13 °C Budapest

Tovább gazdagodtak a világ milliárdosai!

Pénzcentrum
2008. szeptember 5. 11:00

Igaznak tűnik a mondás, hogy a pénz pénzt fial, ugyanis a világ legtehetősebbjei tavaly tovább növelték vagyonukat, a Boston Consulting Group csütörtökön megjelent nemzetközi felmérése szerint.

A tavalyi év pénzügyi piacainak gyengélkedése ellenére mintegy 5 százalékkal, 109,5 ezer milliárd dollárra hízott a magánszemélyek vagyona, immár hatodik éve folyamatosan növekedést produkálva.

A legnagyobb mértékű vagyonnövekedést a fejlődő piacok háztartásai könyvelhették el, azon belül is elsősorban azok, melyek már előtte is tehetősebbnek számítottak.

A háztartások felső egy százaléka (tehát a leggazdagabbak) birtokolta a világ összes vagyonának 35 százalékát, ami tehát igen erős koncentráltságot jelent. Eközben az "ultragazdagok", akik legalább 5 millió dollárnyi (821 millió forint) befektetett vagyonnal rendelkeznek, mindössze a lakosság 0,001 százalékát alkotják, mégis náluk van a világ vagyonának egyötöde.

Mindeközben egyre több új taggal is bővül a milliárdosok köre, a legtöbben ázsiai fejlődő országokból, és Latin Amerikából származnak, így 2007-ben 11 százalékkal nőtt a több milliárd dolláros vagyonnal rendelkező családok száma.

A BCG hozzáteszi, hogy pénzügyi válság az igazán gazdagokat is arra ösztönözte, hogy konzervatívabb befektetéseket válasszanak, így egyre több pénzt fektetnek be saját hazájukban, szemben a korábbi évek offshore befektetési trendjével.

Észak-Amerikában például csak 3,8 százalékos vagyonnövekedést könyvelhettek el tavaly, szemben a 2006-os 9 százalékkal, ami erősen összefügg a hitelválság hatásaival. Ennek megfelelően a jövőben is visszafogottabb, de pozitív, 1 százalékos növekedést prognosztizál a BCG a háztartások vagyonában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A következő öt évben várhatóan eléri a 3 százalékos növekedést, de ez még mindig szerényebb mértékű, mint a 2002-2006 között tapasztalt 8,5 százalék.

A jövőben az ázsiai és latin-amerikai háztartások akár évi 14 százalékkal is növelhetik vagyonukat, köszönhetően a valuta és a politikai helyzet stabilitásának, és persze az állandó és gyors gazdasági növekedésnek.

A bankoknak, brókercégeknek és pénzügyi tanácsadóknak nem marad hát más választásuk, mint hogy ezekben az országokban erősítsék jelenlétüket, hiszen várhatóan Dubai és Szingapúr lesznek a private banking központjai, erős versenyt teremtve ezzel a tradicionálisan banki pénzügyi központnak számító Svájcnak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04