Primary school classroom. cimlapi

Egyre súlyosabb a tanárhiány: a nemzetgazdasági alapbért egy pedagógus 61 éves korára éri el

2021. október 29. 15:32

Borúlátó az egyre súlyosbodó tanárhiány miatt a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Horváth Péter szerint kevés a 10 százalékos béremelés, a végzett pedagógusok sem biztos, hogy a szakmában maradnak.

Nem jellemzőek a gimnáziumokban a koronavírusos megbetegedések, a szakképző iskolákban egy picivel több esetet regisztráltak - mondta az InfoRádiónak Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Most azonban aggodalomra adhat okot, hogy a vírus ismét egyre inkább jelen van, elsősorban az alsóbb éfolyamokon, illetve az óvodákban – tette hozzá.

Az elnök, aki a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója is ismertette, náluk az elmúlt két hónapban egyetlen megbetegedés történt a 800 diák közül, és a 35 fős osztályból összesen hét tanulót kellett karanténba küldeni. Ez lényeges változás tavalyhoz képest, hiszen akkor komplett osztályokat kellett karanténba tenni egy-egy fertőzés esetén. Horváth Péter minden 12 évesnél idősebb diákot arra bátorít, hogy lehetőség szerint oltassa be magát:

látszik a statisztikai adatokból, hogy a középiskolák döntő részében nem kellett semmilyen drasztikus lépést tenni, és lényegesen kevesebb a megbetegedés.

Az általános iskolákban és az óvodákban viszont láthatóan felütötte a fejét a vírus, és egyre több osztály kerülhet karantéba, vagy szorulhat tantermen kívüli munkarendre – tette hozzá az elnök.

A tanárhiányról elmondta, hogy a természettudományok és az informatika van a leggyengébb pozícióban, és ezen a területen nem várható változás. A kémia vagy fizika tanárok átlagéletkora magas, és gyakorlatilag nem indultak új képzések, nincs utánpótlás. Horváth Péter borúlátó, mert a végzett tanárok is sok esetben nem maradnak a pályán.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az NPK elnöke nem túlzottan örült a 10 százalékos béremelésnek, mert a minimálbér legalább 20 százalékkal emelkedik majd, más szektorok elszívó hatása miatt még nehezebb lesz a pályán tartani a kollégáit. Súlyos gond, hogy a tanári béreket nem kötik a minimálbérhez, és már évek óta nem követi az inflációt sem. Ezért a szakszervezetek 100 százalékos alapilletmény-növekedést kérnek, mert ez biztosan vonzóvá tenné a pályát.

A nemzetgazdasági átlagbért, ami 440 ezer forint körüli összeg, egy pedagógus az előmeneteli rendszerben, 61 éves korára éri el

- húzta alá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.07.04 18:30
Sikerült zavarba hoznom a precíz svájciakat! Előbb csak az épületet akartam megnézni, aztán meglátta...
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?