24 °C Budapest
800 ezres fizetéssel keres dolgozókat a MÁV: képzettség, tapasztalat sem kell

800 ezres fizetéssel keres dolgozókat a MÁV: képzettség, tapasztalat sem kell

2023. augusztus 25. 16:02

Durva létszámhiánnyal küzd a MÁV, és ez az egyik oka, hogy ismét mozdonyvezetőket toboroznak - ezt egy pillanatig sem tagadták, mikor erről kérdeztük őket. A feltételek első hallásra csábítóak lehetnek, de úgy tűnik, hogy az állami cég még nem tart ott a modernizációban, amely a fiatalok számára vonzó munkahellyé tehetné a vasutat. Márpedig a létszámot hamarosan gyorsan és hatékonyan pótolni kell, mert vészesen közeleg a vasutat évtizedeken át híven szolgáló dolgozók tömeges nyugdíjba vonulása. Mit kaphat az, aki 2023-ban mozdonyvezetőnek jelentkezik?

Nem csak plakátokon és internetes állásportálokon, hanem a vonatokon is találkozhatunk azzal az álláshirdetéssel, melyben a MÁV mozdonyvezető-gyakornokokat csábít idén novemberben induló tanfolyamára. Ami elsőre szembetűnhet, az az, hogy a korábbi évekkel, évtizedekkel ellentétben már nem kell műszaki előképzettség ahhoz, hogy valaki vonatot vezethessen mozdonyvezetőként - néhány évtizede, a technológiai fejlődés előtt ez még elképzelhetetlen volt.

Persze így is van több feltétel, amelynek meg kell felelni - megkérdeztük a vasúttársaságot, kiket várnak a tanfolyamra, és vajon azért kellett-e meghirdetni, mert létszámhiánnyal küzdene a MÁV a mozdonyvezetők tekintetében? A szakszervezettől pedig arra voltunk kíváncsiak, hogy milyenek most a munkakörülmények, és vajon miért kimondottan a fiatalokat keresi a MÁV?

Ezeket tanulja, aki mozdonyvezető szeretne lenni

13 mozdonyvezetői tanfolyam elindítását tervezte 2023-ban a MÁV-Start - ezt tudtuk meg, mikor megkérdeztük a társaságot, miért éppen most írták ki, hogy lehet jelentkezni mozdonyvezetőnek. Ami elsőre szemet szúrt, az az, hogy műszaki ismereteket nem kérnek: a feltételek között a betöltött 20. életév, az érettségi vizsga megléte, az erkölcsi bizonyítvány, orvosi alkalmasság, valamint természetesen a tanfolyam során a moduloknak való megfelelés. A mozdonyvezető-gyakornokok a tanfolyam ideje alatt a következőket kell, hogy elsajátítsák:

  • általános szakmai ismeretek, 200 óra
  • infrastruktúra ismeretek, 402 óra
  • kategória ismeretek (villany és dízel), 200-200 óra
  • típusismeretek, 45-60 óra között, típustól változó
  • vezetési gyakorlat modul, 320 óra
  • vonalismeretek
  • állomásismeretek

Kérdésünkre a MÁV-Start nem is tagadta, hogy az előzetes műszaki ismeretekre már nincsen szükség a jelentkezéshez. Pszichológiailag is csak a tanfolyam ideje alatt készítik fel a reménybeli vezetőket az akár szélsőséges helyzetekre.

A kérdésében említetten kívül a pozíció betöltésének további feltétele a jogszabályban előírt hatósági orvosi alkalmasság.  A mozdonyvezető-képzés első szakaszában többek között, az „Általános szakmai ismeretek modulnak” része a „vasútüzemeltetéssel járó általános kockázatok” témakör, továbbá a „viselkedés-lélektani készségek és elvek ismerete” témakör. Emellett az oktatási anyag része a stresszkezelés, és szélsőséges helyzetekben helytállásra felkészítés is. A mozdonyvezetők előzetes orvosi vizsgálatánál kötelező a munkapszichológiai vizsgálat. A műszaki előképzettség viszont nem feltétel, csak az érettségi

- tudtuk meg a MÁV-tól.

Muszáj toborozni, sok ember hiányzik

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy körülbelül hányan maradnak meg a vasút kötelékében azután, hogy elvégzik a tanfolyamot?

A mozdonyvezetői tanfolyam sikeressége átlagosan 60-70%. Aki ezt a hivatást választja, jellemzően a vasút kötelékében marad. Az idei adatok alapján a mozdonyvezetők átlagkeresete bruttó 863 ezer Ft volt (alapbér + pótlékok + egyéb juttatások). A legkisebb bruttó havi alapbére 464 ezer Ft (mely nem tartalmazza a különféle pótlékokat és egyéb juttatásokat)

- írták válaszukban. A 800 ezres bruttó bér természetesen nem légből kapott: a mozdonyvezetői fizetés előkelő helyen szerepel a hazai fizetések toplistáján, azok között is, amelyeket diploma nélkül is lehet végezni.

Amikor pedig azt kérdeztük, hogy a tanfolyam meghirdetésére azért van-e szükség, mert komoly létszámhiánnyal küzdene a társaság mozdonyvezetők terén, egyáltalán nem tagadták mindezt.

A vasúttársaság valóban szakemberhiánnyal küzd, mozdonyvezető kollégából is többre volna szükség a jelenlegi létszámnál, hiszen a kötöttpályás közlekedés egyre népszerűbb Magyarországon, amit a vármegye- és országbérletek bevezetése csak tovább fokozott. Folyamatosan toborozzuk a csatlakozni vágyókat, és számukra igyekszünk minél vonzóbbá tenni a feltételeket: egyrészt azzal, hogy minden lehetséges eszközzel igyekszünk tenni a bérek és juttatások versenyképességének megőrzéséért, másrészt pedig azzal, hogy folyamatosan a kor követelményeinek megfelelően könnyítünk a belépési feltételeken. A belépési feltételek könnyítésének és egyszerűsítésének csak egyetlen korlátja van: az utasbiztonság. Minden mozdonyvezetőnknek rendelkeznie kell azzal a szaktudással és gyakorlattal, ami az utasok biztonságos szállításához elengedhetetlen. Ebből nem engedhetünk

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- válaszolták ezt firtató kérdésünkre.

Nem csak masiniszta hiányzik

Hogy tisztábban lássunk a kérdésben, megkerestük a vasúti dolgozókat tömörítő egyik érdekvédelmi szervezetet, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetét (VDSZSZ) is. Mózes Tibor, a szakszervezet ügyvezető alelnöke azt mondta: valóban kicsi a létszám a mozdonyvezetőknél, ráadásul biztosan nem végzik el annyian a tanfolyamot, mint azt a cég reméli.

Tudomásom szerint tényleg kicsi a létszám, és ez abból is látszik, hogy a mellékvonalak bezárásában is szerepet játszott. Nagyon sok volt a túlóra, a most - hivatalosan nem bezárt, csak felfüggesztett közlekedésű vasútvonalakon - felszabaduló létszámot átteszik a törzshálózati közlekedésbe. Nyilván a társadalom magas életkora tükröződik a vasutasoknál is, magas az átlagéletkor, sokan mennek el nyugdíjba, a bérek ellenére a fluktuáció is magas. Igaz, hogy 12-14 mozdonyvezetői tanfolyam indul évente, melyekben 22-25 főt ki akarnak állítani tanfolyamon belül, de körülbelül 60% a lemorzsolódás. Ez így pedig kevés, ha beszorozzuk a tanfolyamok számával, még akkor sem valószínű, hogy meg tudja szerezni a vasút a szükséges mozdonyvezetői létszámot

- fogalmazott kérdésünkre az alelnök. Hozzátette ugyanakkor, hogy a létszámprobléma nem kizárólag a mozdonyvezetőknél, hanem a vasúti szolgálattevés más területein is bőven jelentkezik.

Nem mozdonyvezető-specifikus a létszámhiány, a jegyvizsgálóknál, forgalmi szolgálattevőknél, kocsirendezőknél egyaránt ez a helyzet. A Ratkó-korszakban születettek mennek 2-3 éven belül nyugdíjba, és azok is majdnem mind férfiak lesznek. A Nők40 miatt az időbeni eloszlás jobban egyensúlyban volt, nem mindenki egy időpontban ment el nyugállományban, most viszont dömping következik: a statisztikák szerint 2027-ig ez súlyos létszámkiesést jelent majd, vagyis pótolni kell a létszámot. A magyar állam, mint a vasúti szolgáltatás megrendelője 3 millió többletkilométert rendelt, csakhogy erőforrás-fejlesztésre nem tett hozzá semmit sem

- mondta Mózes Tibor a létszámhiányról. Ezzel kapcsolatban azonban durvább adattal is szolgált: mint mondta, ugyaneddig az említett 2027-es dátumig nyugati szomszédainknál, Ausztriában 44 ezer munkavállalóból 30 ezren mennek majd nyugdíjba - vagyis a jelenlegi létszámnak a kétharmada. Az már más lapra tartozik, hogy ott nem is izgulnak azon, hogyan pótolják majd a kieső létszámot.

A magyar vasútnál ez még istenes, Ausztriában viszont a 44 ezerből 30 ezret kell pótolni 2027-ig. Viszont ott meg is oldják majd,mindössze azzal, hogy mennek előre a modernizációban. Ebből az látszik, hogy bizony kellenének a fejlesztések itthon is, mert ezzel jobban rá lehetne venni a fiatalokat a vasúthoz való jelentkezésre. A magyar közlekedési politikának ez lesz a következő nagy feladata, ha azt akarja, hogy meglegyen a szükséges számú munkaerő, és nincs könnyű dolguk ezzel. Bérszínvonalban is van tennivaló, de ez csak egy szegmens. A fiatalok hozzáállása is más, ott a hétvégi munkavégzés, a hosszú és nehéz szolgálat - ezt nem annyira szeretik. De ha lesz technológiai fejlesztés, akkor biztosan szívesebben jönnek majd a vasúthoz dolgozni

- mondta a Pénzcentrumnak a VDSZSZ ügyvezető alelnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem