A magyar fiatalok szerint ez a belépő a sikeres életbe

Pénzcentrum
2016. június 1. 14:01

Sok fiatal képzeli el a jövőjét más országban, és már egyre több középiskolás elgondolkodik a külföldi továbbtanulás lehetőségén. De mik a legfőbb érveik? Mely célpontok a legvonzóbbak? Mennyire lát reálisan a magyar középiskolás?

A megkérdezett középiskolásoknak több, mint a kétharmada elsősorban a nyelvtanulás miatt választana külföldi egyetemet - derül ki egy budapesti székhelyű amerikai egyetem, a McDaniel College Budapest kutatócsoportjának felméréséből. Arra nem tértek ki, hogy az idegennyelv-ismeretet azért tartják fontosnak, hogy jobban érvényesüljenek a magyar munkaerőpiacon, vagy azért, hogy külföldön vállaljanak majd munkát.

A második legfontosabb szempontként a diákok 60 százaléka azt jelölte meg, hogy az új közeg, a más kultúra, az emberek megismerése miatt csábító a külföldi továbbtanulás. Válaszaik szerint a kalandvágy sem utolsó szempont.

A tengeren túli a legértékesebb?

A leg-, vagy a második legértékesebbnek az amerikai diplomát tartja a megkérdezettek háromnegyede, és

a nyugat-európai diplomát gondolják a leghasznosabbnak. 

Ehhez képest a magyar és az ázsiai országokban szerzett diplomát jóval értéktelenebbnek gondolják.

A magyar fiatalok legszívesebben Angliában, azon belül is Londonban, az Egyesült Államokban, Németországban és Ausztriában tanulnának. De egyre többen tartják vonzónak a holland, dán, svájci, és svéd egyetemeket is.

Azért drága ne legyen!

Annak ellenére, hogy a legtöbben nyugati egyetemre mennének, nemigen nyúlnának mélyen a zsebükbe. A legtöbb fiatal félévente 2-300 ezer forintot szánna külföldi tandíjra, ez viszont elég messze áll a valóságtól. De még

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

az 5-600 ezer forintos külföldi tandíjjal is erősen alálőttek a valós áraknak a diákok. 

Mindezt nem lehet kizárólag a tájékozatlanság számlájára írni, mivel a magyar átlagkereset erősen elmarad a nyugati fizetésektől, nem csoda, hogy a magyar fiatalok nem szeretnének, vagy nem is tudnak többet költeni tandíjra.

Viszont az is tény, hogy nem sok információt kapnak a fiatalok a külföldi továbbtanulási és ösztöndíj lehetőségekről.

Itthon sem reménytelen

A felmérést készítő kutatócsoport szerint, ha megnézzük, hogy a középiskolások nagy részét a nyelvtanulás és a kulturális érdeklődés vágya hajtaná külföldre, akkor a magyar intézmények helyzete sem reménytelen. Ugyanis egyre több helyen tartanak angol nyelven órákat, és sok külföldi diák is tanul a magyar egyetemeken.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem