5 °C Budapest

Itt áll feketén-fehéren: ennyivel kevesebb nő dolgozik itthon, mint férfi

2020. március 8. 13:00

2019-ben már csúcson volt a foglalkoztatás Magyarországon, de lehetnek még tartalékok. A Pénzcentrumnál megnéztük hol állnak hazánkban és az EU-ban a nők illetve férfiak a munkaerőpiacon.

2018-ban a nők Európai Uniós foglalkoztatási rátája 67 százalékon állt a tagállamok átlaga alapján. Ez több mint 1 százalékpontnyi emelkedés a megelőző évhez képest, és 5 százalékponttal több, mint a 2008-as adat. Ugyanakkor az átlagos foglalkoztatás a nők körében még mindig 12 százalékponttal marad el, a férfiak foglalkoztatási számaihoz képest - derül ki az Eurostat egyik friss felméréséből.

Az EU-n belül Svédországban volt a legmagasabb a nők foglalkoztatása, ott kimagasló 80 százalékot ért el. Magyarországnak ebben a viszonylatban van még hova fejlődni, de hozzuk az uniós átlagot, nálunk is 67 százaléka dolgozik a nőknek. Az érem másik oldalán van Görögország 49 százalékkal, és Olaszország a maga 53 százalékával, így arányaiban náluk van foglalkoztatva a legkevesebb nő.

Meglepő módon az összes tagállam esetében magasabb foglalkoztatási arányt mértek a férfiaknál, mint a nőknél. Az azonban jó hír, hogy ez a különbség az elmúlt 10 évben az átlagos 15 százalékpontról 12 százalékpontra csökkent le.

A nemek közötti foglalkoztatási hézag nagyon eltért 2018-ban az EU tagállamai között. A legnagyobb különbséget Máltán mérték, ott 22 százalékponttal több férfit foglalkoztattak, mint nőt. Szorosan mögöttük a görögök állnak, náluk is majdnem 21 százalékpontos rés tátong a nemek foglalkoztatási rátája között. A magyar statisztikák ebben az esetben már kellemesebb helyezést értek el, nálunk 15 százalékponttal magasabb a férfiak foglalkoztatása, mint a nők esetében. Nagyon jó helyzetben vannak a litvánok ebben a tekintetben, náluk a legkiegyensúlyozottabb a helyzet, ott csupán 2 százalékponttal foglalkoztatnak kevesebb nőt, mint férfit.

A 2019-es a munkanélküliségi adatok terén is a nők szerepeltek hátrébb, az Unión belül mintegy 7,1 százalékos átlag munkanélküliségi rátával. Itt már kisebb az eltérés, mivel a férfiak között is hasonló, megközelítőleg 6,4 százalékos volt a munkanélküliség aránya.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy ebben a statisztikában jelentős eltéréseket tapasztalhatunk tagállamok között. A nők munkanélküliség adatai a spanyoloknál a legmagasabb, mintegy 16 százalékon mérték tavaly, míg a cseheknél csupán 2,4 százalék volt ez a szám. Hazánk ebben a tekintetben ismét előkelőbb számokat hozott, a nők esetében 3,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta, míg a férfiaknál majdnem megegyező 3,4 százalék.

2018-ban az EU-ban dolgozó nők harmada, mintegy 30 százalék vállalt részmunkaidős állást, ami majdnem a négyszerese a férfiak között mért 8 százaléknak. Ebben a statisztikában már hasonló séma volt megfigyelhető az összes tagállam között. A legnagyobb arányban, mintegy 74 százalékban a holland nők voltak részmunkaidőben foglalkoztatva, amíg Bulgáriában extrém alacsonyan csak a nők 2 százaléka rendelkezett ilyen állással. A magyaroknál sem divatos még a részmunkaidős foglalkoztatás, a nőknek 6,4 százaléka dolgozik ilyen formában, míg a férfiaknak csupán 2,5 százaléka dolgozott részmunkaidőben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?