22 °C Budapest
Young casual businessman wearing glasses is sitting in front of his notebook holding his head pondering over his work. Office equipment and another computer is in front of him.

Túlóra 2024: mikor jár túlóra pótlék 2024 évében, mi a teendő, ha nem fizetik ki?

2024. február 17. 20:02

Veled is előfordult már, hogy munkáltatód a munkaszerződésben rögzített munkaidőn felül is elvárta, hogy rendelkezésére állj, sokszor szabadidőd, akár hétvégi pihenésed rovására? Ezt a munkaidőn felüli, ám szintén munkával töltött időt nevezzük túlórának – avagy rendkívüli munkaidőnek -, amelyért cserébe a Munka Törvénykönyve túlóra 2024 szabályok értelmében túlóra pótlék jár. Na de tényleg kifizeti a túlóra pótlékot minden munkáltató? Mit tehetünk a ki nem fizetett túlóra ellen?

Cikkünkben a túlóra 2024 évi szabályainak jártunk utána: tudd meg, mi az a túlóra törvény és mit ír a Munka Törvénykönyve túlóra 2024 tekintetében, mennyi a túlóra pótlék 2024 évi összege és hány százalék a túlóra pótlék! Amellett, hogy eláruljuk, mikor jár túlóra pótlék egy magyar dolgozónak, azt is megtudhatod, mennyi túlóra lehet egy hónapban és mi lesz a ki nem fizetett túlórák sorsa! Mit tehetünk a túlóra ki nem fizetése ellen, ha úgy érezzük, kizsákmányol minket a munkahelyünk?

Munka törvénykönyve túlóra 2024

Mindenekelőtt nézzük, mi az a túlóra törvény! A fejlett országokban élők életében az egyik legjelentősebb stresszforrást képviselő probléma a túlórázás: nehezen tehetünk ellene bármit is, hiszen a határidő adott, a munkát pedig el kell végezni, sokszor akkor is, ha erre rámennek a szabad estéink vagy a hétvégéink – így könnyen eluralkodhat a munkahelyünk a magánéletünk fölött. A Munka Törvénykönyve rendkívüli munkaidőként tartja nyilván a köznyelvben csak túlóraként emlegetett, a munkaidőn felül munkával eltöltött időnket.

A túlóra 2024 évében is egy állandó konfliktussal járó jelenség: tipikusan a fix munkaidős, alkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott dolgozók életében jelent problémát a túlóra ki nem fizetése. A magyar dolgozók jogait összefoglaló Munka Törvénykönyve rögzíti a túlóra 2024 évi szabályait is, egyben kimondja, hogy a munkáltatónak kötelessége kompenzálnia a rendkívüli munkaidőt különféle bérpótlékok, esetünkben túlóra pótlék formájában.

Mikor jár túlóra pótlék 2024 évében?

Amennyiben a munkáltató nem választ alternatív túlórakompenzációs megoldást (erről bővebben a későbbiekben), a túlóra törvény szerint kötelessége kifizetni minden munkaidőn felüli munkaórát alapbér + túlóra pótlék formájában. Na de nézzük, mennyi a túlóra pótlék 2024 évében, avagy hány százalék a túlóra pótlék 2024 során a hatályos jogszabályok szerint!

Hány százalék a túlóra pótlék 2024 évében?

A túlóra 2024 szabályok nem változtak az elmúlt években: a túlóra kifizetése során az alkalmazott részére jár minden extra munkaóráért az alapbér, illetve a túlóra pótlék, ami az alapbér +50%-kal megnövelt értékét foglalja magában. A túlóra pótlék tehát gyakorlatilag egy 150%-os bérrel kifizetett munkaóra. A túlórázás speciális eseteként tartjuk számon, ha az alkalmazott munkaszüneti napon kényszerül dolgozni: ilyenkor +100%-os munkabér jár a túlórázónak (amennyiben a munkáltató biztosít ezért cserébe pihenőnapot, akkor is jár az 50%-os túlóra pótlék 2024 évében).

