21 °C Budapest

Akiket egy világ irigyel - Amerika leggazdagabb emberei

Pénzcentrum
2008. szeptember 18. 11:00

Pénzügyi válság ide vagy oda, a tengerentúl leggazdagabb embereinek van milyen babéron ülnie. Igaz, ellentétben azzal a világtendenciával, hogy a vagyonosok egyre vagyonosabbak, az amerikaiak esetében tulajdonképpen nincs változás. A Forbes által összeállított négyszázas listára már második éve 1,3 milliárd dolláros (218 milliárd forintos) vagyonnal lehetett bekerülni. Ráadásul a leggazdagabbak összvagyona mindössze 2 százalékkal növekedett az előző évi összesítéshez képest, s így 1,57 ezer milliárd dollárt (263 ezer milliárd forintot) tett ki.

Sokakkal ellentétben az emelkedő olaj- és műkincsárak kövezték ki a listára vezető utat a 31 új belépő és 8 visszatérő versenyző számára, míg a 33 szerencsétlenebb, aki lekerült, a változékony részvény- és ingatlanpiacot kárhoztathatja.

Már-már természetesnek vehető, hogy a lista élére Bill Gates került 57 milliárd dolláros (közel 10 ezer milliárd forintos) vagyonával, annak ellenére, hogy tavasszal még úgy tűnt, Warren Buffett trónfosztást követ el. Ez azonban nem következett be, ugyanis február óta 15 százalékot zuhant Buffett részesedésének értéke a Berkshire Hathaway-ben.

Az új lista-tagok között van például a "trágya-király" Alexander Rovt, az autókereskedő-műgyűjtő Norman Braman és a Patrón tequila alapítója John Paul DeJoria is. A listára sikeresen tért vissza a listára az Urban Outfitters vezérigazgatója, Richard Hayne és a Gap alapítók, Donald és Doris Fisher.


A 400-as lista az augusztus 29-i állapotokat mutatja, az ekkor érvényes részvényárakat alkalmazták, így mára már könnyen elképzelhető, hogy egészen más képet kapnánk az összesítéskor. Az átlagos amerikai gazdagnak 3,9 milliárd dollárt (654 milliárd forintot) ér a vagyona.

A lista legnagyobb vesztese a kaszinó-mágnás Sheldon Adelson volt, aki 13 milliárd dollárt (2,2 ezer milliárd forintot) veszített az elmúlt 12 hónap alatt, mivel a Las Vegas Sands nevű cégének részvénye 75 százalékot esett a tavaly októberi csúcsot követően. A vesztesek között van egyébként a Google alapító Sergey Brin és Larry Page (2,7 és 2,6 milliárd dolláros - 430-450 milliárd forintos - veszteséggel), illetve az eBay alapítója Pierre Omidyar, szintén 2,6 milliárd dollár (430 milliárd forint) veszteséggel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az idei év legnagyobb nyertese New York polgármestere, Michael Bloomberg, kinek becsült nettó vagyona 8,5 milliárd dollárral (1,4 ezer milliárd forinttal) növekedett, miután 20 százalékot visszavásárolt saját, pénzügyi adat-és hírszolgáltató cégéből (Bloomberg L.P.) idén nyáron.

A listán összesen 42 hölgy szerepel, átlagos vagyonuk 4,2 milliárd dollárt (700 milliárd forintot) tesz ki.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem