3 °C Budapest

Nemcsak az egészséged, a vagyonod is rámehet a munkahelyi stresszre

2015. október 23. 16:00

Magyarországon a nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz felelős az évente kieső munkanapok 50-60 százalékáért, ami jelentős jövedelemkiesést jelent mind a munkavállalónak, mind a munkáltatónak - hangzott el az Európai Munkavédelmi Ügynökség sajtótájékoztatóján.

Minden negyedik magyar munkavállalót érinti a munkahelyi stressz, ami miatt évente mintegy 440 milliárd forinttól esik el a gazdaság. A nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz a munkabaleseteket követően a második leggyakoribb munkával összefüggő megbetegedés, ami a kieső munkanapok 50-60 százalékáért felelős. Ráadásul a WHO nem túl pozitív előrejelzése szerint 2030-ra a túlzott munkahelyi megterhelés miatt a depresszió népbetegséggé válhat. Így már talán nem annyira meglepő, hogy az egészségügyi kockázatok mellett a gazdaságnak is komoly károkat okoz.

A stressz önmagában nem betegség, akkor jelent problémát, ha tartósan fennáll. A munkahelyen akkor jelentkezik, ha a munkavállaló nem tud megfelelni a követelményeknek, illetve ha problémák merülnek fel a munkavégzésben, vagy a munkakörülményekben. Ez lehet akár kollégákkal való konfliktus, az elismerés, szakmai visszajelzés hiánya, a túlórázás, vagy a nem megfelelő munkahelyi környezet. A magyarok leginkább a túlzott elvárások, a gyors munkatempó, valamint a kollégákkal való nézeteltérések miatt stresszelnek a munkahelyen.

A krónikus munkahelyi stressz egészségkárosító hatásai (elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri és rákos megbetegedés, depresszió) mellett gazdasági szempontból is jelentős, hiszen a hiányzásokon felül csökken a munka iránti motiváltság, és teljesítőképesség, nő a munkahelyi feszültség, illetve a munkabalesetek és a foglalkozási megbetegedések száma.

A munkavállalókkal kapcsolatos növekvő költségek, illetve a termelés csökkenése gazdasági szempontból több kiadást jelent, mint amennyit a megelőzésre kellene fordítani, ugyanis minden munkavédelembe fektetett forint többszörösen megtérül. Emiatt a munkahelyi negatív stressz kezelése és lehetséges megelőzése a munkavállalóknak és munkáltatóknak is közös érdeke, hiszen így az Európai Munkavédelmi Ügynökség szerint  évente akár a négyes metró árát is meg lehetne ezzel spórolni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?