28 °C Budapest
Ennyit a durva béremelésekről: Magyarország az EU 3. legszegényebbje

Ennyit a durva béremelésekről: Magyarország az EU 3. legszegényebbje

2022. július 4. 16:02

Magyarországon 5 év alatt 22,5 fél százalékkal emelkedett a rendelkezésre álló medián jövedelem. Ez azonban 2020-ra csupán arra volt elég, hogy a harmadik legszegényebb ország legyünk az EU-ban, Bulgáriát és Romániát előzve csak. Az osztrákok viszont majdnem a lista éléről 2,5-szer többet keresnek, mint a magyarok. A jövedelmek mértéke ráadásul úgy lett kalkulálva, mintha minden EU-s országban minden ugyanannyiba kerülne, tehát az árszínvonal-különbségeket kiküszöbölték.

A jövedelem és a vagyon társadalomban való elosztásának módja meghatározza, hogy az egyének milyen mértékben férnek hozzá a nemzetgazdaságon belül megtermelt javakhoz és szolgáltatásokhoz – írja legfrissebb jelentésében az Eurostat. Ennek kifejezésesére ráadásul vannak mérőszámaink is. És ezek közül az egyik legfontosabb az egy lakosra jutó vásárlóerő-standardban (PPS) kifejezett medián ekvivalens rendelkezésre álló, tehát nettó jövedelem (továbbiakban: rendelkezésre álló jövedelem).

Hogy tisztázzuk, ebben a fogalomban a vásárlóerő-standard egy olyan fiktív valutát jelöl, amit azért hoztak létre, hogy a használatával kiküszöböljék a különböző országokban jelenlévő árszínvonal-különbségeket. Ennek a használatával tehát nem kell többé azon lovagolni, hogy persze Hollandiában magasabbak a bérek, de drágább a közlekedés, albérlet és a többi. Az 1 PPS tehát minden országban ugyanakkor egységet jelöl, mintha mindenhol minden ugyanannyiba kerülne.

Másik fogalmunk a medián kereset. Ez az átlaggal szemben jobban képes megmutatni egy társadalom valós anyagi helyzetét. Ez a szám ugyanis azt mutatja meg, hogy az összes kereső lakos közül mekkora a bére annak, aki a sor közepén áll. Tehát a medián bér azt mutatja meg, hogyha például egy országban van 4 millió dolgozó, akkor a két milliomodik mennyit keres. Ergo, megtudjuk azt, hogy ennél a bérnél 2 millióan kevesebbet, két millióan pedig többet keresnek.

Mi a helyzet az EU-ban?

A legfrissebb összehasonlítható adatok (2020) szerint 2020-ban a rendelkezésre álló medián jövedelem egy lakosra vetítve átlagosan 17 871 PPS volt az EU-ban. Az EU-tagállamok között azonban igencsak jelentős különbségek mutatkoznak. A lista két vége igencsak beszédes, a luxemburgi 28 675 PPS-től a romániai 7 724 PPS-ig terjedt. Ez azt jelenti, hogy egy olyan állapot mellett, ahol mindenkinek, minden ugyanannyiba kerülne, akkor a luxemburgi országos fizetési lista közepén álló embernek 3,7-szer több nettó keresete lenne, mint a romániai fizetési lista közepén állónak.

Jól látszik a grafikonon, hogy a sereghajtó Romániától alig marad el Magyarország. Hazánkban ugyanis a rendelkezésre álló jövedelem 9 699 PPS, ami a harmadig legkevesebb a 27 tagállam között.

Ez azt jelenti, hogy a két évvel ezelőtt adatok szerint az EU harmadig legszegényebb országa Magyarország volt.

Az életszínvonalunk a számok alapján legközelebb a szlovákokéhoz és a görögökéhez van, de például nyugati szomszédunktól, Ausztriától gyakorlatilag egy világ választja el a magyarokat. Ott ugyanis a medián rendelkezésre álló jövedelem 23 334 PPS, ami 2,4-szer magasabb a magyarnál. Tehát ugyanolyan árak mellett, kiküszöbölve az árszínvonalbeli különbséget az összes osztrák dolgozó középső keresője gyakorlatilag 2,5-szer többet keres, mint a középső magyar. És mindez egy olyan mértékegységben van megadva, ami olyan fiktív körülményeket teremt, mintha Ausztriában és Magyarországon is ugyanannyiba kerülnének az élelmiszerek, a lakhatás az energia és a többi.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha megnézzük a táblázatot, akkor a lista élén találjuk még Németországot, Belgiumot, Hollandiát, Dániát és Finnországot is. De az EU átlag feletti színvonalon élnek még a svédek, írek, franciák, máltaiak és ciprusiak is. Olaszország viszont ha nem is sokkal, már elmarad az EU-átlagtól. Utánuk még olyan országok következnek 15 ezer PPS felett, mint Szlovénia és Spanyolország. Innentől pedig lefelé 10 000 PPS-ig a többi állam, kivéve a legszegényebb románokat, a második legszegényebb bolgárokat és a harmadik legszegényebb magyarokat. Az utolsó 3 országban ugyanis a rendelkezésre álló jövedelem mértéke nem éri el a 10 000 PPS-t.

Mi történt 5 év alatt?

A számokat látva érdemes megvizsgálni, hogy mi történ 5 éves távlatban 2015-2020 között. Ha ezt megtesszük, azt látjuk, hogy mindössze négy EU-s országban csökken a rendelkezésre álló jövedelem. Ezek az országok sorrendben: Franciaország, Szlovákia, és Svédország. Ebből a három országból kettőben bőven több még így is a rendelkezésre álló jövedelem, mint az EU-s átlag. Szlovákiával kapcsolatban meg az az érdekes, főleg a magyarok számára, hogy bár az elmúlt 5 évben ott csökkent a rendelkezésre álló jövedelem, Magyarországon hiába a növekedés, még így is előttünk vannak.

De mekkorát is növekedett a magyarok rendelkezésre álló medián jövedelme 2015-2020 között? Egészen pontosan 22,5 százalékkal. Ez azonban messze nem a legnagyobb növekedés volt. A legnagyobbat a román jövedelmek növekedtek, egészen pontosan 77,3 százalékkal. De rögtön utánuk következtek a litvánok és a lettek. Előbbiek esetében a rendelkezésre álló medián jövedelem 52,1 (!), utóbbiak esetében 40,1 százalékkal. De a magyarokat ezen a téren verték még az észtek, a horvátok, a lengyelek, és még a bolgárok is. Hét országban tehát a jövedelmek növekedése is nagyobb volt, ezek ráadásul nem az elitbe tartozó országok, hanem az EU-s átlag alattiba lévő országok voltak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
perfekt  |  2022.08.04 13:24
Az egyéni vállalkozó az adóév egészére átalányadózást választhat, ha az átalányadózás megkezdését kö...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
hrdoktor  |  2022.08.01 04:34
A „napcsókolta”, aranybarna bőrt sokan divatosnak, szépnek, az egészség jelének tekintik, de nem árt...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 7. vasárnap
Ibolya
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08