13 °C Budapest

Bukhatod álmaid munkáját: így csinálsz magadból idiótát az állásinterjún

2018. október 9. 14:02

Nem számít, miért keres valaki új munkát, mekkora a tét, a nyomás, vagy épp a szükség, egy állásinterjú mindig stresszes. Ebben a feszült létben pedig könnyű ostobaságokat összehordani, bután viselkedni. Ha nem akarsz lemaradni álmaid állásásról, ezekre a dolgokra érdemes figyelned.

Egy állásinterjú mindig stresszes, függetlenül attól, miért is keres valaki épp munkát. A nyomás még nagyobb, ha épp munkanélkül vagyunk és mielőbb el kellene helyezkedni, hogy legyen bevételünk. Ilyen helyzetben viszont könnyen hibázhatunk, épp az izgalom miatt rosszul reagálhatunk bizonyos helyzetekben, rossz benyomást kelthetünk, és hiába lennénk alkalmasak a meghirdetett munka elvégzésére, bukhatjuk a kiszemelt állást is. Mutatjuk, mik azok a szarvashibák, amelyek elkövetésével csúnyán beégethetjük magunkat az állásinterjún.

1. Úgy teszel, mintha tökéletes lennél

"Az egyik legnagyobb hiba, amit szerintem a legtöbben elkövetnek a kiválasztási folyamat során, hogy nem vallják be, nem tökéletesek. Pedig senki sem tökéletes: egyetlen jelölt sem, sem a már meglévő csapatom tagjai, de én sem. Amikor megkérdezem valakitől, mi a legnagyobb gyengesége, nem azt akarom erőszakkal elérni, hogy a legnagyobb elkövetett hibáiról beszéljen. Azt szeretném látni, vajon a jelölt felismeri-e, elismeri-e, hogy nem tudja a választ a mindenre, és látni szeretném, hogy tényleg őszinte és nyílt-e ezzel kapcsolatban" - idézi a Huffington Post Jon Hayes HR-szakembert.

2. Szidod a volt főnöködet

Nem szerencsés az állásinterjún az előző céget vagy főnököt szidni. Vagy ha már szóba hozza valaki az előző munkahelyével kapcsolatos negatív tapasztalatait, akkor érdemes félmondatok helyett kifejteni, pontosan mi volt a gond, és az érzelmi szálak helyett a tényekre koncentrálni.

3. Gőzöd nincs, mire és hova jelentkeztél

Az állásinterjú előtt még egyszer nézd meg a cég weboldalát, olvasd el az álláshirdetést, tudd, mire, és milyen pozícióra jelentkeztél. Légy felkészült, ha rákérdeznek, mi a véleményed a honlapról, tudj mondani valami érdemlegeset.

4. Köszönd meg a lehetőséget

Már a motivációs levél és az önéletrajz elküldésekor fontos kiemelni, hogy köszönöd a lehetőséget. Ezt a személyes interjún se felejtsd el közölni, ugyanis ez a mozzanat is elég lehet, ha közted és egy másik, hasonló kvalitású jelölt között kell választani.

5. Tárgyalj rendesen

Az egyik interjún a jelölt a következővel állt elő: 'Tudom, hogy a HR-essel folytatott telefonos bezsélgetés során azt mondtam, a 70 ezer dolláros fizetéssel elégedett lennék, de a számláim és a közelgő esküvővel kapcsolatos kiadások miatt ez mégis kevés. Tudnának 85 ezret fizetni nekem, ha úgy döntenek, engem választanak

- idézi a Huffington Post egy vezérigazgatót, aki hozzátette, fiatal volt a jelölt, és rosszul tárgyalt, érdemes lett volna ezzel várnia egy kicsit és később nem a személyes okokra, hanem az elvégzendő munkára vagy a szamélyes képességeire hivatkozva kérni fizetésemelést.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

6. Kísérővel érkezel az interjúra

Az interjú mindig stresszes, de annyira azért nem, hogy ne merj egyedül elmenni. Nem tesz jó benyomást a HR-esre és a potenciális főnöködre sem, ha az anyukáddal vagy egy haveroddal érkezel.

7. Nem kérdezel semmit

Az interjú vége felé általában megkérdezik a jelölttől, van-e valamilyen kérdése. Ha erre valaki azt válaszolja, nincs, az nem igazán előnyös, azt a benyomást keltheti, hogy valójában nem érdeklődik igazán a munka iránt. Hiszen ha valaki kicsit utánanéz a cégnek, biztosan lesznek olyan kérdései, amelyek az állásinterjún - kérdés nélkül - nem hangzanak el. Legyen szó akár a munkáról, akár a cégről, mindig készülj kérdésekkel.

8. Hazudsz a kapcsolataidról

Ha azt mondod az interjún, jóban vagy valakivel, aki már az adott cégnél dolgozik, majd a HR-es esetleg rákérdez az illetőnél, és ő csak annyit mond, nem is igazán ismer téged, az hiteltelenné teszi az önéletrajzodat, a motivációs leveledet, téged. Vagyis soha ne hazudj semmivel kapcsolatban és ne is túlozz, koncentrálj a tények ismertetésére.

9. Bunkó vagy a repecióssal

Ha egy cég új munkavállalót keres, folyamatosan figyelik, kinek mi a véleménye a jelöltekről. Fontos tehát, hogy mindenkivel udvarias légy: a recepcióssal, a cég dolgozóival, akikkel az interjúra várva találkozol.

10. Egyszerre akarsz két lovat megülni

Ha jelentkezel egy állásra, az azt jelenti, hogy munkahelyet szeretnél váltani. Tehát ha végigcsinálod a kiválasztási folyamatot, jól szerepelsz, és már a próbafeladaton is túl vagy, nem ildomos bedobni, hogy egyébként te megtartanád a régi állásodat is, de az új helyen is dolgoznál, másodállásban. Ha teljes állásra keresnek embert, de te csak másodállásra pályázol, ne rabold a HR-esek idejét és energiáját!

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm