1 °C Budapest
Itt áll feketén-fehéren: ennyivel kevesebb nő dolgozik itthon, mint férfi

Itt áll feketén-fehéren: ennyivel kevesebb nő dolgozik itthon, mint férfi

2020. március 8. 13:00

2019-ben már csúcson volt a foglalkoztatás Magyarországon, de lehetnek még tartalékok. A Pénzcentrumnál megnéztük hol állnak hazánkban és az EU-ban a nők illetve férfiak a munkaerőpiacon.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2018-ban a nők Európai Uniós foglalkoztatási rátája 67 százalékon állt a tagállamok átlaga alapján. Ez több mint 1 százalékpontnyi emelkedés a megelőző évhez képest, és 5 százalékponttal több, mint a 2008-as adat. Ugyanakkor az átlagos foglalkoztatás a nők körében még mindig 12 százalékponttal marad el, a férfiak foglalkoztatási számaihoz képest - derül ki az Eurostat egyik friss felméréséből.

Az EU-n belül Svédországban volt a legmagasabb a nők foglalkoztatása, ott kimagasló 80 százalékot ért el. Magyarországnak ebben a viszonylatban van még hova fejlődni, de hozzuk az uniós átlagot, nálunk is 67 százaléka dolgozik a nőknek. Az érem másik oldalán van Görögország 49 százalékkal, és Olaszország a maga 53 százalékával, így arányaiban náluk van foglalkoztatva a legkevesebb nő.

Meglepő módon az összes tagállam esetében magasabb foglalkoztatási arányt mértek a férfiaknál, mint a nőknél. Az azonban jó hír, hogy ez a különbség az elmúlt 10 évben az átlagos 15 százalékpontról 12 százalékpontra csökkent le.

A nemek közötti foglalkoztatási hézag nagyon eltért 2018-ban az EU tagállamai között. A legnagyobb különbséget Máltán mérték, ott 22 százalékponttal több férfit foglalkoztattak, mint nőt. Szorosan mögöttük a görögök állnak, náluk is majdnem 21 százalékpontos rés tátong a nemek foglalkoztatási rátája között. A magyar statisztikák ebben az esetben már kellemesebb helyezést értek el, nálunk 15 százalékponttal magasabb a férfiak foglalkoztatása, mint a nők esetében. Nagyon jó helyzetben vannak a litvánok ebben a tekintetben, náluk a legkiegyensúlyozottabb a helyzet, ott csupán 2 százalékponttal foglalkoztatnak kevesebb nőt, mint férfit.

A 2019-es a munkanélküliségi adatok terén is a nők szerepeltek hátrébb, az Unión belül mintegy 7,1 százalékos átlag munkanélküliségi rátával. Itt már kisebb az eltérés, mivel a férfiak között is hasonló, megközelítőleg 6,4 százalékos volt a munkanélküliség aránya.

Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy ebben a statisztikában jelentős eltéréseket tapasztalhatunk tagállamok között. A nők munkanélküliség adatai a spanyoloknál a legmagasabb, mintegy 16 százalékon mérték tavaly, míg a cseheknél csupán 2,4 százalék volt ez a szám. Hazánk ebben a tekintetben ismét előkelőbb számokat hozott, a nők esetében 3,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta, míg a férfiaknál majdnem megegyező 3,4 százalék.

2018-ban az EU-ban dolgozó nők harmada, mintegy 30 százalék vállalt részmunkaidős állást, ami majdnem a négyszerese a férfiak között mért 8 százaléknak. Ebben a statisztikában már hasonló séma volt megfigyelhető az összes tagállam között. A legnagyobb arányban, mintegy 74 százalékban a holland nők voltak részmunkaidőben foglalkoztatva, amíg Bulgáriában extrém alacsonyan csak a nők 2 százaléka rendelkezett ilyen állással. A magyaroknál sem divatos még a részmunkaidős foglalkoztatás, a nőknek 6,4 százaléka dolgozik ilyen formában, míg a férfiaknak csupán 2,5 százaléka dolgozott részmunkaidőben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
hrdoktor  |  2021.11.22 05:36
A modern terápiás eljárások segítségével a megfelelő életminőség és a szexuális aktivitást is meg le...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 29. hétfő
Taksony
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?