Akiket egy világ irigyel - Amerika leggazdagabb emberei

Pénzcentrum
2008. szeptember 18. 11:00

Pénzügyi válság ide vagy oda, a tengerentúl leggazdagabb embereinek van milyen babéron ülnie. Igaz, ellentétben azzal a világtendenciával, hogy a vagyonosok egyre vagyonosabbak, az amerikaiak esetében tulajdonképpen nincs változás. A Forbes által összeállított négyszázas listára már második éve 1,3 milliárd dolláros (218 milliárd forintos) vagyonnal lehetett bekerülni. Ráadásul a leggazdagabbak összvagyona mindössze 2 százalékkal növekedett az előző évi összesítéshez képest, s így 1,57 ezer milliárd dollárt (263 ezer milliárd forintot) tett ki.

Sokakkal ellentétben az emelkedő olaj- és műkincsárak kövezték ki a listára vezető utat a 31 új belépő és 8 visszatérő versenyző számára, míg a 33 szerencsétlenebb, aki lekerült, a változékony részvény- és ingatlanpiacot kárhoztathatja.

Már-már természetesnek vehető, hogy a lista élére Bill Gates került 57 milliárd dolláros (közel 10 ezer milliárd forintos) vagyonával, annak ellenére, hogy tavasszal még úgy tűnt, Warren Buffett trónfosztást követ el. Ez azonban nem következett be, ugyanis február óta 15 százalékot zuhant Buffett részesedésének értéke a Berkshire Hathaway-ben.

Az új lista-tagok között van például a "trágya-király" Alexander Rovt, az autókereskedő-műgyűjtő Norman Braman és a Patrón tequila alapítója John Paul DeJoria is. A listára sikeresen tért vissza a listára az Urban Outfitters vezérigazgatója, Richard Hayne és a Gap alapítók, Donald és Doris Fisher.


A 400-as lista az augusztus 29-i állapotokat mutatja, az ekkor érvényes részvényárakat alkalmazták, így mára már könnyen elképzelhető, hogy egészen más képet kapnánk az összesítéskor. Az átlagos amerikai gazdagnak 3,9 milliárd dollárt (654 milliárd forintot) ér a vagyona.

A lista legnagyobb vesztese a kaszinó-mágnás Sheldon Adelson volt, aki 13 milliárd dollárt (2,2 ezer milliárd forintot) veszített az elmúlt 12 hónap alatt, mivel a Las Vegas Sands nevű cégének részvénye 75 százalékot esett a tavaly októberi csúcsot követően. A vesztesek között van egyébként a Google alapító Sergey Brin és Larry Page (2,7 és 2,6 milliárd dolláros - 430-450 milliárd forintos - veszteséggel), illetve az eBay alapítója Pierre Omidyar, szintén 2,6 milliárd dollár (430 milliárd forint) veszteséggel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az idei év legnagyobb nyertese New York polgármestere, Michael Bloomberg, kinek becsült nettó vagyona 8,5 milliárd dollárral (1,4 ezer milliárd forinttal) növekedett, miután 20 százalékot visszavásárolt saját, pénzügyi adat-és hírszolgáltató cégéből (Bloomberg L.P.) idén nyáron.

A listán összesen 42 hölgy szerepel, átlagos vagyonuk 4,2 milliárd dollárt (700 milliárd forintot) tesz ki.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem