11 °C Budapest

Akiket egy világ irigyel - Amerika leggazdagabb emberei

Pénzcentrum
2008. szeptember 18. 11:00

Pénzügyi válság ide vagy oda, a tengerentúl leggazdagabb embereinek van milyen babéron ülnie. Igaz, ellentétben azzal a világtendenciával, hogy a vagyonosok egyre vagyonosabbak, az amerikaiak esetében tulajdonképpen nincs változás. A Forbes által összeállított négyszázas listára már második éve 1,3 milliárd dolláros (218 milliárd forintos) vagyonnal lehetett bekerülni. Ráadásul a leggazdagabbak összvagyona mindössze 2 százalékkal növekedett az előző évi összesítéshez képest, s így 1,57 ezer milliárd dollárt (263 ezer milliárd forintot) tett ki.

Sokakkal ellentétben az emelkedő olaj- és műkincsárak kövezték ki a listára vezető utat a 31 új belépő és 8 visszatérő versenyző számára, míg a 33 szerencsétlenebb, aki lekerült, a változékony részvény- és ingatlanpiacot kárhoztathatja.

Már-már természetesnek vehető, hogy a lista élére Bill Gates került 57 milliárd dolláros (közel 10 ezer milliárd forintos) vagyonával, annak ellenére, hogy tavasszal még úgy tűnt, Warren Buffett trónfosztást követ el. Ez azonban nem következett be, ugyanis február óta 15 százalékot zuhant Buffett részesedésének értéke a Berkshire Hathaway-ben.

Az új lista-tagok között van például a "trágya-király" Alexander Rovt, az autókereskedő-műgyűjtő Norman Braman és a Patrón tequila alapítója John Paul DeJoria is. A listára sikeresen tért vissza a listára az Urban Outfitters vezérigazgatója, Richard Hayne és a Gap alapítók, Donald és Doris Fisher.


A 400-as lista az augusztus 29-i állapotokat mutatja, az ekkor érvényes részvényárakat alkalmazták, így mára már könnyen elképzelhető, hogy egészen más képet kapnánk az összesítéskor. Az átlagos amerikai gazdagnak 3,9 milliárd dollárt (654 milliárd forintot) ér a vagyona.

A lista legnagyobb vesztese a kaszinó-mágnás Sheldon Adelson volt, aki 13 milliárd dollárt (2,2 ezer milliárd forintot) veszített az elmúlt 12 hónap alatt, mivel a Las Vegas Sands nevű cégének részvénye 75 százalékot esett a tavaly októberi csúcsot követően. A vesztesek között van egyébként a Google alapító Sergey Brin és Larry Page (2,7 és 2,6 milliárd dolláros - 430-450 milliárd forintos - veszteséggel), illetve az eBay alapítója Pierre Omidyar, szintén 2,6 milliárd dollár (430 milliárd forint) veszteséggel.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az idei év legnagyobb nyertese New York polgármestere, Michael Bloomberg, kinek becsült nettó vagyona 8,5 milliárd dollárral (1,4 ezer milliárd forinttal) növekedett, miután 20 százalékot visszavásárolt saját, pénzügyi adat-és hírszolgáltató cégéből (Bloomberg L.P.) idén nyáron.

A listán összesen 42 hölgy szerepel, átlagos vagyonuk 4,2 milliárd dollárt (700 milliárd forintot) tesz ki.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?