24 °C Budapest

Tovább gazdagodtak a világ milliárdosai!

Pénzcentrum
2008. szeptember 5. 11:00

Igaznak tűnik a mondás, hogy a pénz pénzt fial, ugyanis a világ legtehetősebbjei tavaly tovább növelték vagyonukat, a Boston Consulting Group csütörtökön megjelent nemzetközi felmérése szerint.

A tavalyi év pénzügyi piacainak gyengélkedése ellenére mintegy 5 százalékkal, 109,5 ezer milliárd dollárra hízott a magánszemélyek vagyona, immár hatodik éve folyamatosan növekedést produkálva.

A legnagyobb mértékű vagyonnövekedést a fejlődő piacok háztartásai könyvelhették el, azon belül is elsősorban azok, melyek már előtte is tehetősebbnek számítottak.

A háztartások felső egy százaléka (tehát a leggazdagabbak) birtokolta a világ összes vagyonának 35 százalékát, ami tehát igen erős koncentráltságot jelent. Eközben az "ultragazdagok", akik legalább 5 millió dollárnyi (821 millió forint) befektetett vagyonnal rendelkeznek, mindössze a lakosság 0,001 százalékát alkotják, mégis náluk van a világ vagyonának egyötöde.

Mindeközben egyre több új taggal is bővül a milliárdosok köre, a legtöbben ázsiai fejlődő országokból, és Latin Amerikából származnak, így 2007-ben 11 százalékkal nőtt a több milliárd dolláros vagyonnal rendelkező családok száma.

A BCG hozzáteszi, hogy pénzügyi válság az igazán gazdagokat is arra ösztönözte, hogy konzervatívabb befektetéseket válasszanak, így egyre több pénzt fektetnek be saját hazájukban, szemben a korábbi évek offshore befektetési trendjével.

Észak-Amerikában például csak 3,8 százalékos vagyonnövekedést könyvelhettek el tavaly, szemben a 2006-os 9 százalékkal, ami erősen összefügg a hitelválság hatásaival. Ennek megfelelően a jövőben is visszafogottabb, de pozitív, 1 százalékos növekedést prognosztizál a BCG a háztartások vagyonában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A következő öt évben várhatóan eléri a 3 százalékos növekedést, de ez még mindig szerényebb mértékű, mint a 2002-2006 között tapasztalt 8,5 százalék.

A jövőben az ázsiai és latin-amerikai háztartások akár évi 14 százalékkal is növelhetik vagyonukat, köszönhetően a valuta és a politikai helyzet stabilitásának, és persze az állandó és gyors gazdasági növekedésnek.

A bankoknak, brókercégeknek és pénzügyi tanácsadóknak nem marad hát más választásuk, mint hogy ezekben az országokban erősítsék jelenlétüket, hiszen várhatóan Dubai és Szingapúr lesznek a private banking központjai, erős versenyt teremtve ezzel a tradicionálisan banki pénzügyi központnak számító Svájcnak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem