27 °C Budapest
Ebből él most a felfüggesztett börtönre ítélt Növényi Norbert

Ebből él most a felfüggesztett börtönre ítélt Növényi Norbert

2019. március 23. 16:00

Ugyan megúszta a börtönt Növényi Norbert, de a 10 éve tartó jogi procedúra anyagilag (is) padlóra küldte az egykori olimpikont. Azt hiszed, veled ez nem történhet meg? Nos, különböző okoból, de sok magyar találkozik élete során olyan pénzügyi krízishelyzettel, mint Növényi. Nem lehetetlen azonban kijönni a gödörből: mutatunk egy egyéves szigorú menetrendet, amelynek végén a pénzügyi stabilitás áll.

Mint ismert, adócsalás miatt tavaly júniusban 40 hónap börtönre ítélték Növényi Norbertet. Az egykori olimpikonnak viszont nem kell börtönbe vonulnia, mert a büntetését nemrég 2 évre, végrehajtásában 4 évre felfüggesztett szabadságvesztésre enyhítette a bíróság. "Különösen a családom miatt viselt meg az évekig húzódó bírósági ügy. Rettegtem, hogy magukra kell hagynom őket" - mondta a Story magazinnak Növényi. A bulvárlap cikkéből az is kiderült, az elmúlt 10 éves jogi procedúra testileg, lelkileg, és még anyagilag is igencsak megviselte a küzdősportok olimpiai és világbajnokát.

Szerencsére pár barátom a legrosszabb időkben is mellettem maradt, és anyagilag is támogatott minket. Egyikük biztosított számunkra lakhatást. A saját sportágam nem vállal fel, rengeteg mindenkiben csalódtam, bánt, hogy elítélnek és megbélyegeznek. Abba kellett hagynom a ralizást, elvették az olimpiai járadékomat, elvesztettem a házamat, szerepeket sem kaptam. Az edzőtermem négyszer költözött, ami miatt sok fiatal sportoló elpártolt tőlem, de nem hibáztatom őket. Egyedül a Sláger FM tulajdonosai bíztak bennem, lassan három éve, hogy ott dolgozom a reggeli műsorban

- nyilatkozta Növényi.

Így jöhetsz ki a pénzügyi gödörből egy év alatt

Ha nem is egy évekig tartó jogi procedúra és lehetséges börtönbüntetés miatt, de sok magyar találkozik élete során olyan pénzügyi helyzettel, mint Növényi Norbert. Ilyenkor sokan teszik fel maguknak a kérdést, mégis hogyan álljunk neki pénzügyeink rendezéséhez? A jó hír az, hogy egyszerűbb belekezdeni, mint elsőre gondolnánk. A következőkben végig veszünk egy egyéves menetrendet, amelynek végén a pénzügyi stabilitás áll.

Első nap

Szervezzük meg a dolgokat. Ez sok ember számára kihívást jelenthet, főleg azok számára, akik nagyon régóta nem tekintették át a pénzügyeiket. Vagy talán még sosem tették ezt meg. Viszont ha nem tudjuk honnan indulunk, akkor a későbbiekben a fejlődés mértékét sem fogjuk tudni mérni, hiszen nem lesz mihez viszonyítanunk.

Szánjunk rá egy kis időt, hogy összeszedjük a friss kivonatokat, vagy az interneten keresztül nézzük át a számláinkat. Fontos, hogy mindent átnézzünk, a folyószámlánkat, megtakarításokat, diákhitelt, hitelkártyákat - ha vannak -, nyugdíjcélú megtakarításokat stb. Ha mindent összeszedtünk már képesek leszünk teljes képet alkotni arról, hogyan is állunk anyagilag. Ha úgy könnyebb, akkor használhatunk alkalmazást is - ilyen például a Mint -, amely segíthet áttekinteni pénzügyeinket.

Első hét

Jegyezzük fel, hogy mire költünk. Fontos, hogy mindent fel kell jegyeznünk. Ekkor még nem kell változtatnunk semmin, hiszen a fő cél eleinte, hogy felmérjük mire és mennyi pénzünk megy el. A későbbiekben ebből kiindulva lehet javítani a pénzügyi helyzetünkön. Az első hét végén látni fogjuk, hogy mennyit költöttünk összesen, illetve az egyes kategóriákon - étel, ital, bármi más - belül.

Most vessük össze, hogy mennyit költöttünk az első héten, illetve mennyit keresünk egy hétre lebontva. Ha többet költöttünk, mint amennyit keresünk, akkor nincs mese, bizony lesz min dolgoznunk. Akárhogy is, nagyon fontos, hogy meghatározzuk, hogy melyik kategória viszi el a legtöbb pénzt, és melyek azok a területek, ahol szerintünk a legnagyobb mértékben képesek leszünk visszavágni a kiadásokat.

Első hónap

Ideje megalkotni egy reális célt, valamint egy akciótervet, amit kitűzünk magunknak. Sokan ott buknak el ilyenkor, hogy teljesen önkényesen állítanak fel maguknak "kiadási limiteket", és ettől várják pénzügyi helyzetük rendeződését. Például kijelentik, hogy ebben a hónapban mondjuk, csak 50 ezer forintot költenek élelmiszerre. Nos, ha eddig 120 ezret költöttünk ételre, akkor aligha leszünk képesek ilyen jelentősen megvágni ezeket a kiadásokat.

Természetesen az a célunk, hogy megspóroljunk valamennyi pénzt, de még fontosabb, hogy kiszámítsuk, pontosan mennyivel tudjuk visszavágni a kiadásokat,hogy sikeresen tudjuk beosztani és félretenni a pénzünket. Ha te általában 12-13 ezret költesz hetente ételre, majd egy, akár több héten keresztül ezt visszafogod, de közben boldogtalan vagy emiatt, akkor ez a terv nem lesz fentartható.

Egy jó kompromisszum lehet például, ha heti egyszer, esetleg heti kétszer megvásároljuk magunknak az ebédet, míg a többi napokon visszük azt magunkkal. Ez lehet egy életszerű terv, amit kitűzhetünk magunk elé.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A követkető három hónapban az a célunk, hogy kialakítsunk egy összképet, valamint fontossági sorrendbe tegyük a pénzügyi céljainkat. Remélhetőleg mostanra egy kicsit egészségesebben költekezünk, és remélhetőleg minden hónap végére megtakarítunk valamennyi pénzt. De mit fogunk csinálni ezzel a pénzzel? A következő lépés ennek meghatározása lesz.

Amennyiben hitelünk van fontos, hogy azt minél előbb rendezzük, hiszen a tartozásunk kamatozik, így egyre több és több pénzt vesz ki a zsebünkből. Amennyiben nincsen hitelünk, akkor a nyugdíjcélú megtakarításaink lehetnek a legfontosabbak. De ugyancsak fontos, hogy elkezdjünk vésztartalékot képezni.

KIVÁLTANÁD RÉGI HITELEDET?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 26 778 forintos törlesztőrészlettel a Cetelem nyújtja (THM 13,69%), de nem sokkal marad el ettől K&H 26 823 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank, a Cofidis, valamint a CIB konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Fordítsunk kellő figyelmet a bankszámláinkra is: a folyószámlánkon ideális esetben mindig kétszer akkora összeg van, mint a fizetésünk, a megtakarítási számlánkon pedig annyi pénz legyen, amely legalább 3-6 havi kiadásainkat fedezi. Persze ennyi pénzt felhalmozni eltarthat egy ideig, de nem is kell mindezt egyszerre megcsinálnunk.

Félévkor

Elérkeztünk az út feléhez, és remélhetőleg rendben mennek a dolgaink. Amennyiben nem, akkor ideje újra megfogalmazni azokat a célokat, melyeket a folyamat elején meghatároztunk. Ha szükséges, akkor kezdjük teljesen elölről a folyamatot: bármikor visszatérhetünk az első naphoz. Ha rendben haladunk, akkor van még egy jó módszer arra, hogy nyomon kövessük a tervünk haladását.

Jegyezzük fel a nettó vagyonunkat, hiszen ennek változásával is könnyen nyomon követhetjük majd a pénzügyi helyzetünk alakulását. Ezt igen egyszerűen kiszámolhatjuk: adjuk össze az összes vagyonunkat, majd vonjuk ki belőle az esetleges tartozásainkat.

A megkapott szám a mi nettó vagyonunk. Ez sajnos lehet negatív is, például akkor, ha diákhitelünk vagy hitelkártya-adósságunk van. A folyamat előrehaladtával ez az összeg remélhetőleg egyre növekedni fog. Ennek nyomon követése igen izgalmas.

Az első év végén

Az egy év leteltével ideje visszatekinteni arra, hogy mi történt az elmúlt 12 hónapban, és hogyan változott meg a pénzügyi helyzetünk. Végig csináltuk az első évet. Általában ez az év szokott lenne a legnehezebb a pénzügyek tekintetében. Innentől kezdve már csak könnyebb lesz.

Némely hónap talán jobb lesz mint a többi, de ez teljesen normális. Minden hónap különbözik egymástól pénzügyi szempontból, és pontosan ez az egyik legnagyobb kihívás a pénzügyeink rendezése szempontjából. Ne hagyjuk abba a tervezést: tekintsünk előre a következő évre, és még tovább, 5 vagy 10 évvel előre is, és amennyire lehetséges, határozzuk meg az elérendő célokat.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
perfekt  |  2022.08.04 13:24
Az egyéni vállalkozó az adóév egészére átalányadózást választhat, ha az átalányadózás megkezdését kö...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
hrdoktor  |  2022.08.01 04:34
A „napcsókolta”, aranybarna bőrt sokan divatosnak, szépnek, az egészség jelének tekintik, de nem árt...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 7. vasárnap
Ibolya
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08