Mit tehet a munkáltató, ha nem akar túlóra pótlékot fizetni?

A munkáltatók hivatalosan kétféle járható túlórakompenzációs alternatívával élhetnek: vagy megtörténik a túlóra kifizetése (jobb esetben túlóra pótlék is jár, máshol normál munkaórának számolják el), vagy a túlóra pótlék fizetés helyett élhetnek a lecsúsztatható szabadnap beiktatásával. Utóbbi túlóra kompenzációs megoldás jelentősen olcsóbb alternatívát kínál a cégek számára, és az alkalmazott is „jól jár vele”, hiszen így a túlóra nem vész el, mindössze szabadnappá alakul (van, aki az extra szabadnapokat többre értékeli, mint a bérpótlékot).

Mennyi túlóra lehet egy hónapban vagy a munkaévben?

A Munka Törvénykönyve túlóra pótlék 2024 évi szabályok szerint egy magyar munkavállaló naponta maximum 12 órát, hetente pedig összesen 48 órát dolgozhat, beleértve az összes túlóráját (ez átszámítva heti hat nap 8 órás munkaidőnek felel meg). A szabályok szerint kötelező tartani a heti 2 pihenőnapot és a minimum 8 órás pihenőidőt, a munkaszüneti napokra pedig külön szabályok vonatkoznak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A túlóra törvény szerint egy dolgozó túlóramaximuma évi 250 extra munkaóra lehet, azonban ez kollektív szerződéssel kibővíthető évi 300 órára is. A kollektív szerződés kapcsán jó, ha tudjuk, hogy egy ilyen megegyezés felülírhatja a Munka Törvénykönyve által meghatározott túlóra 2024 szabályokat a túlóra pótlék és egyéb bérpótlékok kifizetése tekintetében is. A számok valóban nagyon magasak: ha valaki ténylegesen munkával tölti a fentiekben rögzített 250 vagy annál is több túlórát, évi 30-37 munkanappal többet dolgozhat az előírtnál.

Nem csak rémálom a ki nem fizetett túlóra

A fentiekben részletezett túlóra pótlék 2024 évi összege, illetve a lecsúsztatható szabadnap, mint alternatív túlórakompenzációs megoldás sajnos nem járnak alanyi jogon mindenkinek, úgy, ahogy ezt a Munka Törvénykönyve túlóra pótlék 2024 évi szabályok is előírnák. A valóságban Magyarországon csak a munkáltatók töredéke (tipikusan multinacionális vállalatok, ahol erősebb a dolgozói érdekképviselet) kompenzálja szabályszerűen a túlórázást, a magyar dolgozók jelentős része semmit sem kap a túlóra eltöltéséért cserébe.

Mit tehetünk a túlóra ki nem fizetése esetén?

Sajnos gyakori problémát jelent, hogy a munkáltató semmilyen formában nem szándékozik alkalmazottját kompenzálni a túlóra eltöltéséért cserébe – azonban ne hagyjuk magunkat, hiszen jogunkban áll munkabért és púlóra pótlékot követelni munkáltatónktól (akár késedelmi kamattal együtt)! Fontos azonban kiemelnünk, hogy a túlóra 2024 évében is csak akkor kérhető számon, ha a túlóra tényét a munkáltató nem tudja vitatni (egyértelmű bizonyíték, dokumentáció szükséges a túlóra mennyiségét illetőleg).

Ha ebben az esetben is fennáll a ki nem fizetett túlóra problémája, forduljunk a munkáltatót ellenőrző munkaügyi hatósághoz, aki megállapíthatja a szabálytalanságot, bírságot szabhat ki, mindemellett a jogsértés további következményekkel is járhat. Amennyiben úgy érezzük, hogy a túlórázás túlzott stresszhelyzethez, magánéleti, testi és lelki problémákhoz vezet, mindenképpen gondolkodjuk el azon, hogy munkahelyet váltsunk!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem