0 °C Budapest
788 ezres fizuval támad az Aldi: rengeteg magyar pályakezdőt keresnek

788 ezres fizuval támad az Aldi: rengeteg magyar pályakezdőt keresnek

Pénzcentrum
2017. április 30. 07:00

Már a kezdő fizetés is magas, céges autónak egy Audi A4 kombit is adnak, és a céges telefon is iphone. Ezért a juttatáscsomagért viszont magas elvárásokat is támasztanak. Mutatjuk, kiket keres az Aldi, mit ad, és mit kér.

Frissdiplomásként elhelyezkedni egy nagy cégnél, és jó fizetésért dolgozni minden, csak nem könnyű meló. Ráadásul ilyenkor az ember még gyakran keresi az útját, a lehetőségeket, tele van ambícióval, de csalogató a külföld, ahogy az értelmes munka, és a magas fizetés is. Az Aldi viszont pont ezeket a fiatalokat keresi területi vezetőnek, vagy ahogy a cégen belül hívják őket: regionális értékesítési vezetőnek. Ők azok, akik az Aldi üzletek folyamatos és eredményes működéséért felelnek - az egyes üzletek készletgazdálkodásától kezdve minden hozzájuk tartozik. Fontos kiemelni viszont, hogy nem csak a frissdiplomások és a fiatalok jöhetnek szóba, ugyanakkor a pozíciójuknál a tapasztalat nem jelent előnyt, ahogy hátrányt sem. Egyéniségeket keresnek.

Nincs meghatározott létszám, hogy hány embert keresnek területi vezető pozícióra, ennek pedig az az oka, hogy folyamatos a felvétel. Kulcsár Dénes, az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. országos értékesítési koordinációs igazgatójának elmondása szerint 4-5 boltüzletből álló területeket szeretnének létrehozni, ennyi tartozna egy területi vezető irányítása alá. 120 Aldi van ma Magyarországon, de bővül a hálózat, így a pozíciók is gyarapodnak. Ráadásul az előléptetések és a kiküldetések miatt is mindig akad üres területi vezetői pozíció.

Személyiséget, egyéniségeket keresnek, speciális profilú embereket. Már kezdőként is szükség van vezetői képességre, hiszen a stratégia alkotás és az irányítás is hozzátartozik majd a munkához, legalább 40-50 embert irányít egy-egy területi vezető.

Fontos a vállalkozói szemlélet - mert önálló döntésekre, kreatív megoldásokra is szükség van, a nagyfokú rugalmasság, többek között azért is, mert mielőtt bárki felsővezetővé lépne előtt, néhány év külföldi munkára is kiküldi a cég. Elengedhetetlen a kommunikációs készség, és a jó emberismeret, hogy tudja kivel, hogyan találhatja meg gyorsan a közös hangot, hogyan motiválhatja a beosztottakat. Emellett pedig a precíz munkavégzésre is szükség van, hiszen egy nagy cégről van szó, ahol szigorú előírásoknak és szabályoknak kell megfelelni.

Természetesen nyelveket kell beszélni - az Aldinál a német az alap, és kereskedelmi, vagy közgazdasági diploma is szükséges. Tehát az elvárások elég magasak, és már az első pillanattól felelősséget kapnak a dolgozók, továbbá döntési jogokat. A mérleg elég kiegyensúlyozott, mert a nagy elvárásokhoz nagy juttatások is társulnak.

Kezdőként egy területi vezető bruttó 788 300 forintos fizetést kap, egy Audi A4 kombit, amit korlátlanul használhat, a céges telefon is iphone, és mindenki kap tabletet is.

Az említett fizetés viszont csak a kezdőbér, ami évente közel százezer forinttal emelkedik, egészen 1,2 millió forintig, ami egy 8 éves távlat alatt érhető el. A karrierlépcső úgy néz ki, hogy 2-3 év területi vezetősködés után 1-2 év külföldi munka következik, ahol ugyanabban a pozícióban dolgozik majd a munkavállaló, csak más országban, jellemzően Ausztriában, de Magyarországról is jutott ki már területi vezető Svájcba, Ausztráliába és az Egyesült Királyságba is. A hazatérést követően pedig felsővezetői pozícióba léphet. Tehát akár 4-5 év alatt el lehet érni a legfelsőbb pozíciókat, amikor már stratégiai osztályokon kell helytállni.

