendelkező szülők támogatására. Egyes munkáltatók egyáltalán nem foglalkoznak ezzel a helyzettel, és a tavalyi támogatás helyett idén nem adnak semmiféle juttatást.

Elterjedt gyakorlat, hogy érintett munkavállalói kör a tanévkezdéshez jövedelemként adózó plusz pénz kifizetést kap munkáltatói támogatásként.

Mivel ehhez már nem kell figyelembe venni az iskolakezdési támogatás szabályait, ezért a munkáltató saját céljainak megfelelően alakíthatja a támogatottak körét. Így akár az egyetemi félévet kezdő hallgatók szüleinek is segíthet plusz kifizetéssel.

Egyes munkáltatók az évente egyszer a minimálbér 10 százalékáig terjedő mértékben adható csekély értékű ajándék keretein belül valósítják meg az iskolakezdési támogatást. Ez a juttatás akár utalvány formában is kiadható.

PC: Megéri a cégeknek továbbra is biztosítani az iskolakezdési támogatást?

F. L.: A tapasztalat az, hogy a munkavállalók értékelik a munkabéren felül adott plusz juttatásokat. Különösen hatásos lehet ez, ha valamilyen támogatandó cél mellé rendeli ezt az összeget a munkáltató. Egészen más hatása lehet - akár jövedelemként adózva is - a kifizetett 10.000 forintnak, ha például

  • ezt egyszerűen elutalja a munkáltató vagy
  • tanévkezdési támogatásként adja vagy
  • tömegsport rendezvény nevezéséhez járul hozzá ezzel, stb.

PC: Van esetleg még más további alternatíva, más juttatási mód, amely enyhíthet a családok anyagi terhein az iskolakezdés időszakában?

F. L.: A korábban felsorolt lehetőségek mellett a munkáltatónak érdemes megfontolnia az önsegélyező pénztárba nyújtott célzott szolgáltatás lehetőségét is.

Ennek keretein belül kedvező adózással biztosíthat az érintett munkavállalók számára olyan juttatást, melyet a gyermekeik iskoláztatásához használhatnak.

Jól jönne 4 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 4 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 69 895 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (72 095 Ft/hó; THM 9,96%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az OTP (80 275 Ft/hó; THM 13,79 %) ajánlata, de érdemes megnézni az K&H és az Erste ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
coachco
2019. 10. 15. 09:43
Kampány után szabadon!

Végre túl vagyunk a választásokon, vissza lehet térni a régi kerékvágásba. Igaz, az nem teljesen...

laskainelli
2019. 10. 11. 13:35
10 szokás, ami összehoz a társaddal

A kapcsolatokban egy idő után felüti a fejét a megszokás, a lelkesedés hiánya. Vajon ez azt jelenti...

legacykft
2019. 10. 11. 09:00
Változtatni nehéz, na de ennyire?

Te tisztában vagy vele, mennyi mindent és mit teszel azért, hogy megakadályozd magad abban, amiben...

icoachu
2019. 10. 10. 14:35
Tanulj Te is otthonról! Járj nyitott egyetemre!

Ahogyan egyre rövidebbek és hűvösebbek lesznek a napok, mind jobban esik bekuckózni lakásunk egy...

perfekt
2019. 10. 09. 08:54
A számviteli kötelezettség szabályozása hazánkban II.

A számvitellel szembeni követelmények az 1968. évi gazdasági reform miatt megváltoztak. Célkitűzésként...

jobangel
2019. 10. 08. 09:30
Végkielégítésre várva

Mottó: „- Mester, sokat kell még várni, hogy jobbra forduljanak a dolgok? - Hát ha csak várunk...

y2ycoaching
2019. 10. 03. 08:38
Ne nőj úgy, mint a gomba!

Van egy olyan divat a startupok körében, hogy hagyják magukat nőni. Van aki tudatalatt, van aki tudatosan...

NÉPSZERŰ
FRISS