21 °C Budapest

Leszavazta az EU a minimum 20 hetes szülési szabadságot

Pénzcentrum
2009. május 7. 11:32

Szerdán az Európai Parlament konzervatív képviselői leszavazták azt a törvénymódosító javaslatot, amely 20 hétben minimalizálná a munkáltatók által nyújtandó szülési szabadságot az EU minden egyes tagállamában.

Martin Schulz, az Európai Parlament Szocialista Képviselőcsoportjának elnöke ezt úgy reagálta le, hogy az európai törvénykezés most valóban megmutatta igazi arcát, mikor hátat fordított az EU-ban élő több millió nőnek, akiknek nincs esélyük egyensúlyt teremteni családi életük, és karrierjük között.

Az 1992 óta érvényben lévő európai szabályozás szerint a munkáltatóknak 14 hét szülési szabadságot kell biztosítaniuk. Ezt hivatott a most leszavazott módosító indítvány 6 héttel meghosszabbítani, amiből 6 hétig fizetésük egészét megkapnák az anyukák. Szintén része volt az indítványnak az is, hogy az apukák is otthon maradhassanak szülés után két hétig szabadságon.

Persze a javaslattal jó néhány ország eleve nem értett egyet, hiszen emiatt a nemzeti törvényekhez is hozzá kellene nyúlni. Ilyen volt többek között Németország is, szerintük ugyanis ez a szabályozás még inkább eltántorítaná a munkáltatókat attól, hogy fiatal nőket vegyenek fel, vagyis megnehezítené számukra a munkához jutást. A németeknél egyébként a szülési szabadság jelenleg 14 hét.

Hazánkban a szülési szabadságról a Munka Törvénykönyve rendelkezik, amely szerint a terhes, illetőleg a szülő nőt huszonnégy hét szülési szabadság illeti meg, amit úgy kell kiadni, hogy abból négy hét lehetőleg a szülés várható időpontja elé essen. Gyermek születése esetén egyébként a szülői felügyeleti jogot gyakorló vér szerinti, vagy örökbe fogadó apákat is megilleti a munkaidő-kedvezmény, méghozzá öt munkanapnyi, ami a születést követő második hónap végéig vehető igénybe.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05