Azt persze nem szabad szem elől téveszteni, hogy nem lesz mindenkiből felsővezető, nem lép mindenki ekkora szinteket, az ambiciózus és szorgalmas vezetők előtt viszont nyitottak a lehetőségek. Az Aldi nagyon büszke arra, hogy saját nevelésűek a felsővezetők is, ritka, hogy kívülről érkezzen valaki a területi vezető feletti pozícióba.

Sokan már megcsinálták

Csütörtök délután Aldi4Excellence - a tehetségekért, a jövőért! néven karrierrendezvényt tartott a diszkontmulti, amelyen a meghívott, jó eséllyel leendő munkavállalóik vettek részt. A rendezvénynek Ausztriában már egyébként hagyománya van, és szeretnék itthon is meghonosítani.

Nagyjából ugyanúgy indult a karrierem az Aldinál, mint ahogy ma egy fiatal pályakezdőé: 2005-ben, 24 évesen frissdiplomásként jelentkeztem regionális értékesítési vezetőnek, 2006 óta pedig itthon dolgozom. Akkor az volt a feladat, hogy fel kell építeni az Aldi magyarországi hálózatát (az első üzletet 2008-ban nyitották Magyarországon). Később két és fél évig külföldön is dolgoztam az Aldinak, több mint 30 boltot irányítottam Bécsben, majd miután hazajöttem, igazgatói pozícióba kerültem. Tehát szinte ugyanazt az utat jártam be, amit a leendő munkatársainknak kínálunk"

- mondta Kulcsár Dénes. A délután folyamán előadást tartott Benedek Tibor háromszoros olimpikon vízilabdázó, és egykori szövetségi kapitány, valamint Gerendai Károly üzletember is, akit talán legtöbben a Sziget Fesztivál alapítójaként ismernek (a két előadásról később részletesen is írunk majd).

Azt látom, hogy jelenleg akkora munkaerőhiány, hogy egy közepes képességű, de szorgalmas fiatal előtt is nagy lehetőségek vannak, akik pedig az átlagnál jobbak, azok ma gyorsan tudnak nagy karriert befutni. Ilyen legutóbb talán a rendszerváltás idején volt, amikor például az érkező nagy cégek alig találtak marketingest, vadászták őket, és néhány év alatt igazgatói pozíciókat kaptak"

- mondta Gerendai. Bár a beszélgetés résztvevői egyetértettek a jelenséggel, gyorsan hozzátették, hogy az Aldinak bizony nem a közepes képességűek, hanem a legjobbak kellenek.

Gerendai hozzátette, szerinte az a legfontosabb, hogy amikor egy fiatal jelentkezik egy állásra, akkor az első pillanatban tegye helyre magában, hogy egy kalandként, vagy egy célként tekint a leendő pozíciójára. Az egyik típusnak egy ilyen aldis pozíció remek ugródeszka lehet akár a saját vállalkozásához, a másiknak pedig egy olyan biztonságos közeg, amiben meg tudja ugrani a karrierlépcsőket.

A diszkontlánc egyébként arra törekszik, hogy egy jó keretet adjon a munkavállalóinak, hogy ebből ki, mit hoz ki, az már egyénfüggő. A külföldi munkát például azért építik be a karrierlépcsőbe, mert egy ilyen tapasztalattal a szakmaiságon túl a személyiség is fejlődik, ami sokban hozzájárul ahhoz, hogy világlátott, tapasztalt, érett felsővezető lehessen valaki.

Benedek Tibor 13 éven keresztül játszott olasz csapatoknál, elmondása szerint neki sokat segített, és biztonságot adott az a környezet, hogy ott várta őt egy csapat, és idegen helyen is volt, aki "fogja a kezét". Úgy véli, hogy a sorozatban három olimpiai győzelemhez az is közrejátszott, hogy az akkori válogatott tagjai sokan megfordultak külföldön, és mindenki hazahozta a jó tapasztalatokat, amit be tudtak építeni a csapat játékába.

Ez a szemlélet megegyezik az üzletlánc törekvéseivel is, nyilván nem "jófejségből" küldi külföldre a munkavállalóit. A céljuk, hogy az ott szerzett tapasztalatokat beépítsék itthon a mindennapi munkájába, mert egy vezetőnek szüksége van minderre, hogy meglegyen a bátorsága döntéseket hozni, nagyobb lesz az önbizalma is, hogy egy idegen országban megállta a helyét, ahol gyakran nagyobb a verseny is, mint itthon. Megtanul gyorsan reagálni a változásokra, és nem követni, hanem diktálni a fejlődés irányát.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.08 10:23
A 2022. november 16-án tartott Kormányinfón bejelentésre került, hogy a kormány turisztikai akcióter...
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?