23 °C Budapest
Ne is számíts új állásra, ha ilyen színt viselsz az állásinterjún

Ne is számíts új állásra, ha ilyen színt viselsz az állásinterjún

2015. november 15. 17:00

Minden álláspályázó tisztában van azzal, hogy a legjobb oldalát kell megmutatnia az állásinterjún. Azonban nagyon sok apró kis részlet van, ami tudatosan, vagy tudat alatt, de befolyásolhatja, hogy végül megkapod-e álmaid állását.


A HR-esek az önéletrajz alapján döntik el, hogy egyáltalán alkalmas lennél-e a munkára, de az állásinterjún dől el végleg, hogy valóban te vagy-e a legmegfelelőbb az adott pozícióra. Hiába igyekszel azonban a legjobb oldaladat mutatni, sok olyan apróság van, ami végül eldöntheti, hogy tényleg te vagy-e a legalkalmasabb.

1. Nem mindegy, mikor van az állásinterjú

Az időzítés kulcsszerepet játszik, hiszen ki akarna a nap végén, egy fárasztó munkanap után interjúztatni? Ráadásul valószínű, hogy fáradtan az interjúztató sem tud úgy koncentrálni a jelöltre. Szintén nem szerencsés időpont a kora reggel, vagy az ebédidő sem. A legjobb, ha délelőtt zajlik az interjú, hiszen ilyenkor még mindenki friss, és jobban tud koncentrálni. Ha van rá lehetőség, ennek megfelelően kérj időpontot az interjúztatóktól.

2. Mennyivel korábban érkezel

Nagy hiba lehet, ha késel az állásinterjúról, azonban akár azzal is ronthatsz az esélyeiden, ha túl korán érkezel. Felesleges negyed, vagy akár fél órával hamarabb odaérni, mert egyrészt ez az idegességedet tükrözheti, másrészt pedig az interjúztatót is feszültté teheti, ha miattad kell sietnie. Ha maradt még egy kis extra időd, fújd ki magad, és inkább sétálj egyet interjú előtt.

3. Dinamizmus és magabiztosság

Akármennyire is nehéz, fontos, hogy ne stresszelj. Ha magabiztos és lendületes vagy, kreatívabb válaszokat adsz, és jóval meggyőzőbb tudsz lenni.

4. Mit csinálsz, amíg nem kerülsz sorra

Nem a legjobb belépő, ha épp kávézol, eszel, vagy telefonálsz, amikor behívnának az interjúra. A várakozás alatt inkább készülj fel gondolatban az esetleges kérdésekre, beszélgess a recepcióssal, vagy olvass valamit.

5. Az sem mindegy, hogyan viselkedsz a "leendő" kollégákkal

A munkáltatóknak nagyon fontos, hogyan viselkedsz a "leendő" kollégákkal, vagy a recepcióssal, hiszen a későbbiek során, ha felvesznek, minden nap együtt fogtok dolgozni. Épp emiatt elképzelhető, hogy az interjút követően a kollégák véleményét is kikérdezik rólad, hogy mennyire viselkedtél tisztelettudóan velük.

6. Hogyan fogsz kezet

A gyenge, bizonytalan kézfogás önbizalomhiányról árulkodik. Mivel általában a kézfogás szerepet játszik az első benyomás kialakításában, határozottan, és magabiztosan kell kezet fogni, persze túlzásba sem kell vinni.

7. Néha jól jön a nárcizmus

Érdemes leszögezni, hogy itt nem a túlzott önimádatról van szó, de tény, hogy azok, akik kissé narcisztikusak, jobban el tudják adni magukat, ami lássuk be, előny egy állásinterjún.

8. Milyen színű ruhát viselsz

Az öltözködési stílus, és a ruha színe szintén mérvadó. Szakemberek szerint a visszafogottabb színek - mint például a fekete, a sötétkék, vagy a barna - a befutók állásinterjún. Az erős, élénk színek, mint a narancssárga, vagy piros viszont nem ajánlottak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

9. Tilos a telefonozás

Az egyik legnagyobb tiszteletlenség, ha állásinterjún elkezded a telefonod babrálni. Az interjúztatónak ez ráadásul úgy jöhet le, hogy nem érdekel téged a beszélgetés. Akármilyen fontos hívásod, vagy üzeneted legyen, nem ez az alkalmas időpont a telefonálásra.

10. Szemkontaktus

Abban az esetben, ha több interjúztató is van a teremben, érdemes mindegyikkel tartani a szemkontaktust. Válaszadásnál mindig a kérdező szemébe kell nézni, majd a többiekkel is fel kell venni a szemkontaktust, hogy érezzék, mindannyiuknak szánod a mondanivalódat, nem csak egy emberrel beszélgetsz.

11. Mit csinálsz a kezeddel interjú közben

Bár már unalomig ismételt, tényleg igaz, hogy a kommunikáció során kevésbé fontos az, hogy mit mondasz, sokkal inkább lényeges, hogyan mondod, és milyen a testbeszéded. Ha beszéd közben mutatod a tenyeredet is, az őszinteségre utal, míg ha elrejted a kezed, az azt mutathatja, hogy valamilyen takargatnivalód van. Ha sokat babrálsz a kezeddel, az az idegességedet jelezheti, míg a túlzott gesztikulálás és az elnagyolt kézmozdulatok elterelhetik a figyelmet a mondandódról.

12. Milyen kérdéseket teszel fel

Ha kérdezel interjú végén, az mutatja, hogy valóban érdeklődsz. Azonban legalább ennyire fontos, hogy mit, és hogyan kérdezel. Okos, érhető, és lényegre törő kérdésekkel kell készülni, amiből jól látható, hogy alaposan utána néztél a cégnek.

13. Van-e tetoválásod, vagy piercinged látható helyen

Vannak olyan szakmák, ahol kifejezetten hátrányos lehet, ha látható helyen van tetoválása, vagy piercingje a jelentkezőnek. Természetesen nem feltétlenül ez alapján dől el, hogy vajon megkapja-e az állást az illető, de akár ez is befolyásolhatja a végső döntést.

14. A tükör-trükk

Nem csak a randizásnál lehet okos trükk, ha leutánzod a másik mozdulatait, hanem akár interjún is. Ugyanis akkor utánozzuk le a másikat, ha szimpatikus nekünk, így ez egy jó pont lehet az interjúztatónál is. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden egyes mozdulatát le kell másolni, de finoman azért lehet követni a mozdulatait.

14+1. Esik az eső, vagy fúj a szél

Meglepően hangozhat, de az időjárás is hatással lehet az állásinterjú sikerességére. A borongós, esős idő ugyanis nemcsak a hangulatra, hanem a teljesítő- és koncentrálóképességre is rányomhatja a bélyegét. Bár az időjárást nem lehet befolyásolni,  pozitív gondolatokkal is hatással lehetsz a hangulatodra.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?