17 °C Budapest
Large group of unrecognizable business people waiting for a job interview. Focus is on man with blue clipboard.

Sok százezer magyar váltana munkát: ezen áll vagy bukik az álommeló megkapása

2022. november 28. 14:02

Jelenleg a munkavállalók mintegy 40%-a szívesen váltana munkahelyet, viszont közel kétharmaduk nem rendelkezik megfelelő szintű önismerettel, amely szükséges lenne ahhoz, hogy a saját maguk számára ideális karrierutat be tudjék járni.

Dr. Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője, Martis István, a Profession.hu ügyvezető igazgatója, Virág Viktor, a MADS iskolaszövetkezet alapítója, illetve moderátorként Marosi László, a SkillX Technologies Zrt. alapító-vezérigazgatója vettek részt a a Fiatal Vállalkozók Hetének záróbeszélgetésén. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az álommunka mindenki számára mást jelent, és ahhoz, hogy valaki a munka világában megvalósítsa önmagát, sikeres és elégedett legyen, elsősorban megfelelő önismerettel kell rendelkeznie, tudnia kell, hogy melyek azok a készségek, képességek, amelyekkel rendelkezik, és azt, hogy miben igazán jó.

Marosi László, a téma kapcsán elmondta, hogy a jelenlegi óvodáskorúak ötöde, ma még ismeretlen munkakört fog betölteni, illetve egy általuk végzett felmérésből az derül ki, hogy az aktív munkavállalók 60%-a nem igazán tudja miben jó, milyen típusú munkára alkalmas. Ezzel szemben a dolgozók akár 40%-a váltana szívesen munkahelyet. Szerinte ahhoz, hogy valaki sikeres legyen sok kudarcot kell átélnie, önismeretre és önfejlesztésre van szükség.

Dr. Regős Gábor szerint fontos, hogy a munka világában felismerjük miben vagyunk jók, és az erősségeinkre építve próbáljuk meg megtalálni a saját karrierutunkat. A szakember hozzátette, hogy hazánkban kevesebben mernek vállalkozóvá válni, mint más EU országokban, így érdemes ezen a téren edukálni a fiatalokat. Martis István arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg a technológiai ismeretek ugyanannyira előfeltételei a szakmai előmenetelnek már szinte bármilyen területen, mint amennyire az angol nyelv ismerete. Az ügyvezető igazgató szerint akkor lehet valaki igazán sikeres a munkaerőpiacon, ha olyan dolgot csinál, amit kevesen, vagy pedig legyen a legjobb abban, amivel foglalkozik. 

Virág Viktor rengeteg munkavállalót felvételi interjúztatott már, ezek alapján úgy látja, hogy a jelöltek az esetek túlnyomó többségében nem tudják megfogalmazni, hogy mi számukra az álommunka, arról viszont van elképzelésük, hogy mi számukra az álomfizetés. Szerinte a sikerhez kitartás és önismeret szükséges, illetve a munka eredményes elvégzéséhez ma már mintegy 85%-ban ún. soft skillekre van szükség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem