27 °C Budapest
9 apró hazugság, amivel teljesen elásod magad az állásinterjún

9 apró hazugság, amivel teljesen elásod magad az állásinterjún

2016. november 21. 11:06

Egy állásinterjún mindenki a legjobb oldalát szeretné megmutatni, az azonban nagyon nem mindegy, hogy ezt hogyan teszi. Vannak olyan mondatok és szavak, amik még ha igazak is, azt a gyanút kelthetik az interjúztatóban, hogy az illető hazudik. Mutatjuk, mit érdemes kerülni, hogy hitelesek maradjunk az interjú során.

Az állásinterjú mindig kemény ügy, természetes, hogy meg akar felelni az ember, hiszen szeretné az adott munkát. Az viszont nem túl jó stratégia, ha az áhított állás megszerzéséért semmilyen eszköztől sem riad vissza, még a hazugságtól sem. Mindenki szeretne az ideális jelölt képében tetszelegni, de ezeken a próbálkozásokon könnyű átlátni, és emiatt a legtöbb esetben fordítva sülhet el a dolog.

Itt van néhány mondat és kérdés, amit jobb elkerülni, ha nem akarsz hazugnak tűnni az állásinterjún.

1. "Nincsenek gyenge pontjaim"

Ugyan már, mindenkinek vannak gyenge pontjai. Ha valaki azt állítja, hogy nincsenek hiányosságai, az hatalmas arroganciát sugároz, ráadásul tisztességtelen dolog is.

2. "Az egyetlen gyengeségem, hogy túl keményen dolgozom"

Na ne. Ha meg kell nevezni néhány gyenge pontot, akkor arra normális, értelmes választ kell adni. Érdemes előre felkészülni erre a kérdésre, és kitalálni rá a választ. De azt állítani, hogy az a legnagyobb hibád, hogy túl keményen dolgozol - még ha igaz is - egyértelműen hazugságnak hangzik.

3. "Igen, én nagyon jó vagyok ebben, és ebben", vagy "egyetértek mindennel"

Ha valaki mindenben jó, és mindennel egyetért, az túl szép, hogy igaz legyen, és az interjúztató szkeptikusan néz majd a másik félre. Lehet, hogy minden igaz, amit mond, de akkor is úgy jön le, hogy minden hazugság: hogy mindent elfogad, és mindenben kiváló.

4. "Figyelik az e-maileket és az internet használatot?"

Amint kiejti valaki ezt a kérdést, már emelkedik is a piros zászló. Igen, fontos információ lehet, hogy a vezetőség figyeli-e a dolgozóik e-mailezéseit, és böngészéseit, de jobb kerülni azokat a kérdéseket, amelyek a cég vezetőinek gátlástalanságára utalnak.

5. "Kirúgtak, de nem az én hibám volt"

Nem érdemes kifogásokat keresni, mert az mindent megkérdőjelez. És nagyon gyanús. Emellett úgy is hangzik, mint aki nem vállal felelősséget a karrierjéért, és felmenti magát az esetleges kudarcai alól. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

6. "Bármit meg tudok csinálni", vagy "Én vagyok az emberük"

Nem jó taktika, ha a kérdésekre olyan válaszokat ad az ember, amiket az interjúztató - valószínűleg - hallani akar. A legjobb, amit ilyen helyzetekben tehetünk, hogy önmagunkat adjuk. 

7. "Végeznek mélyebb átvilágítást?"

Ha egy ilyen kérdés elhangzik, akkor a kérdező fejében azonnal megfogalmazódik: miért, esetleg van rejtegetnivalód? És ez már önmagában gyanút kelt.

8. "Mindig", "soha", "már milliószor csináltam"

Ha sok az általánosítás, vagy a túlzó szavak, és mindezt úgy használjuk, és észre se vesszük, az gondot jelenthet. Főleg azért, mert az interjúztató nem fogja mit is gondoljon, mit higgyen el, és gyanús lesz neki a szemben ülő, hogy talán nem mond igazat. 

9. "Ez az egyetlen állás, ami érdekel"

Rendben, ha még igaz is ez az állítás, akkor is túlbuzgónak tűnik tőle az ember, és felmerülhet az is, hogy az illető nem mond igazat. Ez nagyon nyomulós szöveg. Komolyan, nincs az egész piacon másik olyan állás, ami érdekelne?

Címlapkép forrása: Shutterstock/baranq

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?