20 °C Budapest
Sínen van a béremelés a vasútnál: több mint 18 ezer dolgozót érinthet

Sínen van a béremelés a vasútnál: több mint 18 ezer dolgozót érinthet

2019. július 8. 09:32

A MÁV 15 százalékos béremelést tart szükségesnek. A szochó csökkentéséből származó megtakarításból, illetve saját forrásból tervezik megemelni most több mint 18 ezer dolgozó bérét, bár mértéke nem lesz számottebő, ősszel kezdődhetnek az újabb egyeztetések a többéves bérrendezésről. 

A MÁV Magyar Államvasutak Zrt. dolgozóira költené a szociális hozzájárulási adó (szocho) csökkentéséből származó mintegy 1,8 milliárd forintot a Vasúti Érdekegyeztető Tanács legutóbbi ülésén elhangzottak szerint. Homolya Róbert, a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója kiegészítő bérrendezésre tett ígéretet. A vasút a stratégiai munkakörökben, a létszámhiánnyal küzdő végrehajtó szolgálatban foglalkoztatott dolgozók bérét tervezi megemelni, amely ha a fenntartó rábólint, nagyjából 18 ezer főt fog érinteni - írja a Magyar Nemzet.

Júliustól két százalékponttal, 17,5 százalékra csökkent a bruttó béren felül fizetendő szochó, mely a munkáltatókat terhelte.

A hosszútávú bérrendezési programról várhatóan ősszel kezdődnek tárgyalások az állami vállalatok és a szakszervezetek között. Idén átlagosan 5 százalékkal nőttek a fizetések a MÁV-nál, a Volánoknál és a Magyar Postánál, illetve az állami fenntartású közműveknél. Azonban ahhoz, hogy a munkaerőt megtartsák, és garantálják a közszolgáltatások zökkenőmentes üzemelését további jelentős mértékű bérrendezésre lenne szükség. A szakszervezetek szerint azért szükséges, hogy az állami fenntartású cégeknál is a piaci szereplőkhöz hasonlóan emelkedjenek a bérek, mert ezek konkurenciát jelentenek a munkavállalókért folyó versenyben. 

A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége legalább 15 százalékos bérrendezést vár el 2020-ra.

A merészebb béremelést közleményük szerint a magyar gazdaság kedvező helyzete, valamint a munkáltatókat sújtó adóterhek mérséklődése tenné lehetővé. Az érdekképviselet szerint a közösségi közlekedésben - elsősorban az autóbuszos személyszállításban - jövőre olyan mértékű elvándorlás mehet végbe, ami már veszélyeztetheti a szolgáltatás stabil fenntartását. Már jelenleg is bizonyos régiókban a folyamatos létszámcsökkenés miatt egyre gyakoribbak a járatkimaradások.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24