31 °C Budapest

Kettős szorításban a jegybank

Pénzcentrum
2005. október 4. 14:35

A tavalyi 4.1%-ról 3.6%-ra lassul a gazdaság növekedési üteme idén az ICEG Európai Központja szerint. A magyar gazdaság legnagyobb problémája továbbra is a külső és belső egyensúlytalanság, az ezeket megtestesítő ikerdeficit. Az államháztartás hiánya az idei évben nyugdíjkorrekció után eléri a 6%-ot, jövőre pedig a kormány 4.7%-os tervével szemben 6.6%-ot tehet ki GDP arányosan. a monetáris politikának választania kell: vagy a dezinfláció által implikált kamatpályát követi, vagy az államháztartási deficit és a kockázati tényezők által determinált pályán alakítja a kamatszintet. A Központ szerint a 2007-es évben vett gazdaságpolitikai irány dönti el, hogy az eurót mikor lehet bevezetni. Gáspár Pál, az intézmény vezetője szerint az euró bevezetés és az infrastruktúrafejlesztés nem egymás alternatívája, hanem együtt megvalósítandó feladatok.

A GDP növekedése 2005-ben előreláthatóan 3.6%-ra mérséklődik a tavalyi 4.1%-ról. Az első negyedéves erőteljes lassulást az év hátralévő részében a kibocsátás gyorsabb növekedése kíséri. A mérsékeltebb GDP növekedés mögött a belső kereslet (és ezen belül is elsősorban a lakossági fogyasztás) lassúbb növekedése, valamint a csökkenő exportdinamika és a nettó export kisebb mértékű hozzájárulása áll. A növekedés 2006-ban kissé gyorsulhat (3.9%) az euró-zóna gyorsabb növekedése, az összességében kedvező nemzetközi finanszírozási környezet, valamint a belföldi kereslet választásokkal is összefüggő bővülése miatt.

A pénzromlás üteme az év során csökken és éves átlagban 3.6%-os fogyasztói áremelkedés várható. A növekvő importált infláció és a magas költségvetési deficit ellenére 2006-ra 2.1 %-os átlagos és az év közben emelkedő infláció miatt 2.8%-os december/december fogyasztói árindex várható. Ehhez kell, hogy a nemzeti valuta erős maradjon, az ÁFA csökkenés részben begyűrűzzön az árakba, illetve csökkenjenek az inflációs várakozások.

A GDP 6%-t elérő államháztartási hiány nyomán 2005-ben erőteljes marad a költségvetés keresleti hatása, tovább emelkedik az államadósság szintje. költségvetési tervek laza, a korábbi konvergencia-programban szereplő elképzeléseket feladó fiskális politikával számolnak. Mivel a kiadások tekintetében számos tétel kockázatosnak látszik, valamint a választási években a hiány átlagosan 2 százalékponttal magasabb volt a megelőző évinél, óvatos előrejelzés alapján is 6.6%-os deficittel számolnak 2006-ra a nyugdíjkorrekció hatásai nélkül. Ebben benne van a Gripen-hatás és néhány PPP projekt költségvetési kiadásként történő elszámolása.


Forrás: ICEG

A külső egyensúly 2005-ben kissé javul, bár a folyó fizetési mérleg hiánya GDP arányosan változatlanul magas, 7.7% lesz. A folyó fizetési mérleg hiánynövekedését a szolgáltatási és jövedelemegyenlegek romló egyenlege okozza.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A munkaerőpiacon a munkanélküliség 2005-ben növekszik és eléri a munkaképes lakosság 7%-át, miközben a foglalkoztatottak száma nem emelkedik és a foglalkoztatási ráta változatlanul alacsony marad. A reálbérek közel 6 %-kal emelkednek, és ez meghaladja a termelékenység növekedését: a bérek növekedése erőteljesebb a költségvetési, mint a versenyszférában.

A gazdaságpolitika számára három jelentős kihívás jelenik meg a következő időszakra. Egyrészt miképpen lehet azt biztosítani, hogy a módosított hiánycélok teljesüljenek, tekintettel a hiányt növelő kockázatokra. Másrészt a jövedelempolitikának el kell kerülni, hogy 2006-ban az ideivel megegyező reálbér-növekedés következzen be. Végezetül a monetáris politikának választania kell: vagy a dezinfláció által implikált kamatpályát követi, vagy az államháztartási deficit és a kockázati tényezők által determinált pályán alakítja a kamatszintet.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?