Tovább gazdagodtak a világ milliárdosai!

Pénzcentrum
2008. szeptember 5. 11:00

Igaznak tűnik a mondás, hogy a pénz pénzt fial, ugyanis a világ legtehetősebbjei tavaly tovább növelték vagyonukat, a Boston Consulting Group csütörtökön megjelent nemzetközi felmérése szerint.

A tavalyi év pénzügyi piacainak gyengélkedése ellenére mintegy 5 százalékkal, 109,5 ezer milliárd dollárra hízott a magánszemélyek vagyona, immár hatodik éve folyamatosan növekedést produkálva.

A legnagyobb mértékű vagyonnövekedést a fejlődő piacok háztartásai könyvelhették el, azon belül is elsősorban azok, melyek már előtte is tehetősebbnek számítottak.

A háztartások felső egy százaléka (tehát a leggazdagabbak) birtokolta a világ összes vagyonának 35 százalékát, ami tehát igen erős koncentráltságot jelent. Eközben az "ultragazdagok", akik legalább 5 millió dollárnyi (821 millió forint) befektetett vagyonnal rendelkeznek, mindössze a lakosság 0,001 százalékát alkotják, mégis náluk van a világ vagyonának egyötöde.

Mindeközben egyre több új taggal is bővül a milliárdosok köre, a legtöbben ázsiai fejlődő országokból, és Latin Amerikából származnak, így 2007-ben 11 százalékkal nőtt a több milliárd dolláros vagyonnal rendelkező családok száma.

A BCG hozzáteszi, hogy pénzügyi válság az igazán gazdagokat is arra ösztönözte, hogy konzervatívabb befektetéseket válasszanak, így egyre több pénzt fektetnek be saját hazájukban, szemben a korábbi évek offshore befektetési trendjével.

Észak-Amerikában például csak 3,8 százalékos vagyonnövekedést könyvelhettek el tavaly, szemben a 2006-os 9 százalékkal, ami erősen összefügg a hitelválság hatásaival. Ennek megfelelően a jövőben is visszafogottabb, de pozitív, 1 százalékos növekedést prognosztizál a BCG a háztartások vagyonában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A következő öt évben várhatóan eléri a 3 százalékos növekedést, de ez még mindig szerényebb mértékű, mint a 2002-2006 között tapasztalt 8,5 százalék.

A jövőben az ázsiai és latin-amerikai háztartások akár évi 14 százalékkal is növelhetik vagyonukat, köszönhetően a valuta és a politikai helyzet stabilitásának, és persze az állandó és gyors gazdasági növekedésnek.

A bankoknak, brókercégeknek és pénzügyi tanácsadóknak nem marad hát más választásuk, mint hogy ezekben az országokban erősítsék jelenlétüket, hiszen várhatóan Dubai és Szingapúr lesznek a private banking központjai, erős versenyt teremtve ezzel a tradicionálisan banki pénzügyi központnak számító Svájcnak.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm