2020. december 1. kedd Elza
HR Centrum

Pályakezdőknek is van esélye az állásinterjún

  • Jobline
  • 2011. augusztus 12. péntek 14:02

A jó önéletrajz csak az első lépés egy állás megszerzéséhez. A legnehezebb helyzetben talán a pályakezdők vannak, hiszen nemcsak a munkatapasztalatuk kevés, hanem önmaguk menedzselésében sem szereztek eddig sok gyakorlatot. Hogyan adják el magukat mégis sikeresen egy interjún?


Merre induljak?

Tényleg nehéz pályakezdőként eligazodni a munkakeresés világában, amikor a csapból is az "önismeret" és az "önmenedzselés" szavak folynak. Persze nem kérdés, hogy az érvényesüléshez szükség van ezekre, azonban sokszor a "hogyan" nem teljesen egyértelmű az érintetteknek. A szerencsésebbek már egészen fiatalon határozott elképzelésekkel rendelkeznek arról: mit szeretnének tanulni, és később milyen területen helyezkednének el. Ha azonban valaki nem tudja pontosan, milyen irányba induljon, külső segítségre is szüksége lehet egy szülő, egy tanár, egy pálya- vagy egy karriertanácsadó személyében. A velük folytatott beszélgetések sok kudarctól kímélhetik meg a pályakezdőket, ha saját céljaikat meghatározva eleve csak olyan állásokra jelentkeznek, amelyeket testhezállónak találnak. Ha már megvan a jó önéletrajz, akkor jöhet az interjú is...

Bevetésen


Interjú-szituációban a legfontosabb talán a határozott fellépés és az önbizalom. Ezek már az első pillanatokban, egy kézfogásból vagy egy bemutatkozásból is kiderülhetnek. A jó benyomáshoz elég, ha az interjúztató érzi: a pályázó nem fél a megmérettetéstől, tudja, hogy mit szeretne elérni. A határokat persze ilyenkor sem szerencsés átlépni, így mindenképp kerülni kell a fellengzősség látszatát. Kevesebb eséllyel indul az álláskereső, ha leendő munkaadója látja rajta, hogy nem bízik saját magában. Fontos tehát a határozottság, a nyitottság, a pozitív hozzáállás és kisugárzás, a mosolygás és a szemkontaktus az interjúztatóval. Feltétlenül érdemes a mimikára, a testtartásra is nagy hangsúlyt fektetni, hiszen a rossz testbeszéd, a nyugtalan testhelyzet könnyedén leronthatja az elhelyezkedési esélyeket. Fontos továbbá a megnyerő külső, így a megfelelő öltözködés az állásinterjún, amellyel például a túlzottan fiatal, tapasztalatlan álláskereső is komolyabb jelentkezőnek tűnhet.

Munkatapasztalat helyett


Munkatapasztalat nélkül is lehet megnyerő egy pályakezdő az állásinterjún. A szakmai felkészültséget a tanultakon túl már egy néhány hónapos nyári gyakorlat is megalapozhatja. Fontos, hogy a pályázó néhány mondatban össze tudja foglalni szakmai képzettségét, esetleg ki tudja egészíteni egy-két mondattal az önéletrajzát. Egy felvételi beszélgetésen sokat számít a tájékozottság is, azaz érdemes alaposan felkészülni a pozíciót meghirdető cégből. Az interneten szinte minden vállalat bemutatkozása, profilja megtalálható, emellett a pályakezdők segítségére lehetnek a karrierkiadványok és az állásportálok is az információgyűjtésben.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

AKI VÁLASZOL...
HRBLOGGER
perfekt
2020. 11. 30. 08:13
Összefoglalás az adótörvények változásairól

A Magyar Közlöny 2020. évi 261. számában – 2020. november 26-án – megjelent a „2020. évi...

hrdoktor
2020. 11. 30. 05:05
Hogyan kerüljük el a home office buktatóit?

A koronavírus-járvány második hulláma miatt sokan kényszerülnek újra home office-ba. És bár...

vezetoi-coaching
2020. 11. 28. 12:45
Siker és kudarc energetikai alapon... kvalitatív hipotézis...

Hipotézis, magyarázó elmélet, nem kell elfogadni, inkább gondolati keret, de helyesen használva...

coachco
2020. 11. 27. 16:39
Nézzünk ki a köd mögül!

Napok óta ül rajtunk a köd. És most nem csak képletesen. "Őszi reggel járok a szabadban,De hiába...

legacykft
2020. 11. 27. 08:52
Teremts kapcsolatot kíváncsisággal!

Az emberek közötti kapcsolatteremtés legkézenfekvőbb és legközvetlenebb módja a beszélgetés....

hrbonbon
2020. 11. 09. 18:58
365 üzleti történet közül az egyik a miénk

A napokban jelent meg a 365 üzleti történet című kiadvány, melyben Simonyi Judit ügyvezetőnk...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk