31 °C Budapest
9 apró hazugság, amivel teljesen elásod magad az állásinterjún

9 apró hazugság, amivel teljesen elásod magad az állásinterjún

2016. november 21. 11:06

Egy állásinterjún mindenki a legjobb oldalát szeretné megmutatni, az azonban nagyon nem mindegy, hogy ezt hogyan teszi. Vannak olyan mondatok és szavak, amik még ha igazak is, azt a gyanút kelthetik az interjúztatóban, hogy az illető hazudik. Mutatjuk, mit érdemes kerülni, hogy hitelesek maradjunk az interjú során.

Az állásinterjú mindig kemény ügy, természetes, hogy meg akar felelni az ember, hiszen szeretné az adott munkát. Az viszont nem túl jó stratégia, ha az áhított állás megszerzéséért semmilyen eszköztől sem riad vissza, még a hazugságtól sem. Mindenki szeretne az ideális jelölt képében tetszelegni, de ezeken a próbálkozásokon könnyű átlátni, és emiatt a legtöbb esetben fordítva sülhet el a dolog.

Itt van néhány mondat és kérdés, amit jobb elkerülni, ha nem akarsz hazugnak tűnni az állásinterjún.

1. "Nincsenek gyenge pontjaim"

Ugyan már, mindenkinek vannak gyenge pontjai. Ha valaki azt állítja, hogy nincsenek hiányosságai, az hatalmas arroganciát sugároz, ráadásul tisztességtelen dolog is.

2. "Az egyetlen gyengeségem, hogy túl keményen dolgozom"

Na ne. Ha meg kell nevezni néhány gyenge pontot, akkor arra normális, értelmes választ kell adni. Érdemes előre felkészülni erre a kérdésre, és kitalálni rá a választ. De azt állítani, hogy az a legnagyobb hibád, hogy túl keményen dolgozol - még ha igaz is - egyértelműen hazugságnak hangzik.

3. "Igen, én nagyon jó vagyok ebben, és ebben", vagy "egyetértek mindennel"

Ha valaki mindenben jó, és mindennel egyetért, az túl szép, hogy igaz legyen, és az interjúztató szkeptikusan néz majd a másik félre. Lehet, hogy minden igaz, amit mond, de akkor is úgy jön le, hogy minden hazugság: hogy mindent elfogad, és mindenben kiváló.

4. "Figyelik az e-maileket és az internet használatot?"

Amint kiejti valaki ezt a kérdést, már emelkedik is a piros zászló. Igen, fontos információ lehet, hogy a vezetőség figyeli-e a dolgozóik e-mailezéseit, és böngészéseit, de jobb kerülni azokat a kérdéseket, amelyek a cég vezetőinek gátlástalanságára utalnak.

5. "Kirúgtak, de nem az én hibám volt"

Nem érdemes kifogásokat keresni, mert az mindent megkérdőjelez. És nagyon gyanús. Emellett úgy is hangzik, mint aki nem vállal felelősséget a karrierjéért, és felmenti magát az esetleges kudarcai alól. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

6. "Bármit meg tudok csinálni", vagy "Én vagyok az emberük"

Nem jó taktika, ha a kérdésekre olyan válaszokat ad az ember, amiket az interjúztató - valószínűleg - hallani akar. A legjobb, amit ilyen helyzetekben tehetünk, hogy önmagunkat adjuk. 

7. "Végeznek mélyebb átvilágítást?"

Ha egy ilyen kérdés elhangzik, akkor a kérdező fejében azonnal megfogalmazódik: miért, esetleg van rejtegetnivalód? És ez már önmagában gyanút kelt.

8. "Mindig", "soha", "már milliószor csináltam"

Ha sok az általánosítás, vagy a túlzó szavak, és mindezt úgy használjuk, és észre se vesszük, az gondot jelenthet. Főleg azért, mert az interjúztató nem fogja mit is gondoljon, mit higgyen el, és gyanús lesz neki a szemben ülő, hogy talán nem mond igazat. 

9. "Ez az egyetlen állás, ami érdekel"

Rendben, ha még igaz is ez az állítás, akkor is túlbuzgónak tűnik tőle az ember, és felmerülhet az is, hogy az illető nem mond igazat. Ez nagyon nyomulós szöveg. Komolyan, nincs az egész piacon másik olyan állás, ami érdekelne?

Címlapkép forrása: Shutterstock/baranq

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10