21 °C Budapest
Group of workers in aluminum plant, High angle view. Image taken in daylight with a Sony A7Rii (42 megapixels) and developed from raw.. This pictures were taken in Asas Aluminium Factory in Turkey with a special permission together with property release.

Óriási változás jöhet több tízezer a hazai munkahelyen: kiakadtak a dolgozók, erről nem volt szó

2023. augusztus 9. 22:02

Átszerveznék több szakszervezet tagdíjlevonási rendszerét, az érintettek sérelmezik a lépést és azt is, hogy nem egyeztettek velük erről. Közös nyilatkozatot adtak ki, amelyet most a Pénzcentrum is közöl.

A héten megjelent egy jogszabálytervezet, amelynek értelmében a kormányzat átszervezné a közszférás szakszervezetek tagdíjainak levonási rendszerét. A szervezetek szerint minderről velük nem egyeztettek, és sérelmezik a tervezett változtatásokat.

A tervezettel kapcsolatban 5 szakszervezeti konföderáció (Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, Magyar Szakszervezeti Szövetség, Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, LIGA Szakszervezetek, Munkástanácsok Országos Szövetsége) közös tiltakozó nyilatkozatot adott ki.

Ezt eljuttatták szerkesztőségünkhöz is, a nyilatkozatot változtatás nélkül alább közöljük:

"A magyar szakszervezeti konföderációk megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda 2023. augusztus 7-én nyílt társadalmi vitára bocsátotta „az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló törvény tervezete”című dokumentumot, a nélkül, hogy az abban szereplő, a közszféra szakszervezeteit érintő rendelkezésekről akár konföderációs, akár ágazati szinten, intézményes keretek között egyeztetett volna!

Az aláíró konföderációkmegállapítják, hogy a törvénytervezet azon fejezetei, melyek a közszféra több ágazati jogszabályából törlik a munkáltatói kötelezettséget a tagdíjak levonása kapcsán, diszkriminatívakaz állam által alkalmazottakat képviselőszakszervezetekkelszembenés ellentéteseka szociális partnerség gyakorlása során elvárható együttműködési szándékkal.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezért követeljük a tervezetazonnali visszavonásátés érdemi, lehetőleg az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) keretei között történő tárgyalás elindítását azzal kapcsolatban, hogy a kormányzat miért nem kívánja saját munkáltatóifeladatát oly módon ellátni a szakszervezetekkel történő egyeztetés során, ahogy azt –jogosan –a versenyszféra munkáltatóitól elvárja!

Az egyes ágazatok esetében a tagdíj levonások kötelező jellege helyett „választható” megoldássá csökkentése –a beterjesztett törvényjavaslat címével ellentétben –nem csökkent semmilyen adminisztrációs terhet. Ugyanakkor annak a lehetőségnek a biztosítása, hogy a közszféra területén működő egyes munkáltatók megtagadhatják a tagdíjak automatikus levonását, jelentős többlet adminisztrációt generál a közszféra szakszervezetei számára.

Az államnak álláspontunk szerint nem az a dolga, hogy lehetővé tegye a különbségtételt a munkáltató számára az egyes szakszervezetekkel történő tárgyalások kapcsán, hanem az, hogy egyenlő, méltányosés transzparens szabályokat biztosítsona munkavállalói és a munkaadói érdekegyeztetés területén."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem