26 °C Budapest
Jövőre 15 százalékos béremelést kaphat mindenki?!

Jövőre 15 százalékos béremelést kaphat mindenki?!

2016. december 11. 17:33

Egységesen 15 százalékos béremelést fognak követelni a versenyszférában dolgozók is. Legalábbis erre, valamint határozott fellépésre szólította fel tagszervezeteit a Magyar Szakszervezeti Szövetség, miközben az önkormányzati, állami tulajdonú cégeknél dolgozók érdekében kormányzati bérajánlást is sürget. A konföderáció a munkáltatókat is felkéri a korrekt tárgyalásokra, s emlékeztet: nincs kibúvó, hiszen a béremelés költségeinek jelentős részét az adóterhek csökkentésével biztosítja a kormány.

Ezúttal nem hátrálnak meg a szakszervezetek, szándékaik szerint a versenyszférában dolgozóknak is kiharcolják a 15 százalékos béremelést. Legalábbis, ezzel az elhatározással kezdik a bértárgyalásokat a Magyar Szakszervezeti Szövetséghez tartozó tagszervezetek, amelyeknek a konföderáció a napokban küldte el a szervezet elnöksége által megfogalmazott bérajánlását azért, hogy az ország bármely pontján működő, legkisebb helyi érdekvédelmi tömörülésnek is legyen mihez igazodnia a béralku során - olvasható a konföderáció közleményében. A MASZSZ egyben mozgósítja is az összesen mintegy 150 ezer tagot képviselő szervezetek vezetőit, felszólítva őket, hogy ne legyenek engedékenyek, tartsanak ki a "központi" béremelési mérték mellett - hangsúlyozza a szövetség szóvivője, Nemes Gábor.

A MASZSZ egyértelmű sikernek tartja, hogy a kormány a járulékok és az adók csökkentésével beszállt a béremelési programba. A szakszervezetek ezek után joggal várják el a cégektől, hogy átfogó javaslatokat dolgozzanak ki és korrekt tárgyalásokon alakuljanak ki az új bérstruktúrák, hiszen a 15 százalékos emelés anyagi forrásainak jelentős részét az állam biztosítja - szögezi le közleményében a konföderáció. Nemes Gábor hozzátette: a Magyar Szakszervezeti Szövetség meggyőződése, hogy szakmailag tisztességes és korrekt bérrendszert csak úgy lehet kialakítani, ha a versenyszférában az általános emelés éves szinten eléri legalább a 15 százalékot. 

A szövetség azt ajánlja a tagszervezeti vezetőknek, hogy alaposan készüljenek fel, illetve készítsék fel az alapszervezeteket a bértárgyalásokra. Ilyen mértékű bérfejlesztésre a munkáltatók ugyanis nem számítottak, s ekkora változás teljesen átírhatja a jelenleg kialakult bérstruktúrát, felboríthatja a bértáblákat, és számtalan igazságtalan helyzetet teremthet valamennyi bérkategóriában. Ügyelni kell arra is, hogy ne csússzanak össze az egyes bérkategóriák, s ne alakuljon ki úgynevezett bértorlódás - figyelmeztet a szóvivő. A szövetségnél úgy vélik, hogy a tárgyalások sikeres lefolytatására a szakszervezeteknek még a szerény jogosítványaik mellett is van elég erejük. A MASZSZ az eddigi tapasztalatok alapján arra is figyelmezteti a szakszervezeti vezetőket, hogy a munkáltatók egy része "trükközni" próbál majd, például létszámleépítéssel, még több részmunkaidővel sőt, az egyes munkakörök szakképzetlenségbe való visszaminősítésével, ám ezek a próbálkozások nem fogadhatók el a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetben - szögezi le a szóvivő.

A MASZSZ a cafeteria-rendszer megvédésére is figyelmezteti a tagszervezetek vezetőit, emlékeztetve őket arra, hogy a szükséges változások miatt így is elvesznek olyan értékek, mint az öngondoskodás, de a juttatások nem eshetnek a béremelés áldozatául.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az állami, önkormányzati tulajdonú közszolgáltató vállalatoknál szükség van egy országos bérajánlásra, illetve országos bérmegállapodásra, amelyet a szakszervezeti konföderációk már korábban kezdeményezték a kormánynál. Ebben a körben is elkerülhetetlen egy legalább 15 százalékos általános korrekció. 

A szövetség reméli, hogy a többi konföderáció is az átlagosan 15 százalékos emelési követelés mellé áll, s ezt a mértéket fogja ajánlani a tagszervezeteinek, mert így, egységesen lehet még nagyobb nyomást gyakorolni a munkáltatókra - szögezi le a szóvivő.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?