Ekkora a baj? Stohl András a gyászbeszédén gondolkodik

Ekkora a baj? Stohl András a gyászbeszédén gondolkodik

2017. május 20. 16:00

Stohl Andrást alapvetően egy életvidám embernek ismerheti a közönsége, nemrég egy interjúban viszont arról beszélt, hogy nehezen viseli az öregedést, és évek óta nyomasztja a halál gondolata.

A Miklós téri iskolában élő gyermekek támogatásáról beszélgetett Stohl, színészkollégájával, Papp Jánossal, amikor arról vallott, hogy gyerekkora óta nyomasztja a halál gondolata.

Sokáig nagyon féltem a haláltól. Ez onnan ered, hogy gyerekkoromban hétfőnként nem volt televízió-adás. Akkor korán lefeküdtem, és agyaltam. Feküdtem, és hét-nyolc évesen azon gondolkodtam, hogy mi lesz, ha nem leszek... Ha sokat mondogatom ezt, akkor még most is el tudom magam sírni, de akkor zokogógörcs jött rám, hogy nem észlel engem a világ, nem lesz körülöttem semmi. Akkor odajött anyukám, és elmondtam neki, hogy félek a haláltól. Ő csak annyit mondott, hogy nem kell erre gondolni. Ezzel persze nem segített

- idézi a Blikk Stohl Andrást.

A színész édesapja közel húsz éve hunyt el, pont akkor, amikor Stohl András a színpadon volt. Állítja, megérezte, hogy felmenője távozik az élők sorából.

Éppen a Közellenség című darabot játszottam. Úgy volt vége, hogy feküdtem egy koporsóban, és ott arra gondoltam, hogy biztosan most halt meg apám. Valahogy éreztem. Aztán a darab vége után az egyik barátom várt, és közölte a rossz hírt

- emlékezett vissza Stohl. Papp arról is kérdezte a színészt, hogyan is képzeli el a saját temetését, és mit szeretne, ki mondjon beszédet.

Eszenyi Enikő biztos ne mondja a gyászbeszédemet. Aki tarthatná, az nem fogja elmondani. Alföldi Róbert nem vállalná el, László Zsolt nem lenne képes végigmondani

- sorolta a neveket Stohl. A színész korábban arról is beszélt, egy 24.hu-nak adott interjúban, hogy nehezen viseli, hogy öregszik, és már nem kap meg emiatt bizonyos szerepeket, mint hogy a Kincsem főszereplője sem ő, hanem Nagy Ervin lett.

Most már tudomásul kell vennem, hogy a fene egye meg, most már a fiatal főhős nem én vagyok. Én már a fiatal főhős apja vagyok, vagy a csajának az apja"

- mondta a lapnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ez normális?

Több kutatás is alátámasztotta már, hogy az ember az ötvenes évei környékén elkezd foglalkozni az elmúlás gondolatával, azzal, hogy mit hagy majd itt maga után. Ezt nevezi életközepi válságnak a szakirodalom. Nagyon sokan viszont az érzelmi értékelésen túl az anyagiakra is gondol.

Az elmúlt években megháromszorozódott azok száma, akik még életükben gondoskodni szeretnének az elhalálozásukat követő kiadásokról. Ez nem véletlen, hiszen egy teljesen átlagos temetés is több százezer forintba kerülhet. Szerencsére azonban ma már akad olyan pénzügyi termék is, amivel saját temetésükről gondoskodhatnak az idősek.

Az önsegélyező pénztárakat kifejezetten azért hozták létre, ha váratlan esemény történik velünk, akkor ehhez a megtakarításhoz nyúlhassunk. Amennyiben például gyermekeinket haláleseti kedvezményezettként jelöljük meg, akkor a gyerekek ezt a pénzt szabadon felhasználhatják, például a temetkezésre fordíthatják. Ilyenkor a megtakarítás nem lesz része a hagyatéknak, így a pénzt a halotti anyakönyvi kivonat bemutatása után kaphatják meg a kedvezményezettek.

Címlapkép: MTI

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?