Jövőre 15 százalékos béremelést kaphat mindenki?!

Jövőre 15 százalékos béremelést kaphat mindenki?!

2016. december 11. 17:33

Egységesen 15 százalékos béremelést fognak követelni a versenyszférában dolgozók is. Legalábbis erre, valamint határozott fellépésre szólította fel tagszervezeteit a Magyar Szakszervezeti Szövetség, miközben az önkormányzati, állami tulajdonú cégeknél dolgozók érdekében kormányzati bérajánlást is sürget. A konföderáció a munkáltatókat is felkéri a korrekt tárgyalásokra, s emlékeztet: nincs kibúvó, hiszen a béremelés költségeinek jelentős részét az adóterhek csökkentésével biztosítja a kormány.

Ezúttal nem hátrálnak meg a szakszervezetek, szándékaik szerint a versenyszférában dolgozóknak is kiharcolják a 15 százalékos béremelést. Legalábbis, ezzel az elhatározással kezdik a bértárgyalásokat a Magyar Szakszervezeti Szövetséghez tartozó tagszervezetek, amelyeknek a konföderáció a napokban küldte el a szervezet elnöksége által megfogalmazott bérajánlását azért, hogy az ország bármely pontján működő, legkisebb helyi érdekvédelmi tömörülésnek is legyen mihez igazodnia a béralku során - olvasható a konföderáció közleményében. A MASZSZ egyben mozgósítja is az összesen mintegy 150 ezer tagot képviselő szervezetek vezetőit, felszólítva őket, hogy ne legyenek engedékenyek, tartsanak ki a "központi" béremelési mérték mellett - hangsúlyozza a szövetség szóvivője, Nemes Gábor.

A MASZSZ egyértelmű sikernek tartja, hogy a kormány a járulékok és az adók csökkentésével beszállt a béremelési programba. A szakszervezetek ezek után joggal várják el a cégektől, hogy átfogó javaslatokat dolgozzanak ki és korrekt tárgyalásokon alakuljanak ki az új bérstruktúrák, hiszen a 15 százalékos emelés anyagi forrásainak jelentős részét az állam biztosítja - szögezi le közleményében a konföderáció. Nemes Gábor hozzátette: a Magyar Szakszervezeti Szövetség meggyőződése, hogy szakmailag tisztességes és korrekt bérrendszert csak úgy lehet kialakítani, ha a versenyszférában az általános emelés éves szinten eléri legalább a 15 százalékot. 

A szövetség azt ajánlja a tagszervezeti vezetőknek, hogy alaposan készüljenek fel, illetve készítsék fel az alapszervezeteket a bértárgyalásokra. Ilyen mértékű bérfejlesztésre a munkáltatók ugyanis nem számítottak, s ekkora változás teljesen átírhatja a jelenleg kialakult bérstruktúrát, felboríthatja a bértáblákat, és számtalan igazságtalan helyzetet teremthet valamennyi bérkategóriában. Ügyelni kell arra is, hogy ne csússzanak össze az egyes bérkategóriák, s ne alakuljon ki úgynevezett bértorlódás - figyelmeztet a szóvivő. A szövetségnél úgy vélik, hogy a tárgyalások sikeres lefolytatására a szakszervezeteknek még a szerény jogosítványaik mellett is van elég erejük. A MASZSZ az eddigi tapasztalatok alapján arra is figyelmezteti a szakszervezeti vezetőket, hogy a munkáltatók egy része "trükközni" próbál majd, például létszámleépítéssel, még több részmunkaidővel sőt, az egyes munkakörök szakképzetlenségbe való visszaminősítésével, ám ezek a próbálkozások nem fogadhatók el a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetben - szögezi le a szóvivő.

A MASZSZ a cafeteria-rendszer megvédésére is figyelmezteti a tagszervezetek vezetőit, emlékeztetve őket arra, hogy a szükséges változások miatt így is elvesznek olyan értékek, mint az öngondoskodás, de a juttatások nem eshetnek a béremelés áldozatául.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az állami, önkormányzati tulajdonú közszolgáltató vállalatoknál szükség van egy országos bérajánlásra, illetve országos bérmegállapodásra, amelyet a szakszervezeti konföderációk már korábban kezdeményezték a kormánynál. Ebben a körben is elkerülhetetlen egy legalább 15 százalékos általános korrekció. 

A szövetség reméli, hogy a többi konföderáció is az átlagosan 15 százalékos emelési követelés mellé áll, s ezt a mértéket fogja ajánlani a tagszervezeteinek, mert így, egységesen lehet még nagyobb nyomást gyakorolni a munkáltatókra - szögezi le a szóvivő.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?