2017. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella

Súlyos bírságot kapnak a családok: ezt a nyilatkozatot még most add le

Rengeteg változást hoz a család életében, amikor a gyermeke felnő, és leérettségizik. Mindez a családi kasszát is erősen átrendezi, amellett, hogy anyagilag megterhelő a továbbtanlás, számos kedvezményektől is elesnek. Sőt, ha elfelejt a szülő módosító nyilatkozatot tenni a munkáltatójának, százezres adóhátralékra, és csinos kis büntetésre is számíthat az év végén. Mutatjuk, mit kell tenni, és mennyi mínusszal kell számolni.

Hatalmas büszkeség a családnak, amikor látják, hogy elindul az életbe a gyermekük: sikeresen leérettségizett, bejutott egy jó egyetemre, vagy épp megszerezte élete első állását. A középiskola befejezése viszont a családi kasszát is érinti, mutatjuk, hogyan.

Családi adókedvezmény

A családi adókedvezményt a gyermek 20 éves koráig lehet igénybe venni, de csak abban az esetben, ha közoktatásban tanul a fiatal. Az év elején nyilatkozatot kellett tenni, hogy a munkavállaló családi adókedvezményt veszt igénybe a gyermeke után. Ezt módosítani kell abban az esetben, ha leérettségizett a gyerek, és nem tanul tovább közoktatási intézményben, mert utána már nem jár neki sem a családi pótlék, és a családi adókedvezmény sem. Erről pedig nyilatkozni kell a munkáltató felé. Akinél ez elmarad, és

jogalap nélkül továbbra is felveszi, annak az év végén vissza kell fizetnie a kedvezményt összegét, ráadásul még 12 százalék büntető kamatot is rászámolnak.

Ha kétgyermekes családot nézünk, és elmarad az említett módosító nyilatkozat, akkor havonta 15 ezer forintot vesznek fel jogtalanul, ami év végén adóhátralékként jelenik majd meg. Ha ezt hat hónapon keresztül (júliustól decemberig) felveszik, az már 90 ezer forint hátralék, plusz a 12 százalékos büntető kamat (ami 10 800 forint), akkor év végén 100 800 forint lesz az adóhátralék.

Háromgyerekes családnál ez az összeg még nagyobb, mivel ők gyermekenként nem 15, hanem 33 ezer forint adókedvezményre jogosultak. Az ő esetükben 221 760 forint lehet az adóhátralék az év végén.

Családi pótlék

A családi pótlék 2017-ben egy gyermek esetén 12 200 forint, kettőnél 13 300, háromnál vagy többnél 16 ezer forint gyermekenként. Ez a juttatás nem csak addig jár a családnak, amíg gyermeke el nem éri a felnőttkort, hanem egészen 20 éves koráig, ha továbbra is nappali tagozatos diák marad közoktatási intézményben. Ha egyetemre, főiskolára megy, vagy nem tanul tovább akkor viszont elesik a család a pótléktól, csakúgy, mint a már említett adókedvezménytől.

A másik, amit érdemes körül járni, hogy hogyan változik a családi pótlék összege, ha két-, vagy háromgyermekes családnál a legidősebb után már nem kapnak a szülők családi pótlékot, tehát egyel kevesebb papíron az eltartottak száma. Ugye ilyenkor a két gyermekes családnál már csak 1 számít eltartottnak, a háromgyerekeseknél pedig 2. A támogatást viszont úgy alakították, hogy

ugyan nem jár a 20 év feletti után családi pótlék, de ettől ugyanúgy két, illetve három gyerekesnek számít a család.

Tehát ha már csak egy kiskorú gyermek marad a családban, utána továbbra is 13300 forintot, ha két kiskorú marad a három gyerekes családban, utánuk továbbra is gyermekenként 16000 forintot kapnak a szülők. Ezzel a kedvezménnyel viszont csak a nappali tagozaton, közoktatásban diákoskodó 20 év feletti családja élhet.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ennyivel keresnek többet a szakik külföldön, mint itthon

Valószínű, hogy senkinek sem kell magyarázni, mekkora hiány van ma itthon a jó szakemberekből. Sőt, nem csak a jókból, hanem egyáltalán a szakikból. Nagyon sokan külföldön próbálnak szerencsét...
 

Filléres mosogatószer, ami jobb, mint a bolti

Az olcsó mosogatószerek többsége nem jó minőségű, de már fillérekből, otthon is lehet szuper mosogatószert készíteni. Csak négy összetevő kell hozzá, néhány perc, és egy flakon, amibe aztán...
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.21-09.27
Országos

Spar

09.21-09.27
Országos

Lidl

09.21-09.27
Országos

Auchan

09.21-09.27
Országos

Aldi

09.21-09.27
Országos

Tesco

09.21-09.27
Országos

Spar, Interspar

Borkatalógus
09.06-09.27
Országos

Diego

09.01-09.30
Országos