6 °C Budapest

A nagy turkáló-körkép: hogyan maradj válságban is divatos

Pénzcentrum
2009. május 7. 06:20

Nem ciki a használt holmi! A gazdasági válság, és az egyre szűkülő családi kassza sokakat spórolásra kényszerit. Utazásra, étteremre, szórakozásra ilyenkor egyértelműen kevesebbet költünk, de a ruházkodás is abba a kategóriába esik, amiről hosszabb-rövidebb időre hajlandóak vagyunk lemondani, ha már valamitől mindenképp meg kell fosztanunk magunkat. Aki azonban nem ódzkodik a másodkézből beszerzett holmiktól, és kellő türelemmel és idővel rendelkezik, hogy a rengeteg használhatatlan, avittos holmi közül kiválogassa a számára megfelelő formát és fazont, annak a válság sem lehet akadály, hogy felfrissítse ruhatárát.

A secondhand üzletekben mindenféle nép megfordul: vannak szükségből turkálók, akiknek nem telik új holmira, betérnek ide a trendi fiatalok, akik nem kapnak annyi zsebpénzt a szülőktől, hogy első kézből szerezzenek be márkás holmikat, igy aztán a turkálókban vadásszák le a divatos darabokat, és persze rengeteg az anyuka is ezekben a boltokban, akik nem ódzkodnak attól, hogy mások levetett ruháit adják csemetéjükre, amit azok néhány hónap után úgyis kinőnek. Egyszóval a turkáló az, ahol tinédzserektől a nagyszülőkig mindenki megtalálja számításait, ráadásul a kistelepülésektől kezdve a fővárosig már az egész országot behálózták ezek a boltok.

Mivel a válság kapcsán már annyiszor szó esett oldalunkon a spórolás különféle módjairól, hogy mikor érdemes moziba menni, milyen banki számlacsomagra érdemes átváltani, mivel lehet megfogni a rezsiköltségeket, gondoltuk utánajárunk, a ruházkodáson mennyit lehet megtakarítani, ha új holmik helyett az alig használtakkal is beérjük.

Körképünk elkészítésekor igyekeztünk egyfajta szegmentációt is elvégezni, vagyis betértünk olyan üzletekbe is, ahova főként a márkás holmik után kutató, ennek megfelelően vastagabb pénztárcával rendelkező vásárlók járnak, valamint klasszikus értelemben vett turkálókat is felkeresni, ahova az igazán árérzékeny járnak vásárolni. Szerencsére a szerkesztőség vonzáskörzetében tucatnyi használtruha bolt található, így nem volt nehéz a feladat.

Ottjártunkkor elsősorban nyilván az árra voltunk kíváncsiak, hogy mennyiből tud egy férfi, nő, gyerek felöltözni és persze milyen választékból, milyen márkák találhatók meg a boltokban, kiegészítőkből, cipőkből milyen a felhozatal, és persze a ruhák állapotát, a próbafülkék számát is górcső alá vettük. A boltban dolgozó eladóktól, akik ugye napi szinten észlelik a forgalom változását, megkérdeztük azt is, tapasztaltak-e az elmúlt hónapokban bármilyen változást a vevők számát, összetételét illetően - hiszen a válság nyilván ezeket a boltokat sem hagyja érintetlenül.

Renoválás - Dohány utca

Ezzel a fél tornaterem méretű bolttal kezdtük körutunkat, ahol legnagyobb meglepetésünkre hétköznap kora délután viszonylag sok emberrel kerülgettük egymást, fiatal házaspártól kezdve, az idősebb nénikig. Mivel próbafülkéből 7-8 is akad, így sorban állni szerencsére nem kellett, és eladóból is több van, úgyhogy a kassza is pörög.

A férfi-női-gyerek ruhák viszonylag jól elkülöníthetők a boltban, könnyű kiigazodni. Mikor mi betértünk, épp a férfi vásárlóknak kedveztek, minden ruhadarab egységesen 950 forintba került, az öltöny nadrágoktól kezdve, az ingeken át, a pólókig, pulóverekig, kivéve a zakókat. Ingekből a választék relatíve széles, bár valószínűleg a közelgő nyárra való tekintettel inkább rövid ujjúakat találtunk. ha már az elegánsabb, irodai öltözékeknél járunk, nyakkendőt is be lehet itt szerezni 800-1000 forintért, igaz csak 4-5 darabot találtunk, és némelyik meglehetősen bolyhos volt. Ennél már jóval olcsóbban is találni nyakkendőt, például az időnként a Kálvin téri aluljáróban felbukkanó mozgóárusnál, ahol pár száz forintért több tucat közül válogathatunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kislány ruhák 1000-1500 forint körül mozognak, és viszonylag nagy választékban előfordulnak, bébi méretű darabok, rugdalózókból azonban kisebb a felhozatal, és zömében korosztály szerint ömlesztve vannak, úgyhogy ezekhez valóban türelem szükségeltetik az anyuka részéről. Női blézereket már ötszáz forintért is találni, igaz ezekre már 10 évvel ezelőtt sem mondta volna senki, hogy divatosak, 2500-as árkategóriában azonban már lehet találni egy-két konszolidált darabot (igazi csemegére azonban itt se számítsunk). Női felsők, blúzok, ingek között már könnyebb jó darabot kifogni - néhányat mi is felpróbáltunk - és ezek ára sem olyan hátborzongató, 2500 forintnál nem igazán kell mélyebben a zsebünkbe bújni. Akciós szoknyához pedig már 950 forintért hozzájuthatunk.

Ami a márkákat illeti, szinte az összes nagyobb brit márka megtalálható, úgy mint River Island, Atmosphere, Next, Gap,George, New Look, Marks&Spencer, melyek közül ugye a legtöbb itthon elő sem fordul, így viszonylag kicsi az esély, hogy szembe jöjjön velünk egy ugyanolyan az utcán.

Sajnos kérdésünkre - hogy többen/kevesebben térnek-e be mostanában az üzletbe -, az eladók nem szerettek volna válaszolni az üzletvezető beleegyezése nélkül, mindenesetre az akkor bent lévők létszáma alapján nincs okuk panaszra.

A nagyon trendik sem maradnak ki a szórásból

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem