19 °C Budapest

Jövőre 15 százalékos béremelést kaphat mindenki?!

2016. december 11. 17:33

Egységesen 15 százalékos béremelést fognak követelni a versenyszférában dolgozók is. Legalábbis erre, valamint határozott fellépésre szólította fel tagszervezeteit a Magyar Szakszervezeti Szövetség, miközben az önkormányzati, állami tulajdonú cégeknél dolgozók érdekében kormányzati bérajánlást is sürget. A konföderáció a munkáltatókat is felkéri a korrekt tárgyalásokra, s emlékeztet: nincs kibúvó, hiszen a béremelés költségeinek jelentős részét az adóterhek csökkentésével biztosítja a kormány.

Ezúttal nem hátrálnak meg a szakszervezetek, szándékaik szerint a versenyszférában dolgozóknak is kiharcolják a 15 százalékos béremelést. Legalábbis, ezzel az elhatározással kezdik a bértárgyalásokat a Magyar Szakszervezeti Szövetséghez tartozó tagszervezetek, amelyeknek a konföderáció a napokban küldte el a szervezet elnöksége által megfogalmazott bérajánlását azért, hogy az ország bármely pontján működő, legkisebb helyi érdekvédelmi tömörülésnek is legyen mihez igazodnia a béralku során - olvasható a konföderáció közleményében. A MASZSZ egyben mozgósítja is az összesen mintegy 150 ezer tagot képviselő szervezetek vezetőit, felszólítva őket, hogy ne legyenek engedékenyek, tartsanak ki a "központi" béremelési mérték mellett - hangsúlyozza a szövetség szóvivője, Nemes Gábor.

A MASZSZ egyértelmű sikernek tartja, hogy a kormány a járulékok és az adók csökkentésével beszállt a béremelési programba. A szakszervezetek ezek után joggal várják el a cégektől, hogy átfogó javaslatokat dolgozzanak ki és korrekt tárgyalásokon alakuljanak ki az új bérstruktúrák, hiszen a 15 százalékos emelés anyagi forrásainak jelentős részét az állam biztosítja - szögezi le közleményében a konföderáció. Nemes Gábor hozzátette: a Magyar Szakszervezeti Szövetség meggyőződése, hogy szakmailag tisztességes és korrekt bérrendszert csak úgy lehet kialakítani, ha a versenyszférában az általános emelés éves szinten eléri legalább a 15 százalékot. 

A szövetség azt ajánlja a tagszervezeti vezetőknek, hogy alaposan készüljenek fel, illetve készítsék fel az alapszervezeteket a bértárgyalásokra. Ilyen mértékű bérfejlesztésre a munkáltatók ugyanis nem számítottak, s ekkora változás teljesen átírhatja a jelenleg kialakult bérstruktúrát, felboríthatja a bértáblákat, és számtalan igazságtalan helyzetet teremthet valamennyi bérkategóriában. Ügyelni kell arra is, hogy ne csússzanak össze az egyes bérkategóriák, s ne alakuljon ki úgynevezett bértorlódás - figyelmeztet a szóvivő. A szövetségnél úgy vélik, hogy a tárgyalások sikeres lefolytatására a szakszervezeteknek még a szerény jogosítványaik mellett is van elég erejük. A MASZSZ az eddigi tapasztalatok alapján arra is figyelmezteti a szakszervezeti vezetőket, hogy a munkáltatók egy része "trükközni" próbál majd, például létszámleépítéssel, még több részmunkaidővel sőt, az egyes munkakörök szakképzetlenségbe való visszaminősítésével, ám ezek a próbálkozások nem fogadhatók el a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetben - szögezi le a szóvivő.

A MASZSZ a cafeteria-rendszer megvédésére is figyelmezteti a tagszervezetek vezetőit, emlékeztetve őket arra, hogy a szükséges változások miatt így is elvesznek olyan értékek, mint az öngondoskodás, de a juttatások nem eshetnek a béremelés áldozatául.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az állami, önkormányzati tulajdonú közszolgáltató vállalatoknál szükség van egy országos bérajánlásra, illetve országos bérmegállapodásra, amelyet a szakszervezeti konföderációk már korábban kezdeményezték a kormánynál. Ebben a körben is elkerülhetetlen egy legalább 15 százalékos általános korrekció. 

A szövetség reméli, hogy a többi konföderáció is az átlagosan 15 százalékos emelési követelés mellé áll, s ezt a mértéket fogja ajánlani a tagszervezeteinek, mert így, egységesen lehet még nagyobb nyomást gyakorolni a munkáltatókra - szögezi le a szóvivő.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm