20 °C Budapest
Nemcsak költséghatékonyabbá, de biztonságosabbá is teheti a kiszervezés a bérszámfejtést (x)

Nemcsak költséghatékonyabbá, de biztonságosabbá is teheti a kiszervezés a bérszámfejtést (x)

PR
2023. október 9. 14:00

A KKV-któl a legnagyobb cégekig minden vállalkozás jelentős megtakarítást érhet el, ha külső partnerre bízza a bérszámfejtési feladatokat, de ez messze nem az egy egyetlen előny: a kiszervezéssel védekezni lehet a munkaerő fluktuációja ellen, biztosítható az üzletmenet-folytonosság, és a tévhitekkel ellentétben az adatbiztonság is inkább javul, mintsem romlik – mutat rá Horváth Tamás, a Prohuman Outsourcing&Consulting üzletágigazgató helyettese.

Mióta foglalkozik a Prohuman bérszámfejtéssel, és milyen fejlesztések történtek azóta?

Legelső szolgáltatásunk a munkaerő-kölcsönzés volt, és ennek során a munkavállalók bérszámfejtését a kezdetektől fogva mi végeztük. Ezt látva merült fel partnereinknél az az igény, hogy a saját, belsős munkavállalóiknak is mi készítsük el a bérszámfejtését, így szinte ez a tevékenység is a kezdetektől jelen van a portfóliónkban. Igyekszünk folyamatosan fejlődni, mivel a piac mindig változik, az igények is átalakulnak, mi pedig ezekre igyekszünk reagálni, vagy akár a legtöbb esetben előremutató megoldásokat kitalálni.

A bérszámfejtési szolgáltatásunkra elsők között a Cafeteria rendszerek működtetése épült rá, ezt követte az évek alatt a digitalizációs folyamatok beépítése révén például az elektronikus aláírással érvényesíthető nyilatkozatok vagy a munkaidő-nyilvántartó rendszerek bevezetése. Ez utóbbinak a jelentősége forintmilliókban mérhető, hiszen egy 100 fős cégnél a munkaidőkeret kihasználásban történt 1%-os tévedés évente kb. 15 millió Ft többletköltséget jelent a munkáltatónak.

A digitalizációnak köszönhetően pedig jelenleg teljesen papírmentessé tudjuk tenni a szolgáltatásunkat, amennyiben a fogadó oldalról is megvan erre a nyitottság.

Kiknek ajánlja a Prohuman a bérszámfejtés szolgáltatást? Milyen vállalatoknál jelenthet ez nagy előnyt?

Tulajdonképpen minden vállalkozásnak. Három kiemelkedő példával tudok élni.

Kis- és középvállalkozások (30–300 fő) esetében egy fő bérszámfejtő foglalkoztatása jellemzően jóval magasabb költséggel jár, mintha egy külső cég végzi el a bérszámfejtést – mégis sok esetben ezeknek a vállalkozásoknak a vezetői gondolják azt, a kiszervezés csak a nagy cégek terepe.

Kifejezetten előnyös a szolgáltatás azoknak a cégeknek is, amelyek a munka törvénykönyvétől eltérő szabályrendszerben működnek (ilyen például az egészségügyi szektor), hiszen itt a bérszámfejtés ellátása további speciális szaktudást is igényel, ami szintén növeli a költségeket.

A harmadik halmazt pedig a nagyvállalatok jelentik: ezek azok a szervezetek, amelyek a bérszámfejtés során megjelenő adatokat már nemcsak feldolgozni, hanem használni is szeretnék. Ez a gondolkodásmód egyelőre leginkább a nagyobb cégekre jellemző, de várható, hogy rövid időn belül begyűrűzik majd a kis- és középvállalkozások működésébe is.

Melyek azok a fő tényezők, amelyek miatt érdemes kiszervezni a bérszámfejtést?

Az első ok a legtöbb esetben egyértelműen a költséghatékonyság, kiszervezni ugyanis jellemzően kevesebbe kerül, mint azonos minőségben házon belül ellátni ezeket a feladatokat.

Másodikként egy furcsa, mégis manapság abszolút egyértelmű szókapcsolatot használnék: fluktuációbiztonság. Nehéz jó szakembert találni, de még nehezebb a helyzet, ha ez az egyetlen bérszámfejtő kiesik akárcsak betegség vagy szabadság miatt, akár végleg. Egy ilyen ember pótlásánál az egyértelmű többletköltségek mellett a tudásátadás a legkritikusabb tényező.

Végül harmadik pontként kiemelném az üzletmenet-folytonosság biztosítását, ami részben az előzővel is összefügg. A folytonosság biztosítása egyetlen bérszámfejtő esetében szinte kivitelezhetetlen, nálunk viszont a dedikált szakember mellett két másik kolléga is ismeri az adott cég struktúráját, ezért, ha egyvalaki kiesik, még mindig ketten tudják átvenni a helyét.

Negyedik tényezőként az adatbiztonság és adathasználat kérdését említeném meg. Sokan félnek attól, hogy kiszervezésnél az adatok kikerülnek, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a kiszivárgások inkább házon belülről történnek, hiszen amíg egy külső szolgáltatónak egy munkavállaló bére csak szám, addig a kollégáinak olyan információ, amit egy ismerős archoz társít. A másik fontos tényező az adatbiztonság kapcsán, hogy főleg a kisebb cégek jellemzően nem igazán vannak felkészülve fizikai vagy IT balesetekre, esetleg támadásokra, pl. nem rendelkeznek szervertükrözéssel, biztonsági mentésekkel.

Mindezeken felül pedig a minőség minden szempontból meghatározó kell, hogy legyen a döntés során: a speciális szaktudás, a széles piaci rálátás, illetve a legjobb gyakorlatok ismerete mind olyan érvek, amik a kiszervezés mellett szólnak.

Egy cég kb. mennyit tud megtakarítani, ha kiszervezi a bérszámfejtést?

Egy bérszámfejtő teljes költsége bérrel, juttatásokkal, rezsivel, képzésekkel, szoftverekkel együtt nagyságrendileg havi 1 milliós költséget jelent egy cégnek, és ezek csak az alapdíjak. Ezt növelheti például, ha egy cég 100 főnél nagyobb, hiszen akkor már TB-ügyintézői szaktudás is szükséges. Ennél jellemzően alacsonyabb költségek mellett megvalósítható egy kiszervezés általunk. Partnereinknek egy kalkulátor nyújt segítséget a döntésben.

Miért válasszák a Prohuman bérszámfejtés szolgáltatását?

Az első és a legfontosabb, hogy nálunk nincs „dobozos” szolgáltatás, azt és annyit kérnek a szolgáltatási portfóliónkból, amennyit szeretnének. Folyamatosan mérjük ügyfeleink elégedettségét, ami minden évben 95-97% körül mozog, és amennyire csak lehet, rugalmassá tesszük a munkavégzésünket. Persze furcsa ezt a bérszámfejtésre mondani, ahol szigorú jogszabályi keretek vannak, de az nem mindegy, hogy ezeket a munkafolyamatokat hogyan illesztjük a partnereink egyedi profiljához. Ami pedig a komplexitást illeti: a bérszámfejtés csak egy szelete a 360°-os szolgáltatási palettánknak, amivel gazdaságosabbá, gyorsabbá, digitalizáltabbá és biztonságosabbá tehetjük ügyfeleink mindennapjait.

www.prohuman.hu

(x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm