5 °C Budapest

580 ezren kerestek munkát novemberben

2009. december 14. 14:02

Novemberben tovább csökkent a munkaügyi kirendeltségekhez bejelentett állások száma, a nyilvántartott álláskeresők viszont 10,8 ezer fővel többen voltak, mint az előző hónapban. 580 ezren kerestek munkát az elmúlt hónapban, viszont a nyilvántartott pályakezdők száma tovább csökkent.

Novemberben tovább csökkent a munkaügyi kirendeltségekhez bejelentett állások száma. A munkáltatók 17,9 ezer új álláslehetőséget jelentettek be, ami az előző hónaphoz képest 6,3 ezres (26%-os), az előző év novemberéhez képest 2,5 ezres (12%-os) csökkenést mutat.

A novemberi csökkenésben a válság hatása mellett már a szezonális okok is érezhetők, a szezonális ágazatok munkaerőigénye ilyenkor minden évben mérséklődik. Az egy évvel korábbi adathoz képest viszonylag mérsékelt csökkenés pedig jórészt annak tudható be, hogy 2008 novemberében a válság hatására már drasztikusan visszaestek a munkaerőigények.

A nyilvántartott álláskeresők száma a novemberi zárónapon 580,5 ezer fő volt, 10,8 ezer fővel (1,9%-kal) több mint az előző hónapban. Az álláskeresők számának növekedése az előző év azonos hónapjához képest 30,2%-os volt, ami érzékelhetően kevesebb, mint az egy hónappal korábban kimutatott, 34,2%-os éves változás.

Az előző hónappal összevetve a nyilvántartott álláskeresők száma minden régióban növekedett, a legnagyobb mértékű, 3,2%-os növekedést Közép-Dunántúlon regisztrálták. Közép-Magyarországot, Nyugat-Dunántúlt és Dél-Dunántúlt kivéve 2% fölötti volt a növekedés a többi régióban is. Megyénként vizsgálva a regisztrált álláskeresők zárónapi számát a legnagyobb változás Veszprém megyében történt, ahol 4,9%-os (1037 fős) egy hónap alatti növekedés tapasztalható.

 


A válság kitörése óta megfigyelt trendnek megfelelően az álláskeresők száma egy év alatt továbbra is Közép-Magyarországon (68,9%), Közép-Dunántúlon (57,8%) és Nyugat-Dunántúlon (52,8%) emelkedett a legnagyobb mértékben, vagyis a legfejlettebb régiókban. Ennek ellenére itt még mindig sokkal jobb a helyzet, mint a többi régió esetében.

Egy év alatt a férfiak létszáma 33,9%-kal, a nők száma 26,2%-kal, a szakképzetlenek létszáma 20,2%-kal, a diplomások száma pedig továbbra is kiugróan nagy arányban (48,6%-kal) emelkedett. A nyilvántartott álláskeresők 25,2%-a tartósan (több mint egy éve folyamatosan) regisztrált álláskereső. Éves összehasonlításban számuk 2,7%-kal nőtt, míg előző hónapban ez a szám csak 1,0% volt, ami azt jelzi, hogy a válság kitörésekor regisztrált álláskeresők egy része még mindig nem tudott elhelyezkedni és így ők fokozatosan bekerülnek a tartósan regisztrált álláskeresők állományába. Az átlagos regisztrációban töltött idő 290 nap, ami 51 nappal kevesebb, mint 2008 novemberében.

Az álláskeresők számának hónapok óta tartó emelkedése novemberben is tovább folytatódott. Ez júliustól szeptemberig főként a pályakezdő fiatalok fokozott beáramlásának volt betudható, azonban októberben és novemberben a növekedés hátterében már nem a pályakezdők számának növekedése áll. A nyilvántartott álláskeresők novemberi zárólétszámában a pályakezdők száma 3,8%-kal kisebb, míg a nem pályakezdőké 2,5%-kal nagyobb volt, mint egy hónappal korábban.

A nyilvántartott pályakezdők száma novemberben tovább csökkent

Novemberben a pályakezdő álláskeresők száma 3,8%-kal (2,1 ezer fővel) csökkent az előző hónaphoz képest. A pályakezdő álláskeresők száma június óta, az iskolaév befejezése óta mutatott emelkedő trendet, ami már októberben átfordult csökkenésbe.

A zárónapon 53,6 ezer fő pályakezdő álláskereső szerepelt a nyilvántartásban, ami 26,7%-kal (11,3 ezer fővel) több mint egy évvel korábban. Továbbra is jellemző, hogy a pályakezdő álláskeresők száma - éves összevetésben - azon területeken nőtt nagyobb mértékben, ahol az összes álláskereső számában is kiemelkedő volt a növekedés (így Közép-Magyarországon, Közép-Dunántúlon és Nyugat-Dunántúlon, ahol 41 és 70% közötti volt a pályakezdők számának egy év alatti emelkedése).

A területi különbségek továbbra is jelentősek

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya novemberben 13,2%, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,6% volt. A gazdaságilag aktív népességhez viszonyított relatív mutató értéke továbbra is Észak- Magyarország (21,3%) és Észak-Alföld (20,4%) esetében a legmagasabb, a legalacsonyabb értéket pedig Közép-Magyarország mutatta (6,2%). A régiókon belül is igen nagy különbségeket találunk a megyék között. A legrosszabb helyzetűeknél ez a mutató még nagyobb, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye esetében 24,6%, Borsod-Abaúj-Zemplénnél pedig 23,6%, miközben a fővárosi arányszám csak 5,3%.

 


Az elmúlt év során a legkedvezőbb és legkedvezőtlenebb rátájú régiók közötti különbség kissé csökkent, de az olló záródása a kedvezőbb helyzetben lévő régiók mutatói átlagon felüli növekedésének köszönhető és nem a kedvezőtlenebb helyzetű régiók felzárkózásának.

2009. novemberében 77 cég, összesen 2731 főt érintő csoportos létszám-leépítést jelentett be a munkaügyi központok kirendeltségein. Az előző hónaphoz képest jelentős mértékben, 1004 fővel (58,1%-kal) növekedett a bejelentett elbocsátandó létszám. Az egy évvel korábbi, 2008. novemberi bejelentések létszámtartalmához képest azonban 359 fős (11,6%-os) csökkenés következett be, Ennek fő oka, hogy 2008. novemberében a válság már éreztette a hatását a leépítési bejelentésekben.

2009. novemberben a legnagyobb létszámot érintő csoportos létszám-leépítési bejelentések Közép- Magyarországról (890 fő), Dél-Alföldről (580 fő) és Dél-Dunántúlról (348 fő) érkeztek. Az ágazati megoszlást tekintve az érintett létszám 43,0%-át a feldolgozóiparból, 17,2%-át a pénzügyi közvetítés területéről, 17,1%-át pedig az építőipar nemzetgazdasági ágból készülnek elbocsátani.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.12.09 17:22
A munkahelyi visszajelzés fontossága vitathatatlan, ám időnként szemben találjuk magunkat azzal, hog...
perfekt  |  2022.12.08 10:23
A 2022. november 16-án tartott Kormányinfón bejelentésre került, hogy a kormány turisztikai akcióter...
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?