6 °C Budapest

Akiket egy világ irigyel - Amerika leggazdagabb emberei

Pénzcentrum
2008. szeptember 18. 11:00

Pénzügyi válság ide vagy oda, a tengerentúl leggazdagabb embereinek van milyen babéron ülnie. Igaz, ellentétben azzal a világtendenciával, hogy a vagyonosok egyre vagyonosabbak, az amerikaiak esetében tulajdonképpen nincs változás. A Forbes által összeállított négyszázas listára már második éve 1,3 milliárd dolláros (218 milliárd forintos) vagyonnal lehetett bekerülni. Ráadásul a leggazdagabbak összvagyona mindössze 2 százalékkal növekedett az előző évi összesítéshez képest, s így 1,57 ezer milliárd dollárt (263 ezer milliárd forintot) tett ki.

Sokakkal ellentétben az emelkedő olaj- és műkincsárak kövezték ki a listára vezető utat a 31 új belépő és 8 visszatérő versenyző számára, míg a 33 szerencsétlenebb, aki lekerült, a változékony részvény- és ingatlanpiacot kárhoztathatja.

Már-már természetesnek vehető, hogy a lista élére Bill Gates került 57 milliárd dolláros (közel 10 ezer milliárd forintos) vagyonával, annak ellenére, hogy tavasszal még úgy tűnt, Warren Buffett trónfosztást követ el. Ez azonban nem következett be, ugyanis február óta 15 százalékot zuhant Buffett részesedésének értéke a Berkshire Hathaway-ben.

Az új lista-tagok között van például a "trágya-király" Alexander Rovt, az autókereskedő-műgyűjtő Norman Braman és a Patrón tequila alapítója John Paul DeJoria is. A listára sikeresen tért vissza a listára az Urban Outfitters vezérigazgatója, Richard Hayne és a Gap alapítók, Donald és Doris Fisher.


A 400-as lista az augusztus 29-i állapotokat mutatja, az ekkor érvényes részvényárakat alkalmazták, így mára már könnyen elképzelhető, hogy egészen más képet kapnánk az összesítéskor. Az átlagos amerikai gazdagnak 3,9 milliárd dollárt (654 milliárd forintot) ér a vagyona.

A lista legnagyobb vesztese a kaszinó-mágnás Sheldon Adelson volt, aki 13 milliárd dollárt (2,2 ezer milliárd forintot) veszített az elmúlt 12 hónap alatt, mivel a Las Vegas Sands nevű cégének részvénye 75 százalékot esett a tavaly októberi csúcsot követően. A vesztesek között van egyébként a Google alapító Sergey Brin és Larry Page (2,7 és 2,6 milliárd dolláros - 430-450 milliárd forintos - veszteséggel), illetve az eBay alapítója Pierre Omidyar, szintén 2,6 milliárd dollár (430 milliárd forint) veszteséggel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az idei év legnagyobb nyertese New York polgármestere, Michael Bloomberg, kinek becsült nettó vagyona 8,5 milliárd dollárral (1,4 ezer milliárd forinttal) növekedett, miután 20 százalékot visszavásárolt saját, pénzügyi adat-és hírszolgáltató cégéből (Bloomberg L.P.) idén nyáron.

A listán összesen 42 hölgy szerepel, átlagos vagyonuk 4,2 milliárd dollárt (700 milliárd forintot) tesz ki.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem