2020. október 27. kedd Szabina
HR Centrum

Jöhet a sávos vasárnapi bérpótlék: sorra zárhatnak be a boltok


A Pénzcentrum információi szerint a fix vasárnapi bérpótlék megemelése helyett elképzelhető, hogy sávos rendszerrel rendezi majd a kormány a kereskedelmi dolgozók helyzetét. A boltoknak ez komoly érvágást jelentene, így többségük nagy valószínűséggel nem nyitna ki a hét utolsó napjának délutánján.

Annak ellenére, hogy Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn bejelentette, hogy szeptemberben rendezik a kereskedelmi dolgozók vasárnapi újranyitás miatt kialakult helyzetét, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, Cseresnyés Péter május 4-ei levelében arról tájékoztatta a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnökét, hogy tárgyal a KASZ petíciójába foglalt követelésekről.

A kiskereskedelmi dolgozók helyzetének javítása érdekében a Magyar Szakszervezeti Szövetség (amelyhez a KASZ is tartozik), a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos szövetsége közös ajánlást fogalmazott meg. Az ajánlás tartalmazza a 100 százalékos vasárnapi pótlékot, a havi két vasárnapi pihenőnapot, azt hogy évi legfeljebb 12 vasárnapról rendelkezzen a munkáltató, a többi pedig szabadon választható legyen a munkavállaló számára, valamint hogy a gyermeküket egyedül nevelő szülők kizárólag önkéntes alapon dolgozhassanak vasárnap.

A Pénzcentrum értesülései szerint azonban a petícióban szereplő követelések egyszerű megtárgyalásánál jóval többről van szó. Iparági forrásaink szerint ugyanis kormányzati szinten, a 100 százalékos vasárnapi bérpótlék mellett felmerült már a hét utolsó napjára vonatkozó 150 százalékos, 200 százalékos bérpótlék is. Sőt, információink szerint többen is felvetették, hogy a fix bérpótlékok helyett inkább

progresszív, azaz sávos vasárnapi bérpótlékot vezessenek be.

Utóbbi azt jelentené, hogy a vasárnapi bérpótlék időarányosan változna, azaz a reggeli nyitáskor például még 50 százalék plusz járna a dolgozóknak, déltől viszont már 200 százalék, délután 2-től pedig akár ennek a többszöröse is. A boltoknak ez komoly érvágást jelentene, így többségük nagy valószínűséggel vasárnap délben lehúzná a rolót.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára is hallott a progresszív vasárnapi bérpótlék lehetőségéről. Véleménye szerint azonban elfogadhatatlan a piaci szereplők megkérdezése nélkül tárgyalni egy, a teljes szektort érintő kérdésről.

Azt az elvet vallom, hogy tárgyalni lehet, sőt, kell is. De egyetlen munkáltatói szervezetet sem ismerek, amelyet megkérdeztek volna a bérpótlék emelésének várható hatásairól. Tudtommal pedig sem az OKSZ, sem a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ), sem a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) nem ért egyet a vasárnapi bérpótlék emelésével

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Vámos György.

A főtitkár szerint - bár érthető a munkavállalók követelése - még az 50 százalékos bérpótlékra sincs meg sok helyen a fedezet. Mint azt Vámos György lapunk megkeresésére kifejtette, a mintegy 25-30 milliárd forintra rúgó terhet elvitte az évközi béremelés (amelyet a Tescónál például épp a mai napon jelentettek be); egy komolyabb bérpótlék előteremtése ráadásul a legkisebb kereskedőknek okozná a legnagyobb kárt. A főtitkár kiemelte: 2015-ben 2300 kiskereskedelmi egység szűnt meg Magyarországon, ebből kétezer klasszikus kisbolt volt. Ez a szám pedig még tovább emelkedhet, főként a legkisebb egységek kárára.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2020. 10. 26. 08:19
A számviteli törvény 2021. évi változásai. (1. rész)

Előző cikkünkben – a 13238. sz. törvényjavaslat alapján – összefoglaltuk a számvitelről...

hrdoktor
2020. 10. 26. 04:57
Bőrápolási tanácsok a HRDoktortól

Bőrünk állapota jelzi a külvilág felé az ember belső egyensúlyát, táplálkozási szokásait...

vezetoi-coaching
2020. 10. 25. 10:33
Ki miért választ coachot és miért (és mennyit fizet érte...)?

No, van egy új, érdekes magyar felmérés  (a Business Coach Kft a készítő) a coachingról, ennek...

legacykft
2020. 10. 16. 19:19
7 tipp, hogyan őrizd meg a belső békéd

Emlékszel még arra, amikor értetlenül hallgattad a felnőtteket a rohanó - őrült? - világról...

coachco
2020. 10. 16. 16:57
Mikor stoppoltál utoljára?

Nem tudom, a mai fiataloknak milyen arányban lehet stoppos élményük, közülük kik azok, akik még...

hrbonbon
2020. 10. 08. 13:45
A vezető tudatossága – amikor te magad vagy a megoldás egy problémára, és amit ez elárul rólad

Miért lettél vezető? James Bond kényszerített? Nem gondolom! Egy interjún a Megbízó regionális...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó