Álláskeresők aranyköpései: mit ne mondj az interjún!

Pénzcentrum
2008. június 12. 16:00

Amerikai felvételiztetőket kérdezek meg arról, hogy mik voltak az eddigi legfurcsább esetek az állásinterjúk során, amiknek szem és fültanúi voltak. A tengerentúli elbocsátások idején fontosnak tartották azt, hogy ne csak a magas üzemanyagárakról, a növekvő munkanélküliségről és a fizetési késedelembe esett adósokról szóljanak a hírek, hanem legyen valami, ami mosolyt csal az emberek arcára.

A felmérést készítő cég amerikai és kanadai cégvezetőket kért meg arra, hogy számoljanak be a legmókásabb esetekről. A beszámolók szerint volt olyan jelentkező, aki végig mozgott, már-már táncolt az interjú alatt és azt dúdolgatta, hogy mennyire szereti az életet, de az is megdöbbentő volt, amikor a pályázó a vállán a papagájával érkezett.

Akadt olyan jelentkező, aki a sűrű elfoglaltságaira hivatkozva a nővérét küldte el maga helyett a megbeszélésre és olyan is, aki kért egy cigit az interjút vezető személytől.

A legszerencsétlenebb pályázó a beszélgetés végeztével keresztülment egy üvegajtón, személyi sérülés a beszámoló szerint nem történt. Más több interjúra is mehetett aznap és összekeverhette a cégeket, mert a beszélgetés során folyamatosan a konkurens cég erejét és pozitív munkáját ecsetelte.

Akadt, aki a beszélgetés elején történt bemutatkozás ellenére végig rossz keresztnevet használt a vizsgáztató megszólításakor, egy másik jelentkező majdnem elaludt az interjú során. Egy kereskedelmi cég vezetője pedig arról számolt be, hogy amikor megkérdezték a pályázót, hogy miért szeretne náluk dolgozni, akkor azt válaszolta, hogy az előző munkahelyén elege lett a kereskedelemből.

Volt olyan jelölt, aki az interjú elején a tenyerébe köpte a rágógumiját, majd megfeledkezett róla és a beszélgetés végén kezet nyújtott a cégvezetőnek. Volt, aki olyan határozott kézmozdulatokat végzett az felvételi során, hogy szabályosan le kellett állítani, de valószínűleg az a fiatalember sem nyerte el az állást, aki kínos megjegyzést tett a helyi vezető nyakkendőjére.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem csak szavakkal, de tettekkel is borzolták már a megkérdezett vezetők idegeit, volt olyan pályázó, aki az érkezésekor orra esett, vagy a beszélgetés során magára öntötte a kávét, de azt a fiatalembert sem felejtették el egyhamar, aki reggel valószínűleg elvághatta a szája szélét borotválkozás közben és amikor csak megszólalt, folyt a vér a szájából.

Az élménybeszámolót tartó vezetők szerint is néha történnek furcsa dolgok, melyeket a rossz szerencse számlájára lehet írni, azt javasolják, hogy olyankor már érdemesebb a következő lehetőségre koncentrálni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16