18 °C Budapest
Régi mítosz dőlt meg: ennyivel szegényebbek a magyar nők, mint a férfiak

Régi mítosz dőlt meg: ennyivel szegényebbek a magyar nők, mint a férfiak

2019. október 24. 16:51

Minél nagyobb a jövedelmi egyenlőtlenség egy országban, annál többen vannak kitéve az elszegényedés okozta veszélynek. Az, hogy mennyien élnek a létminimum alatt, nem feltétlenül árulkodik az országban élő szegények arányáról. Így lehet az, hogy bár Magyarországon szegény országnak számít az Egyesült Államokhoz képest, a tengerentúlon mégis sokkal többen vannak kitéve az elszegényedés okozta veszélynek, mint itthon. Ha pedig azt nézzük, hogy a magyar nők alig veszélyeztetettebbek, mint a magyar férfiak, miközben Amerikában a különbség óriási, akkor még inkább igaz az, hogy az ország gazdagsága nem feltétlenül áll összefüggésben a nemek közti egyenlőséggel.

Közismert tény, és mi is gyakran beszámolunk róla, hogy a nők általában kevesebbet keresnek azonos munkakörben a férfiaknál. Ebből egyenesen arányosan következik, hogy a nők sokkal nagyobb arányban vannak kitéve a szegénységnek, mint a férfiak. Természetesen minél szélesebb a szakadék a két nem jövedelme között, annál nagyobb ez a különbség.

Az OECD most azt vizsgálta meg, hogy a férfiak és a nők milyen arányban vannak kitéve az elszegényedésnek. Azt nézték még, hogy a két nem képviselői közül mennyien élnek az országuk mediánbérének 50 százaléka alatt. Talán meglepő, de mi nem is állunk olyan rosszul ezen a ranglistán, a szakadék nálunk szinte alig észlelhető. Az OECD átlag 1,4 százalék: a férfiak 11, a nők 12,4 százaléka veszélyeztetett az elszegényedés által.

Magyarországon mindkét nem 7 százalék körül áll, az eltérés minimális. Ezzel olyan országokat előzünk meg, mint az Egyesült Királyság (ahol a mutató 10 százalék fölött van mindkét nem esetén), Németország, Svédország, Írország és Franciaország. A finnek azonban előttünk járnak, akárcsak a dánok - náluk viszont pont a férfiak vannak jobban kitéve az elszegényedés veszélyének.

Az első helyen Dél-Korea végzett, náluk hatalmas a szakadék: a férfiak közel 15, a nők majdnem 20 százaléka él a létminimum környékén. Őket követi a társadalmi egyenlőtlenségről is híres Egyesült Államok, ahol a férfiak 16,5, a nők 19 százaléka veszélyeztetett. Izraelben ugyan alacsonyabb a szakadék, a szegénységnek való kitettség viszont mindkét nem esetén egyaránt magas.
Chile, Törökország és Mexikó szereplése nem olyan meglepő, Japánban viszont Korea és az Egyesült Államok után a harmadik legnagyobb a szakadék. A dél-európai államok, Olaszország és Spanyolország is az OECD átlag alatt szerepel, náluk is 13-15 százalék körüli mindkét nem kitettsége, bár a szakadék nem olyan nagy.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18