13 °C Budapest

580 ezren kerestek munkát novemberben

2009. december 14. 14:02

Novemberben tovább csökkent a munkaügyi kirendeltségekhez bejelentett állások száma, a nyilvántartott álláskeresők viszont 10,8 ezer fővel többen voltak, mint az előző hónapban. 580 ezren kerestek munkát az elmúlt hónapban, viszont a nyilvántartott pályakezdők száma tovább csökkent.

Novemberben tovább csökkent a munkaügyi kirendeltségekhez bejelentett állások száma. A munkáltatók 17,9 ezer új álláslehetőséget jelentettek be, ami az előző hónaphoz képest 6,3 ezres (26%-os), az előző év novemberéhez képest 2,5 ezres (12%-os) csökkenést mutat.

A novemberi csökkenésben a válság hatása mellett már a szezonális okok is érezhetők, a szezonális ágazatok munkaerőigénye ilyenkor minden évben mérséklődik. Az egy évvel korábbi adathoz képest viszonylag mérsékelt csökkenés pedig jórészt annak tudható be, hogy 2008 novemberében a válság hatására már drasztikusan visszaestek a munkaerőigények.

A nyilvántartott álláskeresők száma a novemberi zárónapon 580,5 ezer fő volt, 10,8 ezer fővel (1,9%-kal) több mint az előző hónapban. Az álláskeresők számának növekedése az előző év azonos hónapjához képest 30,2%-os volt, ami érzékelhetően kevesebb, mint az egy hónappal korábban kimutatott, 34,2%-os éves változás.

Az előző hónappal összevetve a nyilvántartott álláskeresők száma minden régióban növekedett, a legnagyobb mértékű, 3,2%-os növekedést Közép-Dunántúlon regisztrálták. Közép-Magyarországot, Nyugat-Dunántúlt és Dél-Dunántúlt kivéve 2% fölötti volt a növekedés a többi régióban is. Megyénként vizsgálva a regisztrált álláskeresők zárónapi számát a legnagyobb változás Veszprém megyében történt, ahol 4,9%-os (1037 fős) egy hónap alatti növekedés tapasztalható.

 


A válság kitörése óta megfigyelt trendnek megfelelően az álláskeresők száma egy év alatt továbbra is Közép-Magyarországon (68,9%), Közép-Dunántúlon (57,8%) és Nyugat-Dunántúlon (52,8%) emelkedett a legnagyobb mértékben, vagyis a legfejlettebb régiókban. Ennek ellenére itt még mindig sokkal jobb a helyzet, mint a többi régió esetében.

Egy év alatt a férfiak létszáma 33,9%-kal, a nők száma 26,2%-kal, a szakképzetlenek létszáma 20,2%-kal, a diplomások száma pedig továbbra is kiugróan nagy arányban (48,6%-kal) emelkedett. A nyilvántartott álláskeresők 25,2%-a tartósan (több mint egy éve folyamatosan) regisztrált álláskereső. Éves összehasonlításban számuk 2,7%-kal nőtt, míg előző hónapban ez a szám csak 1,0% volt, ami azt jelzi, hogy a válság kitörésekor regisztrált álláskeresők egy része még mindig nem tudott elhelyezkedni és így ők fokozatosan bekerülnek a tartósan regisztrált álláskeresők állományába. Az átlagos regisztrációban töltött idő 290 nap, ami 51 nappal kevesebb, mint 2008 novemberében.

Az álláskeresők számának hónapok óta tartó emelkedése novemberben is tovább folytatódott. Ez júliustól szeptemberig főként a pályakezdő fiatalok fokozott beáramlásának volt betudható, azonban októberben és novemberben a növekedés hátterében már nem a pályakezdők számának növekedése áll. A nyilvántartott álláskeresők novemberi zárólétszámában a pályakezdők száma 3,8%-kal kisebb, míg a nem pályakezdőké 2,5%-kal nagyobb volt, mint egy hónappal korábban.

A nyilvántartott pályakezdők száma novemberben tovább csökkent

Novemberben a pályakezdő álláskeresők száma 3,8%-kal (2,1 ezer fővel) csökkent az előző hónaphoz képest. A pályakezdő álláskeresők száma június óta, az iskolaév befejezése óta mutatott emelkedő trendet, ami már októberben átfordult csökkenésbe.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A zárónapon 53,6 ezer fő pályakezdő álláskereső szerepelt a nyilvántartásban, ami 26,7%-kal (11,3 ezer fővel) több mint egy évvel korábban. Továbbra is jellemző, hogy a pályakezdő álláskeresők száma - éves összevetésben - azon területeken nőtt nagyobb mértékben, ahol az összes álláskereső számában is kiemelkedő volt a növekedés (így Közép-Magyarországon, Közép-Dunántúlon és Nyugat-Dunántúlon, ahol 41 és 70% közötti volt a pályakezdők számának egy év alatti emelkedése).

A területi különbségek továbbra is jelentősek

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya novemberben 13,2%, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,6% volt. A gazdaságilag aktív népességhez viszonyított relatív mutató értéke továbbra is Észak- Magyarország (21,3%) és Észak-Alföld (20,4%) esetében a legmagasabb, a legalacsonyabb értéket pedig Közép-Magyarország mutatta (6,2%). A régiókon belül is igen nagy különbségeket találunk a megyék között. A legrosszabb helyzetűeknél ez a mutató még nagyobb, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye esetében 24,6%, Borsod-Abaúj-Zemplénnél pedig 23,6%, miközben a fővárosi arányszám csak 5,3%.

 


Az elmúlt év során a legkedvezőbb és legkedvezőtlenebb rátájú régiók közötti különbség kissé csökkent, de az olló záródása a kedvezőbb helyzetben lévő régiók mutatói átlagon felüli növekedésének köszönhető és nem a kedvezőtlenebb helyzetű régiók felzárkózásának.

2009. novemberében 77 cég, összesen 2731 főt érintő csoportos létszám-leépítést jelentett be a munkaügyi központok kirendeltségein. Az előző hónaphoz képest jelentős mértékben, 1004 fővel (58,1%-kal) növekedett a bejelentett elbocsátandó létszám. Az egy évvel korábbi, 2008. novemberi bejelentések létszámtartalmához képest azonban 359 fős (11,6%-os) csökkenés következett be, Ennek fő oka, hogy 2008. novemberében a válság már éreztette a hatását a leépítési bejelentésekben.

2009. novemberben a legnagyobb létszámot érintő csoportos létszám-leépítési bejelentések Közép- Magyarországról (890 fő), Dél-Alföldről (580 fő) és Dél-Dunántúlról (348 fő) érkeztek. Az ágazati megoszlást tekintve az érintett létszám 43,0%-át a feldolgozóiparból, 17,2%-át a pénzügyi közvetítés területéről, 17,1%-át pedig az építőipar nemzetgazdasági ágból készülnek elbocsátani.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm