3 °C Budapest
6 sorsdöntő kérdés az állásinterjún, aminek semmi köze a munkához

6 sorsdöntő kérdés az állásinterjún, aminek semmi köze a munkához

2017. január 17. 14:10

Egy nagyon jól sikerült szakmai állásinterjút is el lehet szúrni egyetlen rossz válasszal, amit a találkozó végén, mellékesen, a "mesélj magadról" részben dob be az interjúztató. Az üzleti élet nagyágyúi elmondták, melyek azok a kedvenc kérdéseik, amelyek ugyan nem szakmaiak, mégis sorsdöntőek. 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ez az utolsó dolog, amivel foglalkozni szeretnél állásinterjún, mégis nagyon fontos elem. Sok felsővezető szeret feltenni olyan kérdéseket az interjú során, aminek látszólag semmi köze sincs a munkához. Ennek oka valójában nagyon egyszerű: ezek a kérdések szinte kikényszerítik az alanyok valódi személyiségét, mélyebbre áshat velük a leendő munkáltató, képet kap a becsületességről, a kreatív gondolkodásról, sőt, még a logikai bátorságról is.

1. Te vagy a legokosabb ember, tudod?

Nagyon kellemetlen kérdés. Larry Ellison, az Oracle ügyvezető elnöke és műszaki vezetője viszont ezzel a kérdéssel tesz pontot az állásinterjú végére a Business Insider cikke szerint. Ennek az az oka, hogy csak tehetséges, és rendkívül intelligens embereket vesz fel, és arra biztatja a toborzókat is, hogy minden friss diplomásnak tegye fel ezt a kérdést.

Ha a jelölt válasza erre a kérdésre igen, akkor felvették. Ha viszont azt válaszolja, hogy nem, akkor megkérdezik tőle, hogy ki az? És megpróbálják majd azt felvenni, aki a legokosabb.

A magyar munkakörnyezetben, ahol a szerénységet még mindig kicsit túlértékeljük, erre a kérdésre nem biztos, hogy van jó válasz. Egy esetleges igen ugyanis felkelti a gyanút, hogy az illető nagyképű. 

Az olyan "superbossok", mint Ellison viszont elég magabiztosak, tisztában vannak a saját képességeikkel, és nem félnek attól, hogy valaki esetleg kitúrja őket a helyükről. Az a céljuk, hogy náluk intelligensebb, és okosabb embereket vegyenek fel, mert ők egyrészt kihívást jelentenek a munkáltatóknak is, másrészt jobbnál jobb ötletek és lehetséges megoldások kerülnek így a céghez.

2. Egy 10-es skálán, mennyire vagy furcsa?

Alapvető értéknek tekinti Tony Hsieh, a Zappos vezérigazgatója, ha valaki érdekes, ami egyben azt is jelenti, hogy egy kicsit furcsa is. Elmondása szerint a szám nem is annyira fontos, inkább az a lényeges, hogy válaszoljon. A két szélső szám viszont nem jó, mert az azt jelenti számára, hogy vagy túl merev a cég kultúrájához, vagy a másik véglet, hogy esetleg pszichotikus. 

A másik fontos kérdése Hsiehnek: egytől tízig terjedő skálán mennyire érzed magad szerencsésnek az életben? Itt is szinte mindegy, hogy milyen számot mond a jelölt, leszámítva a két végletet, mert aki azt mondta, hogy egyáltalán nem szerencsés, akkor abból arra lehet következtetni, hogy nagyon sok rossz dolog történt vele, és nagy a valószínűsége, hogy ezért másokat hibáztat. Ha viszont túl szerencsésnek érzi magát, az azt jelenti, hogy nem is érti, miért történt vele ennyi jó dolog, és esélyes, hogy nem bízik magában.

3. Ha lehetnél állat, melyik lennél szívesen?

"Az állatvilág nagyon sokszínű, és mindenki képes azonosítani magát egy állattal, amiről azt gondolják, hogy megtestesíti a saját személyiségét, jellemét" - mondta Stormy Simon, az Overstock elnöke.

Nagyon sok emberi vonással is felruháztunk már állatokat, és egy ilyen kérdésre adott válasszal az ember nagyon sok mindent elárulhat a személyiségéről. Itt viszont nem minden válasz jó. 

"Egyszer egy interjúalany azt mondta, hogy ő a vörös pandával tudna azonosulni, mert mindenki azt hiszi róluk, hogy mennyire aranyosak, és megközelíthetők, de valójában ők csak nagyon lusták. Gyorsan elváltak az útjaink" - mondta az elnök. Ezt a kérdést kizárólag érdeklődő szándékkal feltette a jelenlegi vezetői asszisztensnek is. Ő azt válaszolta, hogy a kacsával tud legjobban azonosulni, mert az nyugodtan úszik a vízen, a felszín alatt viszont őrült nagy munkát végez.

4. Mondj valamit, ami szerinted igaz, de senki sem ért veled egyet!

Ez a kérdés azért fontos, mert megmutatja, hogy mennyire vannak eredeti gondolatai a jelentkezőnek, és bizonyos mértékig azt is lehet vele tesztelni, hogy milyen bátorsággal beszél egy ilyen nehéz interjú keretében - mondta Peter Thiel, a PayPal társalapítója.

5. Mit tennél, ha jönne a zombi apokalipszis?

Ez a kérdés elsőre nagyon nevetségesnek tűnhet, viszont nagyon jól megmutatja, a jelentkező hogyan reagál nyomás alatt, milyen a személyisége valójában, mi számára az igazán fontos dolog, milyen erkölcsi normákat képvisel, és hogyan fog illeszkedni a cég kultúrájába - mondta Ashley Morris, a Capriotti’s Szendvicsbár vezérigazgatója.

6. Mi a kedvenc idézeted?

Erre a kérdésre sincs kimondottan jó válasz, viszont megmutatja, hogy mik azok az alapvető gondolatok, amik hajtják, inspirálják a jelentkezőt - mondta Karen Davis, a Hasbro játék nagyhatalom alelnöke.

Lehet, hogy a jelenlegi magyar munkakörnyezetben ezek a kérdések még nagyon merészeknek tűnnek, egy nemzetközi cégnél viszont az ilyen és ehhez hasonlókra is fel kell készülni. Ráadásul nagy átalakulás zajlik jelenleg a munkaerőpiacon, nem egyszerű megtalálni a munkáltatóknak az ideális kollégát, és aki egy nem mindennapi állást szeretne megcsípni, annak jó, ha már most felkészülnek ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.26 09:06
  1. Nagyon nehéz pejsliből különbséget tenni méltóság és tisztelet között. Amikor a különbségre ké...
perfekt  |  2022.01.26 08:26
Tanulmányozva a mérleget, gyakran találkozhatunk a forrásoldalon a céltartalékokkal. Mindig felvetőd...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?