2 °C Budapest
Ekkora a baj? Stohl András a gyászbeszédén gondolkodik

Ekkora a baj? Stohl András a gyászbeszédén gondolkodik

2017. május 20. 16:00

Stohl Andrást alapvetően egy életvidám embernek ismerheti a közönsége, nemrég egy interjúban viszont arról beszélt, hogy nehezen viseli az öregedést, és évek óta nyomasztja a halál gondolata.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Miklós téri iskolában élő gyermekek támogatásáról beszélgetett Stohl, színészkollégájával, Papp Jánossal, amikor arról vallott, hogy gyerekkora óta nyomasztja a halál gondolata.

Sokáig nagyon féltem a haláltól. Ez onnan ered, hogy gyerekkoromban hétfőnként nem volt televízió-adás. Akkor korán lefeküdtem, és agyaltam. Feküdtem, és hét-nyolc évesen azon gondolkodtam, hogy mi lesz, ha nem leszek... Ha sokat mondogatom ezt, akkor még most is el tudom magam sírni, de akkor zokogógörcs jött rám, hogy nem észlel engem a világ, nem lesz körülöttem semmi. Akkor odajött anyukám, és elmondtam neki, hogy félek a haláltól. Ő csak annyit mondott, hogy nem kell erre gondolni. Ezzel persze nem segített

- idézi a Blikk Stohl Andrást.

A színész édesapja közel húsz éve hunyt el, pont akkor, amikor Stohl András a színpadon volt. Állítja, megérezte, hogy felmenője távozik az élők sorából.

Éppen a Közellenség című darabot játszottam. Úgy volt vége, hogy feküdtem egy koporsóban, és ott arra gondoltam, hogy biztosan most halt meg apám. Valahogy éreztem. Aztán a darab vége után az egyik barátom várt, és közölte a rossz hírt

- emlékezett vissza Stohl. Papp arról is kérdezte a színészt, hogyan is képzeli el a saját temetését, és mit szeretne, ki mondjon beszédet.

Eszenyi Enikő biztos ne mondja a gyászbeszédemet. Aki tarthatná, az nem fogja elmondani. Alföldi Róbert nem vállalná el, László Zsolt nem lenne képes végigmondani

- sorolta a neveket Stohl. A színész korábban arról is beszélt, egy 24.hu-nak adott interjúban, hogy nehezen viseli, hogy öregszik, és már nem kap meg emiatt bizonyos szerepeket, mint hogy a Kincsem főszereplője sem ő, hanem Nagy Ervin lett.

Most már tudomásul kell vennem, hogy a fene egye meg, most már a fiatal főhős nem én vagyok. Én már a fiatal főhős apja vagyok, vagy a csajának az apja"

- mondta a lapnak.

Ez normális?

Több kutatás is alátámasztotta már, hogy az ember az ötvenes évei környékén elkezd foglalkozni az elmúlás gondolatával, azzal, hogy mit hagy majd itt maga után. Ezt nevezi életközepi válságnak a szakirodalom. Nagyon sokan viszont az érzelmi értékelésen túl az anyagiakra is gondol.

Az elmúlt években megháromszorozódott azok száma, akik még életükben gondoskodni szeretnének az elhalálozásukat követő kiadásokról. Ez nem véletlen, hiszen egy teljesen átlagos temetés is több százezer forintba kerülhet. Szerencsére azonban ma már akad olyan pénzügyi termék is, amivel saját temetésükről gondoskodhatnak az idősek.

Az önsegélyező pénztárakat kifejezetten azért hozták létre, ha váratlan esemény történik velünk, akkor ehhez a megtakarításhoz nyúlhassunk. Amennyiben például gyermekeinket haláleseti kedvezményezettként jelöljük meg, akkor a gyerekek ezt a pénzt szabadon felhasználhatják, például a temetkezésre fordíthatják. Ilyenkor a megtakarítás nem lesz része a hagyatéknak, így a pénzt a halotti anyakönyvi kivonat bemutatása után kaphatják meg a kedvezményezettek.

Címlapkép: MTI

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.26 09:06
  1. Nagyon nehéz pejsliből különbséget tenni méltóság és tisztelet között. Amikor a különbségre ké...
perfekt  |  2022.01.26 08:26
Tanulmányozva a mérleget, gyakran találkozhatunk a forrásoldalon a céltartalékokkal. Mindig felvetőd...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 27. csütörtök
Angelika
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?