Eleged van és lelépnél? Mutatjuk, mi lesz az új Anglia a Brexit után

2016. július 12. 14:35

Nem találsz normális állást vagy pont, hogy belefáradtál egybe? Benned van a kalandvágy, de nincs pénzed utazni? Mutatunk néhány helyet, ahova könnyen leléphetsz, és még fenntartani sem lesz túl nehéz magadat.

2004-ben Erin Grover azzal küzdött, mint megannyi fiatal amerikai:

  • nemrég diplomázott,
  • esélye sem volt egy normális állást kapni és
  • le volt égve iszonyatosan.

Ahelyett, hogy elment volna otthon melózni, mondjuk egy étterembe, úgy döntött, hogy elutazik a helyre, ami mindig is érdekelte:

Vett egy repülőjegyet Afganisztánba.

Két héttel azután, hogy leszállt a gépe a fővárosban, Kabulban, már nemcsak, hogy beilleszkedett új otthonában, de állása is volt. Fotós lett az Egyesült Nemzetek Szervezeténél.

Azért kaptam meg a melót, mert ott voltam. Ha nem megyek oda, én soha nem dolgozom az ENSZ-nek.

Ha spórolni akarsz vagy megtakarítani, akkor a külföldre költözés nem tűnik a legkézenfekvőbb megoldásnak, pedig sokan döntenek így a MoveHub szerint, ami egy nemzetközi költöztetéssel foglalkozó vállalkozás.

Persze nem biztos, hogy rögtön találsz munkát, de az is igaz, hogy sokszor jobb egy tengerparton csórónak lenni, mint Budapest belvárosában.

Azért nem árt, ha erre odafigyelsz

Néhány szempontot azért figyelembe kell venni, ha épp nem dob fel a pénz, de külföldre szeretnél költözni. Mindenképpen olyan helyre költözz, ahol

  • alacsonyak a megélhetési költségek,
  • nem kell vízum magyar állampolgároknak, vagy könnyen meg lehet azt szerezni, illetve
  • gyorsan lehet munkát találni.

Thaiföld lehet egy jó opció, itt sok digitális nomád él. Ők olyan fiatalok, akik valamilyen netes tevékenységet folytatnak, például hivatásszerűen Vateráznak vagy Ebay-eznek, esetleg online pókerből élnek, vagy blogolnak. A lényeg, hogy egy laptoppal el tudják végezni a munkájukat, és közben utazgatnak.

Észak-Thaiföld megfelel minden fenti feltételnek. Az országba elég könnyű vízumot szerezni, viszonylag alacsonyak a megélhetési költségek, és gyorsan lehet akár hostelekben, akár bárokban munkát találni.

Ha valamiért mégsem lenne szimpatikus Thaiföld, akkor meg lehet próbálni Izraelbe menni, egy kibucba. A kibuc egy szocialista mezőgazdasági település, lakói jelentős közös tulajdonnal rendelkeznek, és sokszor fogadnak vendégmunkásokat is, akik munkáért cserébe élelmet és lakhatást kapnak.

Ha pedig még ez sem tetszik, akkor számtalan lehetőség közül választhatsz a WWOOF oldalán. Ez a szervezet olyan embereket köt össze, akik szeretnének önkéntesként dolgozni organikus bio farmokon, olyan farmokkal, akiknek önkéntesekre van szükségük.

Tényleg megvalósítható ez magyarként Magyarországról?

Persze. A Pénzcentrum megkeresett két, jelenleg a magyar üzleti életben tevékenykedő közgazdászt, akik dolgoztak már egzotikus helyeken.

Péter Balin élt egy indonéz állami ösztöndíj segítségével, tehát neki még dolgoznia sem kellett a megélhetéshez. A Pénzcentrum kérdésére elmondta, hogy az ösztöndíjból, illetve budapesti lakása kiadásából nagyon jól tudta érezni magát.

A Damassiswa programmal mentem ki Balira. Tanulmányi vízumot kaptam, mert a program Indonéziában ennek számított. Így viszont egy évig maradhattam, turista vízumot csak rövidebb időre adnak. Első félévben elég rossz körülmények között laktam helyiekkel, még angol WC sem volt. A második félévet sokkal szebb helyen töltöttem egy bérelt házban, más külföldiekkel együtt.

 - mondta Péter.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A napi rutinja irigylésre méltó volt, elmondása szerint szörfözött, evett és aludt egy éven keresztül. Ez az ösztöndíj egyébként 30 év alattiaknak érhető el, úgyhogy egyetem után tökéletes választás.

Akinek már rutin a külföld

Peleskey Bence is közgazdász, nála kevés tapasztaltabb utazó és külföldön munkát vállaló fiatal van Magyarországon.

Bence élt és dolgozott már:

  • Izraelben,
  • Panamában,
  • Új-Zélandon,
  • az Egyesült Királyságban,
  • az Egyesült Államokban,
  • Máltán
  • és Franciaországban is.

Ő azt mondja, mindegy, hogy hova mész, nagyjából ugyanazokra a dolgokra kell odafigyelni.

Azt mondja, nyelvtudás nélkül ne menj sehova!

Sok embert látott, aki e nélkül indult útnak, és szinte mindenki hamar hazatért.

Amit szintén fontosnak tart, hogy legyél nyitott és merj döntéseket hozni. Ez Magyarországról nézve nem egyértelmű. Sok magyarral találkozott külföldön, akik nem akarták átvenni a helyiek szokásait, továbbá nem mertek gyorsan döntéseket hozni. Képtelenek voltak mondjuk gyorsan elköltözni azért, hogy jobb állásuk legyen.

Bence harmadik jó tanácsa, hogy senki ne várja a sült galambot a szájába repülni, külföldön is keményen meg kell dolgozni azért, hogy jól érezzük magunkat.

Amikor a Pénzcentrum arról kérdezte, hogy mi az első dolog, amit külföldön csinál, Bence elég meglepő választ adott:

Lemegyek egy konditerembe. Új-Zélandon például konditeremben ismerkedtem meg a szállásadómmal is.

Ha valaki kételkedne abban, hogy ezek lennének a legjobb tanácsok a külföldi élethez, Bence külhoni munkatapasztalata mindenkit meg kell, hogy győzzön. Dolgozott már:

  • kaszinóban,
  • étteremben,
  • kertészként,
  • mosodában,
  • bio boltban,
  • vigyázott juhokra,
  • volt szobafestő
  • és szállított ki indiai kaját is.

A cikk egy, a Vice-on megjelent íráson alapul

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem