2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta
HR Centrum

Őrület: ennyivel keres többet egy német kezdő zsaru a tapasztalt magyarnál


A németországi rendőrtanulók is többet keresnek, mint a több évtizedes szolgálati viszonnyal rendelkező magyar kollégáik. Ha pedig állományba állnak, akkor a határ a csillagos ég. Egy kint élő magyar videóban vetette össze a két ország helyzetét, és arra jutott, a németek sokkal jobban motiválják az embereket a rendőri hivatásra.

A német és a magyar helyzetet vetette össze egy Németországban élő magyar, aki ehhez a kinti rendőrségi toborzókiadványokat hívta segítségül.

Egy pici párhuzamot vonnék abban, hogy ha például rendőr szeretnél lenni - nem a kritériumokban, mert azt mindegyik ország maga adja meg

- kezdi a kint dolgozó Szaszkó Csaba, majd rögtön rátér a német képzésekre: duális képzések vannak, ami hazánkban is ismert. Egy szakmát tanul, egy másikban pedig dolgzik az ember. "Jellemzően minden szakma mögé raknak ösztöndíjat 500 eurótól (166 ezer forinttól) egészen 1200-1500 euróig (400 ezer - 500 ezer forintig). Persze vannak extrémebbek is, ide a légiforgalmi irányítókat hozzák példaként."

A bemutatott német rendőrségi kiadványban leírják, mennyi ösztöndíjat kap egy rendőr Baden-Wüttenberg tartományban a képzése alatt: kétfajta lehetőséget adtak meg, egy 30 hónapos tanulási időszakot, illetve egy 45 hónaposat. A videóban a hosszabb intervallumot vesézte ki: ekkor az első évben 1200 euróról (kb. 400 ezer forintról) indul a nettó a tanulási időszakban, ez évente 50 euróval (nagyjából 16700 forint) emelkedik a kiadvány szerint egészen 1300 euróig, ami átszámolva nagyjából 434 ezer forint.

Aki elmegy rendőrnek tanulni - már 16,5 éves korától felveszik az iskolába, inkább 17, ha megfelel a követelményeknek, amik le vannak írva -, az ezzel a havi nettó 1200 euróval számolhat, mint ösztöndíj. Hogy ez sok, vagy kevés, azt mindenki döntse el magában, ami biztos, hogy ezt egy 17-18 éves fiatal kapja meg

- magyarázta Szaszkó Csaba, aki arról is beszélt, hogy elég szigorúak a kiválasztási feltételek, ellenben külföldiek is lehetnek rendőrök Németországban, például elég sok a lengyel az állományban. Az a lényeg, hogy a jelentkező legalább 8 éve Németországban tartózkodjon, és tudjon németül. Ehhez képest Magyarországon a videós számításai szerint a betanuló rendőrök nettó bére nagyjából 129 ezer forintról indul.

Ha kijössz holnap Németországba, és valamilyen segédmunkát kezdesz, akkor 1-es adókategóriában nagyjából 1200 nettót fogsz keresni. De azért rendesen kapálni fogsz az biztos

- mondta a kint élő férfi, aki szerint azonban Németországban havi 1200 euróból akár egy autó fenntartását is be lehet vállalni.

A rendőri iskola elvégzése után, miután az illető aktívan belépett az állományba, nettó 2234 eurót (745 ezer forintot) kaphat havonta, pótlékok és egyéb extrák nélkül. Emellett a videóban elhangzik, hogy kint a rendőrök másképpen adóznak, mint az "átlagemberek", és sok esetben a betegbiztosítást is átvállalja tőlük az adott tartomány.

Kevesebb terhet tol a rendőri fizetésekre az állam, így tulajdonképpen motiválja az embert, hogy ott dolgozzon. Ezért is van, hogy némelyik tartományban már túljelentkezés is van, mert ez a biztos és stabil állás. Tervezhető, és ez tetszik ebben a rendszerben: van egy ilyen táblázat, amire ránézel, és azt mondod, hogy ha 51 éves leszel, és ugyanez a rendőrbiztos leszel 30 évvel később, akkor a te fizetésed 2751 euró nettó lesz (mai árfolyamon 918 ezer forint) abban a tartományban

- magyarázta a videós, aki hozzátette, hogy persze a bér különböző körülmények hatására változhat, "a karrierút itt is megvan, csak itt legalább követhető a karrierút, és nem kétnaponta változik."

Másodállást vállalnak a magyar zsaruk

Korábban a Pénzcentrum már foglalkozott a rendőrök keresetével, tavaly azt írtuk, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint 2016-ban egy rendőr átlagos keresete 188 035 forint volt, de azért lehet ennél sokkal jobban is keresni. A kifogasikvilaga.hu cikke szerint a legrosszabb keresetű tiszt is megkeres 286 010 forintot, egy tábornok vagy ezredes, aki egy területi szerv vezetője, már bruttó 773 ezer és 850 ezer forint közötti összegből adózik.

Ám a tényleges számok igencsak mást mutatnak: legalábbis az év elején egy Facebook oldalra küldték be a tényleges fizetésüket, azt, hogy milyen pozícióban vannak és mennyit túlóráztak, illetve személyes történeteiket. Volt ott törzsőrmester, aki nyolc éve szolgál, és 47 óra túlórával utaltak neki 200 ezer forintot (ami átszámolva kb. 600 euró), de egy 21 év szolgálati viszonnyal rendelkező, kétgyermekes főhatárrendész sem kap sokkal többet, nettó 224 ezer forintot. Küldött még képet egy 3 éve szolgáló fiatal is, aki nettó 150 ezer forintot (450 eurót) kap havonta.

Így nem meglepő, hogy sokan másodállást vállalnak: augusztusban derült ki, hogy a rendőrség állományából összesen 3592 embernek volt egyéb munkavégzésre engedélye 2018-ban. Idén februárban a hivatalos állomány létszáma 39 207 fő volt, így ez azt jelenti, hogy az állomány kevesebb mint 10 százaléka kapott engedélyt arra, hogy szabályosan másodállást vállaljon.

Ennyit keresnek a cseh zsaruk

Nem csak a németországi rendőröket fizetik meg sokkal jobban, mint az itthoniakat, korábban egy olvasónk küldött fotót arról, hogy milyen ajánlattal toboroz a cseh rendőrség. A plakátról kideült, hogy a havi bér bruttó 39 ezer cseh korona, ami nagyjából 496 ezer forintnak felel meg, ez számtásaink szerint nettó 368 ezer forintnyi cseh korona. Ezen felül jár még 100 korona értékben ebédjegy, nyugdíj- és életbiztosítási juttatás, lakás- és közlekedési hozzájárulás, és 100 ezer korona egyszeri belépési bónusz (1 millió 272 ezer forint).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
vezetoi-coaching
2020. 07. 03. 16:36
A kritikai gondolkodásról...

A kritikai gondolkodás, ha nincs is kiveszőben, ritka... az nem kritikai gondolkodás, ha senkinek...

legacykft
2020. 07. 03. 09:00
A mondat, ami mindenféle szerepedben gátol

Van egy mondat, amit ha eleget mondogatsz magadnak, meggátolhat abban, hogy sikeresen töltsd be a számodra...

perfekt
2020. 07. 01. 08:43
Az új társadalombiztosítási járulék

Annak ellenére, hogy a magánszemélytől levonandó egyéni járulékok mértékében nem történik...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

ajovomunkahelye
2020. 06. 29. 14:44
Új feladatok és nehézségek várnak a vezetőkre

A koronavírus-járvány az FMCG (Fast-Moving Consumer Goods), vagyis a gyorsan forgó fogyasztási cikkek...

hrdoktor
2020. 06. 29. 04:59
Üss vagy fuss – avagy miképp lehet segítségünkre vagy éppen terhünkre a stresszreakció?

A stressz szóról legtöbbünknek egy negatív fogalom jut eszébe: ez valami káros; valami, amit szeretnénk...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk